Vágólapra másolva!
Az, hogy két kanadai vízilabdázó remekel a magyar ob I-ben, körülbelül olyan meglepetés, mintha két magyar asztaliteniszező uralná a kínai bajnokságot. Kevésbé meglepő, hogy egy amerikai kosaras varázsol Salgótarjánban. Amíg azonban Aaron Feltham és Kevin Graham az egyetlen állva maradt Euroliga-csapatban, a bajnoki címre is esélyes Egerben szerepel, addig a Harlem Globetrotters egykori játékosa, Eddy Barlow Mayfield az NB I egyik kiscsapatában kosarazik. Különös életutak találkoznak Észak-Magyarországon, tízezer kilométerre a szülőhazától.

"Kedden Budapesten játszik a Harlem? Komolyan? Tudna szerezni nekem egy jegyet?" - ez volt Eddy Barlow Mayfield első kérdése, amikor szóba hoztuk, hogy egykori munkaadói március 23-án a Papp László Budapest Sportarénában, másnap este a Veszprém Arénában lépnek a közönség elé. "Náluk kerestem először pénzt életemben, a Globetrotters volt az első munkahelyem, az első profi csapatom, miután 2003-ban lediplomáztam a Texas State Universityn."

A 28 éves, 183 centis irányító csupán másfél hónapig állt a zsonglőrök alkalmazásában, aztán megkezdte profi karrierjét. Az a másfél hónap azonban kitörölhetetlenül megmaradt emlékezetében.

"Elmentem a toborzóra, éppen Houstonban jártak, a lakóhelyemen, és megfeleltem, felvettek. Jó sokan voltunk, az Egyesült Államokban túráztunk, akkor válogatták össze a végleges csapatot a 2004-es világ körüli túrájukra. Negyven nap alatt bejártuk az egész országot, számomra az volt a csúcs, amikor húszezer néző előtt játszottunk a Madison Square Gardenben. Aztán lemorzsolódtam, nem vittek el a külföldi túrára, de így is hatalmas élmény volt" - emlékezik Salgótarján kedvence.

Sokunk képzeletében úgy él a Harlem Globetrotters, mint egy utazó cirkusz, Mayfield azonban állítja, a csapat több ennél. "A Globetrotterst komolyan kell venni, ez egy valódi kosárlabdacsapat. Számomra nem is kétséges, hogy megállnák a helyünket az NBA-ben, mint ahogy ezt az elődeik már be is bizonyították, amikor hatvan évvel ezelőtt legyőzték a Minneapolis Lakerst, az NBA akkori bajnokát. Az más kérdés, hogy játék közben szórakoztatják is a közönséget, hiszen ezért fizetik ki a belépő árát."

S hogy mi szükséges ahhoz, hogy valakit leszerződtessen a Harlem? "Kiemelkedő játéktudás és humoros, kitárulkozó habitus. Utóbbi roppant fontos, zárkózott, befelé forduló emberekből nem lesz harlemi kosaras. Fontos, hogy kontaktust tudjunk teremteni a közönséggel, s reagálni tudjunk a nézők beszólásaira" - magyarázza az exharlemi.

"Nincs sok sikerélményem"

Mayfield Németországban, Ukrajnában és Izraelben profiskodott, mielőtt a Salgótarján februárban leszerződtette volna. Alig szállt le a repülőgépe Ferihegyen, már játszania kellett egy Magyar Kupa-mecsen. A Dombóvár volt az ellenfél, és Mayfield negyven pontot dobott az ellenfélnek. Bár győzött a csapat, a tolnaiak jutottak tovább.

"Nincs sok sikerélményem, a Debrecen megszűnése után mi vagyunk az utolsók az NB I-ben, de profi kosaras vagyok, az állástól függetlenül minden meccsen a maximumot próbálom nyújtani. Eddigi hat salgótarjáni bajnoki mérkőzésem 240 percéből 237-et a parketten töltöttem, de a fáradtság nem szerepel a munkaköri leírásomban. Addig játszom, amíg le nem vonszolnak a pályáról" - osztja meg hitvallását a texasi sportoló, aki 21 pontos átlagával kiemelkedik a sereghajtó csapatából.

Déri Csaba, a Salgótarján edzője ámuldozva beszél játékosáról. "Meg merem kockáztatni, hogy sohasem játszott még ilyen kosaras a kezem alatt, jóllehet megfordultam egy-két csapatnál, Szlovákiában és Erdélyben is. Talán csak Delmonte Madisont, a Körmend egykori sztárját tudnám hozzá hasonlítani. Eddy valóban zsonglőr, alacsony kosaras létére simán zsákol, de legfőbb erénye a tripla. NBA-távolságból is beveri a labdát, a Dombóvárnak például nyolcat dobott ebből a fajtából" - részletezi a rutinos tréner sztárja képességeit. "Mi már megmenekültünk, miután a Debrecen visszalépett, nem tudunk kiesni az NB I-ből. Ezzel tulajdonképpen teljesítettem is a küldetésem, mert a szezon végéig szerződtem, gyakorlatilag egyszerre érkeztem Mayfielddel. Afelől nincs kétségem, hogy továbbáll a srác, lényegesen jobb kosaras, mint a mi csapatunk szintje, az is lehet, hogy valamelyik magyar élcsapatnál köt ki a következő idényben."

