Vágólapra másolva!
Sidi Péter a férfi puskások között ezüstérmet szerzett a norvégiai Merakerben zajló légfegyveres Európa-bajnokság pénteki versenynapján. Később a nők versenyében Csonka Zsófia is második lett.

A komáromiak 2004-es Eb-győztese a magyar csapat tájékoztatása szerint 597 körös alaperedmény után 699,1 körös teljesítménnyel zárta a versenyt, melyet az orosz Szergej Kruglov nyert meg 700 körrel. A harmadik helyet a szintén orosz Gyenyisz Szokolov szerezte meg 698,7 körrel.

A verseny nem kezdődött jól a tavaly a világ legjobb férfi sportlövőjének megválasztott Sidi számára, ugyanis az alapversenyben rögtön az első tizes sorozatában két kilencest lőtt, így 98 körrel állt. A folytatásban aztán megmutatta, hogy remek formában van, a hátralévő 50 lövését 499 körrel zárta, ami azt jelentette, hogy holtversenyben három vetélytársával a harmadik helyen került a fináléba, s így csak az egyformán 598 körös alapot elért Kruglov és a hazai Ole Magnus Bakken kezdhetett jobb pozícióból nála.

A döntőben aztán Bakken csúnyán ellőtte magát, Sidi viszont jól célzott, és 102,1 körös eredményével Kruglov mögött második lett.

"Örülök az ezüstéremnek, különösen, hogy az előzmények nem voltak éppen a legideálisabbak" - mondta Sidi. "Az utazás nem alakult egyszerűen, rengeteget várakoztunk a járatok között, a fegyverekkel is sok volt a hercehurca, Csonka Zsófi pisztolya például csak ma reggel érkezett meg Merakerbe, nem is tudott edzeni vele."

"Norvégiában a semmi közepén vagyunk, pihenésre kiválóan alkalmas ez a hely, azonban Európa-bajnokságot nem lett volna szabad idehozni, nem is igazán értem" - folytatta a magyar sportlövő.

"A versenyen tizessel kezdtem, aztán jött két kilences, de ez nem zavart, a végeredmény a lényeg. Egyébként nekem volt a legtöbb belső tizesem az alapversenyben."

A szám másik magyarja, Veres Ádám 582 körrel az 53. helyen végzett.

Később a nők versenyében Csonka Zsófia szerzett ezüstérmet. A pécsi sportoló a fináléban mutatott remeklésének köszönhetően az ötödik helyről ért fel a dobogó második fokára, 485,3 körös összeredményével. A magyar sportlövőt a 486,6 körrel zárt szerb Bobana Velickovic előzte meg, míg a harmadik helyen az alapversenyt Csonkánál három körrel jobban teljesítő fehérorosz Viktorija Csajka (484,3) végzett.

A 26 éves Csonka a 40 lövéses alapversenyben kiegyensúlyozottan lőtt, s 384 körrel magabiztosan, ötödik helyen jutott a döntőbe, amely előtt azonban Csajkától és francia Stéphanie Tirode-tól három, az ukrán Olena Kosztevicstől két, míg Velickovictól egy körrel volt elmaradva. A döntő első felében, öt lövés során közel tizes átlagot produkált, amivel nem tudott ugyan helyezésben javítani, ugyanakkor fokozatosan közelítette meg szinte az összes vetélytársát. A "hajrában" a bombaformában célzó Velickovicra már nem volt veszélyes, a menetrendszerűen érkező erős tizesekkel azonban már az utolsó sorozat előtt második volt, s ezt a pozíciót sikerült megtartania.

"Kicsit bosszantó volt ez a döntő, mert az első néhány lövés után úgy éreztem, nem sikerült megfelelően beállnom a lőállásba, megtalálnom a táblát, később azonban jöttek a tizesek, ahogy kell" - mondta közvetlenül a finálé után Csonka Zsófia. "Őszintén szólva korábban soha nem figyeltem ilyen szituációkban másokra, most azonban végig képben voltam, az utolsó kör előtt is felnéztem a táblára, tudtam, hogy második vagyok. Utolsóra is jót lőttem, úgyhogy ez most bejött."

A kétszeres olimpikon a pisztolyban kiemelkedőnek számító 101,3 körös finálés produkcióval szerzett ezüstérmet, amely már a második volt a mindössze öt felnőttből álló magyar küldöttség számára, néhány órával korábban ugyanis Sidi Péter férfi puskában végzett a második helyen.

Szombaton, az Eb zárónapján Joó Éva és Karmacsi Ildikó lesz érdekelt női puskában.

Férfi puska, 60 lövés, Európa-Bajnok: Szergej Kruglov (Oroszország) 700 kör (598 kör)
2. SIDI PÉTER 699,1 (597)
3. Gyenyisz Szokolov (Oroszország) 698,7 (597)

Női pisztoly, 40 lövés, Európa-bajnok: Bobana Velickovic (Szerbia) 486,6 kör (385 kör)
2. CSONKA ZSÓFIA 485,3 (384)
3. Viktorija Csajka (Fehéroroszország) 484,3 (387)