Vágólapra másolva!
Fantasztikus sikerrel kezdődött a budapesti triatlon-világbajnokság, miután az esemény szerdai betétversenyén, az egy kilométer úszásból és 2,5 kilométer futásból álló ITU aquatlon-világbajnokságon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar sportolók. Az Age Group viadalok is nagy sikert arattak, a Kopaszi-gáton a jó hangulatot a Zöld Triatlon Csapatváltó, illetve az esti gulyásparti tette teljessé.

A Lágymányosi-hídon már kora délelőtt brit melegítőbe öltözött emberek jelezték, Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel után Budapestre érkezett a Dextro Energy Triathlon ITU világbajnoki sorozat. Budapest a hétvégi világbajnoki sorozat döntője mellett azonban más látványossággal is készült, szerdán mindjárt az aquatlon szerelmesei foglalhatták el a Kopaszi-gátat.

A Triatlon Expo melletti zöld területen a sport és a környezetvédelem kapcsolatára hívták fel a figyelmet az esemény támogatói, akik a hűvös időben mozogni akartak, trambulinnal és labdával melegíthettek.

A korosztályos (Age Group) aquatlon-versenyeken több száz induló vett részt annak ellenére, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a sportolókat. A hűvös, szeles időben a víz is mindössze 14 fokra melegedett, a nap mindössze pár percre sütött ki, így külön megpróbáltatást jelenthetett az egy kilométeres úszás. Persze nem mindenkinek, a három hullámban rajtoltatott viadal első két győztese is ír volt, akik úgy vélték, ez szinte strandidő számukra a lubickoláshoz. "Minden oké" - jelezték, miután az időjárásról érdeklődtünk.

A szervezők annyit könnyítettek a szabályokon, hogy a kétszer 2,5 km-es futás távját megfelezték. Hihetetlen, de a számtalan korcsoportban nemcsak a tizenévesek mérették meg magukat, de akadt a férfiak viadalában két 75 év feletti versenyző is. Bár az amerikai induló nem ért célba, a brit Peter Howard végigcsinálta a távot, összességében még utolsó sem lett, 39 perc alatti idejére pedig különösen büszke lehet.

A nap fénypontja a délután 14 órakor rajtoló elit, junior és U23-as verseny volt. A férfiaknál a Duna vízében elképesztő fölényre tett szert a szlovák Richard Varga, aki jó 50 métert vert riválisaira az úszás során, s a 2,5 km-es futás során nem hagyta lehajrázni magát. A második helyre a brit Daniel Halksworth futott be, míg Fecskovics Attila mindössze tíz másodperccel maradt le az ezüstéremről.

A nők viadalában ugyan az olasz Gaia Peron úszta a legjobb időt, a futás során azonban meg kellett hajolnia a sokkal gyorsabb Vanek Margit előtt, aki 22.23 perces idővel világbajnoki aranyérmet szerzett. Sőt, a második helyre felfutott Szalay Szandra is, aki összességében nemcsak ledolgozta félperces hátrányát olasz riválisával szemben, de nyolcat még rá is vert.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A korosztályos viadalokon sem maradtak dobogós helyezések nélkül a hazai versenyzők: a junior nők mezőnyében Pap Eszter, míg az U23-as férfiaknál Kéki Tamás ért célba másodikként.

A nap zárószámát a Zöld Triatlon Csapatváltó jelentette, amely duatlonra módosult, a szervezők ugyanis nem akarták a versenyzőket a hideg Dunába ugrasztani. A futás-kerékpározás-futás összetételű viadalon induló magyar és nemzetközi csapatokban a Nemzetközi Triatlon Szövetség versenybírói, vezetői mellett szponzorok, egykori triatlonisták és híres sportolók, olimpikonok, olimpiai bajnokok is versenyeztek.

A mezőnyben ott volt az úszó Kovács Ágnes és Verrasztó Evelyn, a kenus Pulai Imre, a kajakos Bóta Kinga és Gyulay Zsolt, az öttusázó Balogh Gábor, de részt vett az aerobikozó Katus Attila, továbbá az idei évben a vb-n meghirdetett Aestellas díj - Év Orvosa pályázat két zsűritagja, a humorista Nagy Bandó András és Kolláth György alkotmányjogász is. A Hazai Hús médiacsapatát Beleznay Endre, Gajdos Tamás és Müller Attila képviselte, akik igazi csapatmunkában oldották meg a távot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A férfiaknál az Invitel Pro Triatlon Team, a hölgyeknél az egykori triatlonistákat - Varga Zsuzsát, Molnár Erikát és Szendrei Esztert - felvonultató Anyukák győztek, a vegyes csapatok versenyét az Alföldi Zoltán vezette RTL Klub nyerte, míg a legjobb sportoló csapat a Pulai Imre, Csabai Edvin, Hüttner Csaba összetételű trió lett.

Csütörtökön 18 órától a Zöld Pardon nevű szórakozóhelyen a hivatalos megnyitóval és a triatlonversenyeken szokásos tésztapartival folytatódik a vb programja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Eremények, aquatlon-vb, felnőtt férfiak:
1. Richard Varga (szlovák) 20:27 perc
2. Daniel Halksworth (brit) 20:48
3. Fecskovics Attila 20:58
...5. Vanek Ákos 21:22

felnőtt nők:
1. Vanek Margit 22:23 perc
2. Szalay Szandra 23:02
3. Gaia Peron (olasz) 23:08

U23-as férfiak:
1. Phil Wolfe (brit) 20:51 perc
2. Kéki Tamás 21:05
3. Matija Lukina (horvát) 21.14
...4. Tóth Tamás 21:18
...7. Szabó Attila 21:57
...9. Kovács Gábor 23:25

junior férfiak:
1. Benjamin Shaw (ír) 21:03 perc
2. Andrea De Ponti (olasz) 21.15
3. Luca Desideri (olasz) 21.19
...5. Tarnai László 21:55
...9. Hankó Dávid 22:55

junior nők:
1. Elena Maria Petrini (olasz) 23:21 perc
2. Pap Eszter 23:59
3. Mira Bednaroviaova (szlovák) 25.19