Vágólapra másolva!
Megvédte a 2009-es ausztráliai Gold Coastban rendezett paratriatlon-világbajnokságon megszerzett aranyérmét Boronkay Péter, aki a budapesti döntőben 24 másodperccel verte a második helyezett, tavaly szintén vb-2. osztrák Oliver Dreiert.

A paratriatlon-világbajnokság hat kategóriája közül a negyedikben (Para TRI 4) akadt komoly éremszerzési remény, a címvédő Boronkay Péter ugyanis egyértelmű aranyesélyekkel vágott neki a távnak.

"Eddigi sportpályafutásom legnagyobb versenye lesz a budapesti vb, hiszen hazai közönség előtt védhetem meg a címemet " - nyilatkozta még a viadal előtt, s ennek megfelelően vágott neki a távnak.

Az úszás során 54 másodperces előnyt szerzett a brazil Angelo Borimmal szemben, a kerékpározás közben másfél perccel is vezetett már, s a bár hajrára Oliver Dreier alaposan megközelítette, 24 másodpercet így is megőrzött előnyéből. A harmadik helyen a német Andreas Kobler ért célba, a kategória másik magyarja, Molnár Péter a 11. helyet szerezte meg.

"Nagyszerűen startoltam, s az egész úszás alatt jól éreztem magam. Képes voltam növelni az előnyömet a kerékpározás során, de tudtam, hogy Dreierrel szemben fogok még időt veszíteni a futás alatt. Azt is tudtam, hogy szorosan a nyomomban van a befutónál, távol kellett tartanom magamtól. Nagyon boldog vagyok, hogy megvédtem a címemet" - nyilatkozta Boronkay a futamot követően.

A magyar csapat ezzel második világbajnoki címét szerezte a héten: szerdán Vanek Margit diadalmaskodott a hölgyek aquatlon számában.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) júliusban hivatalosan is benyújtotta kérelmét a nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak, amelyben azt kéri, a triatlon is szerepelhessen a 2016-os Rio de Janeiro-i paralimpián. A 120 oldala dokumentumról és annak elbírálásáról még idén decemberben döntenek. Az ITU 2003 óta rendez vébét a paratriatlonistáknak, jelenleg hat kategóriában avatnak világbajnokot.


Eredmények, férfiak, para TRI-4-es kategória:
1. Boronkay Péter 01:06:09
2. Oliver Dreier (osztrák) 01:06:32
3. Andreas Kobler (német) 01:07:42
... 11. Molnár Péter 1:22:06