Vágólapra másolva!
Alig egy hónappal azután, hogy kimentették a föld alatti fogságából, az egyik chilei bányász, Edison Pena rajthoz áll a New York-i maratoni futáson - közölte kedden a CNN-nel Mary Wittenberg, a New York City Road Runners Club elnöke.

A 34 éves Penát eredetileg nézőnek hívták meg a vasárnap megtartandó versenyre, de a bányász ragaszkodott hozzá, hogy be is nevezhessen a 42 kilométeres erőpróbára.

A fiatalemberre ráragadt a "Futó" becenév, miután a föld alatt rekedve az egyik bányajáratban kocogva próbálta fenntartani lelki és fizikai erőnlétét, mindaddig, amíg a folyosó be nem omlott.

"Erőt talált magában ahhoz, hogy időt szakítson a futásra egy olyan helyzetben, amelyet a legtöbbek félelmetesnek neveznének. A futással vagy gyaloglással most hitet tesz az emberi szellem mellett" - nyilatkozott Wittenberg.

Edison Pena, akit tizenkettedikként mentettek ki a föld alól, lelkes Elvis-rajongó, aki ugyan nem tud jól angolul, de a Király összes klasszikusának szövegét betéve tudja. Ő volt a fő hangadó, amikor 69 napos elszigeteltségük alatt a bányászok közös énekléssel tartották magukban a lelket.