Eddy Barlow Mayfield
Születési hely: Houston (Texas)
Születési idő: 1982. június 29.
Magasság: 183 cm
Testsúly: 69 kg
Klubjai: Texas State University (1999-2003), Harlem Globetrotters (2004), TSK Würzburg (német, 2004-2005), BC Odessza (ukrán, 2007-2008), Ironi Ramat Gan (izraeli, 2009-2010), Wamsler SE Salgótarján (2010-)


Kanadai pólósok Egerben

Aaron Feltham és Kevin Graham már most élcsapatban játszik, a vízilabdás bajnoki cím egyik várományosánál, a ZF-Eger együttesében. A 28 éves Felthamnek ez a harmadik idénye a hevesi megyeszékhelyen, barátja, Graham nem is titkolja, hogy tavaly nyáron cimborája unszolására szerződött Gerendás György együttesébe.

"Gyuritól tudom, hogy már akkor felfigyeltek rám, amikor 2006-ban Ausztráliában túráztak, és leszerződtették az akkor ott játszó Aaront. Perthben volt egy torna, ott keresték meg Aaront, s velem is elbeszélgettek, a flörtből azonban akkor még nem született tartós kapcsolat, két évre Montenegróba szerződtem, a Herceg Novi csapatához. Végül idén nyáron érkeztem meg Egerbe" - mondja a balkezes Graham, aki szombaton két remek góllal vállalt részt a Ferencváros elleni rangadó megnyeréséből, s aki előtt a válogatott jobbszélső Kiss Csaba távozása nyitotta meg az utat.

Forrás: AFP

Kevin Graham (balra)

Feltham az előző bajnokin, a Vasas ellen aratott 8-5-ös, idegenbeli bravúr alkalmával tett ki magáért. Egy négyest vágott a válogatott Nagy Viktornak.

"Alighanem az volt életem meccse, minden összejött, remek labdákat kaptam a társaimtól. El sem tudom mondani, mennyit fejlődtem Egerben, otthon alig-alig van játéklehetőség, azért vágunk neki a világnak mi, kanadai válogatott pólósok. És egyre jobbak leszünk, ezt bizonyítja, hogy 2007-ben bronzérmet szereztünk Rio de Janeiróban, a Pánamerikai Játékokon" - említi a jobbkezes Feltham.

Aki olyannyira idomult már a magyar életstílushoz, hogy ízlése inkább egy magyaré, semmint egy kanadaié. "Imádom a magyar konyhát, a pörköltet, a töltött káposztát, a gulyást, és azt sem titkolom, hogy az egri bikavért sem vetem meg. Persze csak módjával, akkor, amikor másnap nincs edzés vagy mérkőzés. A magyar lányok is csodálatosak, de hogy van-e itteni barátnőm, arról inkább nem beszélnék. Mi, kanadaiak adunk a magánélet sérthetetlenségére."

Forrás: [origo]

Aaron Feltham

Graham a légióskodás szakmai vetületéről beszélt. "Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok, hogy a világ vízilabdázásának két fellegvárában volt alkalmam tanulni a mesterség fortélyait. Herceg Noviban a tipikus, erőn és szigorú védekezésen alapuló délszláv pólót sajátítottam el, itt, Magyarországon pedig a virtuóz, improvizációra épülő magyar vízilabdával ismerkedhettem meg. Ennél jobb iskola nem is létezik. Megjegyzem, a szerb pólóiskolával már a kanadai válogatottban is megbarátkozhattunk, hiszen Dragan Jovanovic szövetségi kapitány ennek a mestere."

"Jovanovic a kedvenc edzőm, nála lett belőlem játékos, miközben elismerem Gerendás nagyságát is. Ám nem akarok hűtlen lenni az első mesteremhez, akitől legalább annyit tanultam, mint Gyuritól" - bocsátkozott érdekes fejtegetésbe Feltham.

Küszöbön áll a szerdai, Partizan Beograd elleni Euroliga-negyeddöntő, az Eger szezonjának eddigi csúcspontja. "Nem tartunk a szerbektől, bár tudom, hogy a csapat lényegében megegyezik a világbajnok szerb válogatottal. De nálunk véd a világ legjobb kapusa, Szécsi Zoltán, s nálunk játszik a világ legjobb pólósa, Biros Péter. S persze a világ egyik legjobb edzője, Gerendás György a mesterünk. Mi baj érhet bennünket? Beugrunk a medencébe, és megverjük a Partizant. Ha sikerülne, arra még Kanadában is felfigyelnének" - állítja Graham.

Kevin Graham
Születési hely: Regina (Saskatchewan)
Születési idő: 1986. április 21.
Magasság: 200 cm
Testsúly: 97 kg
Klubjai: Sydney West (2006-2007), Jadran Herceg Novi (montenegrói, 2007-2009), ZF-Eger (2009-)

Aaron Feltham
Születési hely:
Godrich (Ontario)
Születési idő: 1982. április 16.
Magasság: 192 cm
Testsúly: 95 kg
Klubjai: Victoria Tigers (2006), ZF-Eger (2007-)


Ch. Gáll András