Vágólapra másolva!

2012: hét-nyolc olimpiai arany a magyar terv

Nyolcszáz nappal a 2012-es londoni játékok előtt elsősorban az anyagi nehézségeket taglalta, ugyanakkor derűlátó elvárásokat fogalmazott meg Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója.

A MOB honlapján szerdán közzé tett elemzés szerint - miután 2008-hoz képest a juttatás tavaly 48 százalékkal csökkent - az ötkarikás felkészülés idei 1,157 milliárd forintos állami támogatása elmarad a négy (1,34), illetve nyolc (1,193) évvel ezelőttitől. A szövetségek ráadásul későn kapják meg az összegeket, és mivel a MOB nem tud kölcsönt nyújtani, gyakran bankhitelek felvételére kényszerülnek.

"A támogatás kiszámíthatatlansága és ütemezése miatt a négyéves felkészülési programok fantomprogramoknak nevezhetők" - szögezi le az írás.

A MOB október óta 34 olimpiai sportág szakszövetségével folytatott konzultációt - ezek eredménye a megjelent összegzés -, amelyek közül csak a gyeplabdások jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a 2012-es seregszemlén. Az A kerettagok száma jelenleg 372 fő.

Kovács Tamás szerint szükség lenne sportáganként legalább egy edző állami közalkalmazotti státuszba vételére, és mivel egyre több magyar tréner dolgozik külföldön, szorgalmazza a Patrónus program bővítését, a Nemzet edzője-cím létrehozását és a mesteredzői járulék beindítását.

Mivel a felkészülést hátráltatják a sportegészségügyi és sporttudományos háttér hiányosságai, a sportigazgató javasolja egy sportegészségügyi és sporttudományos csoport felállítását, amelyet orvos, gyúró, pszichológus, terapeuta, kardiológus, terhelésélettani, biomechanikai és táplálkozástudományi szakemberek alkotnának.

Kovács Tamás az általa lehangolónak minősített helyzet ellenére derűlátóan nyilatkozott a kilátásokról: "Pekingben 3 első, 5 második, 2 harmadik helyezést és 93 pontot szereztünk. Az elmúlt esztendőben pedig a világbajnokságok olimpiai versenyszámaiban 8 első, 4 második, 9 harmadik helyezést és 139 pontot értünk el. S az idei esztendő is nagyszerűen kezdődött, a cselgáncsozók a Bécsben rendezett Európa-bajnokságon 7 érmet (2 aranyat) nyertek. Bízom a folytatásban. Határozottan állítom, hogy Londonba erős csapattal utazunk, 20-22 sportágban veszünk részt, 130-140 pontot szerzünk, és 7-8 bajnoki címmel térünk haza."