Vágólapra másolva!

Emma Moffat megvédte címét a triatlonvébén

Kettős ausztrál siker született a Dexto Energy Triathlon világbajnoki sorozat budapesti fináléjában. A női viadalt Emma Snowsill nyerte, megelőzve Emma Moffatot és a svájci Nicola Spiriget. Az összetett pontszámítás alapján a címvédő Moffat lett a világbajnok, Spirig és a svéd Lisa Norden előtt. Az aquatlon-világbajnok Vanek Margit a 46. helyen ért célba.

A hölgyek elitversenyében két magyarért szoríthattunk: Vanek Margit és Szalay Szandra szerdán, az aquatlon-vb-n már megmutatta, mire képes, akkor ők ketten végeztek az első helyen. A triatlonban azonban már nehezebb feladat várt rájuk.

Az úszást követően Vanek a 8. helyen szállt nyeregbe, Szalay majdnem másfél perccel lemaradva az 58. helyről vágott neki a kerékpározásnak. Az élen a brit Helen Jenkins állt, aki az összetett negyedik helyezettjeként reménykedhetett a világbajnoki éremszerzésben, az összetettben vezető ausztrál Emma Moffat 19, a második új-zélandi Andrea Hewitt 67 (!), a harmadik svéd Lisa Norden 44 másodpercnyi hátrányt szedett össze.

Vanek a negyedik körig kiválóan tartotta magát, aztán a kanyargós pálya sokat kivett belőle, leszakadt, és az ötödik kör végén már 1:11-es hátránya volt.

Az utolsó kör végén a svájci Nicola Spirig szállt le elsőként a nyeregből, megelőzve Ricarda Lisket (német), és az amerikai Jillian Petersent. Vanek a 49., Szalay az 58. helyen állt.

Következett a futás, ahol már egyértelművé vált, Hewitt kiszállt a világbajnoki címért folytatott harcból. Az ausztrál Emma Snowsill előnye behozhatatlanná duzzadt, Emma Moffat, Helen Jenkins és Lisa Norden azonban gyilkolta egymást az üldözőboly élén.

Egy körrel a befejezés előtt a vezető ausztrál mögött bő másfél perccel még mindig nem dőlt el semmi, a hajrában aztán Moffat kicsit erőltetett mozgással, de lehajrázott mindenkit, a 2. helyen ért célba, összesítésben pedig megvédte címét.

A harmadik helyen célba érkező Spirignek is sokat kamatozott a harmadik hely, mert így összesítésben vb-ezüstöt szerzett, a bronz pedig a svéd Lisa Nordennek.

Vanek Margit a 46. helyen ért célba, Szalay Szandra helyezetlenül zárt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kattintson a további képekhez!

"Az lett volna a legjobb, ha a versenyt és a világbajnokságot is megnyerem" - mondta mosolyogva Emma Moffat, aki másodikként ért célba, de ez számára vb-aranyat jelentett. "A lényeg, hogy bejött a taktika, így aztán a második hely is elég volt. Arra nem számítottam, hogy ennyi vetélytársam marad a hajrára, de végig erre tartalékoltam az erőmet, s végül megcsináltam a sprintet. A pálya nagyon technikás volt, borzasztóan rossz útviszonyokkal, engem leginkább Hamburgra emlékeztetett. A szombati nap után nagyon féltem, hogy rossz időnk lesz, de megkönnyebbültem, mert javult az időjárás. Most, hogy vége az idénynek, kihasználom az első magyarországi látogatásomat, s a Balatonhoz is elmegyek."

A budapesti döntő győztese, Emma Snowsill elsősorban arra panaszkodott, hogy sok problémával küszdött egész szezonban, s csak az utolsó hetekben sikerült felvennie a ritmust.

"Nagyon nehéz volt az úszás és a kerékpározás, de aztán alaposan megtoltam a futást Mindent beleadtam, végigsprinteltem a távot, nem volt mit vesztenem. Nem láttam a többieket, nem foglalkoztam velük, csak a célba érkezés után tapasztaltam, hogy ennyire elhúztam. Először vagyok Magyarországon, este felmegyek a várba a borfesztiválra. És még vár rám egy olasz- vagy spanyolországi nyaralás."

Végeredmény, ITU Dexto Energy Triathlon triatlon-világbajnokság, döntő, nők:
1. Emma Snowsill (ausztrál) 1:49:43
2. Emma Moffat (ausztrál) 1:51:26
3. Nicola Spirig (svájci) 1:51:28
... 46. Vanek Margit 1:57.31
Szalay Szandra helyezetlenül zárt.

A pontverseny végeredménye:
Világbajnok: Emma Moffat (ausztrál) 3806 pont
2. Nicola Spirig (svájci) 3413
3. Lisa Norden (svéd) 3390