Vágólapra másolva!
Sidi Péter az ellenfelek mellett a technikával is megküzdött a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett versenyének fináléjában, ám ennek ellenére végül nagyon magabiztosan nyerte meg a számot.

"Már a tegnapi selejtezőben is jól ment, a kifejezetten erősnek számító 1175 körös eredményemet aztán a mai versenyben sikerült három körrel megtoldanom, így előnnyel kezdtem a döntőt, ahol a nyolcadik lövésig minden rendben volt" - nyilatkozta az MTI-nek a komáromi sportoló. "Annál a bizonyos nyolcadik kísérletnél kisebb zűrbe kerültem, mert a fegyverem elektromos elsütőjében az elem kezdett lemerülni, s csak negyedikre tudtam elsütni a puskát. Őszintén szólva nem is bosszankodtam a 7,8-as eredményen, inkább örültem, hogy még időben sikerült lőnöm, mert ha nem így lett volna, 0 kört kapok, és elszállt volna a verseny. Egy ilyen fegyverben az elem nagyon sokáig működik, de úgy látszik, mostanra az enyém lemerült. Szerencsére azért le tudtam lőni a versenyt, és több mint egy körrel győztem, ami nagyon komoly előnynek számít. Nagyon boldog vagyok!"

A tavaly ebben a számban Európa-bajnok lövő a müncheni vb-n kiemelkedik a mezőnyből: egyedüliként jutott be mindhárom olimpiai puskás szám fináléjába, s kevés hiányzott hozzá, hogy valamennyi végén a dobogóra is álljon. Szombaton légpuskában ezüstérmet szerzett, míg hétfőn, a kisöbű sportpuska fekvő számban negyedik lett, mindössze hat tizeddel elmaradva a harmadik Emmons mögött. "Azt mondják, hogy ebben a sportágban 30 éves korra érnek be a versenyzők, és 45, 50 éves korukig versenyezhetnek világszínvonalon. Ez rám is igaz, most vagyok 31, s egyértelműen mostanra értem be" - felelte Sidi arra kérdésre, hogy minek köszönhető a sikersorozat. "Látom a versenytársakon is, hogy csak nagyokat néznek. Közel voltam ahhoz, hogy három érmet szerezzek, s ez ilyen mezőnyben nagyon nagy dolog. Nagyon örülök és büszke vagyok az eredményeimre, de még azért nem ért véget számomra a világbajnokság, még a 300 méteres számokban is indulok."

Az olimpiai kvótát már szombaton megszerző Sidi ezüstérme után elmondta, hogy sportlövészetben a világbajnokság szinte vetekszik az olimpia rangjával, miután csak négyévente tartanak vb-t, ráadásul a kvalifikációért is megy a harc. Így óriási a mezőny, s az eredmények rendszerint jobbak mint az ötkarikás játékokon.

Többek között ezt emelte ki Krzyzewsky Miklós, a magyar szövetség elnöke is: "Ez nem akármi, óriási eredmény. Sajnos, a mai versenyen már nem voltam a helyszínen, de a szombati légpuska finálét Münchenben izgultam végig, s már akkor is látszott Péteren, hogy jó formában van, és duzzad az önbizalomtól. Mindhárom számban nagyszerűen lőtt, és még a 300 méteres viadalokon is érhet el sikereket. Bízom benne, hogy ezekre az eredményekre már mindenki felkapja a fejét, mert nem szabad elfelejteni, hogy 104 ország sportlövői vesznek részt a vb-n, s az eredmények mutatják, hogy nagyon magas színvonalúak a viadalok. Remélem, a nagyon nehéz helyzetben lévő sportágunknak is ad ez egy lökést."