Vágólapra másolva!
A vitorlázók védik a Balatont, és ez az egyetlen sport, ahol a versenyzőknek az ellenfél mellett a természet erőivel is meg kell küzdeniük - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Országgyűlés elnöke, mielőtt megnyitotta az idei vitorlásévadot Balatonfüreden.

A házelnök szombati beszédében hangsúlyozta, hogy a tó sportszempontból is egyedülálló értéket képvisel, védelme ezért kiemelten fontos. Schmitt Pál szerint a Balaton óriási terhelést visel, ezért szükséges a regionális összefogás az állagának megőrzésére.

"A Balaton millió embernek nyújt kikapcsolódást, egész Európa szereti, a Balaton mindenkié. Akik a legtöbbet tehetnek érte, azok maguk a vitorlázók, akik szeretik és élvezik ezt a szeszélyes, nagy tavat. Az igazolt vitorlások száma már meghaladja az ötezret, de akár hatezren is elférnének a tavon egyszerre" - mondta a MOB vezetője.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere reményét fejezte ki, hogy az újonnan alakuló kormány kiemelten kezeli majd a Balatont és Balatonfüredet. Hozzátette: meg kívánják őrizni elsőségüket, amelyet a vitorlázás bölcsőjeként és a vitorlásversenyek rendezésében betöltenek. A polgármester elmondta, hogy szeretné, ha a vitorláskikötők létesítésének feltételei egyszerűsödnének, és minél több kikötő létesülhetne a Balatonon, mert vitorlázni minden időben lehet.

Szoják Balázs, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára kijelentette, hogy egy későbbi időpontban rendezik meg azt a figyelemfelkeltő demonstrációt, amelyet a versenycélú hajók megadóztatása miatt terveztek szombatra.

Ezután délben, 120 résztvevővel rajtolt el az Impuls-Leasing Évadnyitó Nagydíj, amely hagyományosan a balatoni vitorlás idény nyitórendezvénye. Ezúttal 29 hajóosztály számára írtak ki nagyhajós túraversenyt a Balatonfüred-Alsóörs-Tihany-Balatonfüred útvonalon.