Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő hajnalban kiderül, ki nyeri az Amerikában az év kiemelkedő eseményének számító 44. Super Bowlt, vagyis a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét. 1993 óta először fordul elő, hogy az alapszakasz két legjobb csapata, a kétszeres Super Bowl-győztes Indianapolis Colts, valamint az eddig még döntőbe sem jutó New Orleans Saints játszik a Vince Lombardi-trófeáért Miamiban. A fogadóirodák a zseniális Peyton Manning vezérelte Coltsot tartják esélyesebbnek, de a szintén szenzációs képességekkel megáldott Drew Brees társaival együtt sokat tehet azért, hogy a Katrina hurrikán pusztításából éledező New Orleans egy óriási sikerbe kapaszkodva álljon talpra.

Bár panaszra nem lehet okunk, mert az elmúlt években rendre színvonalas nagydöntőket játszottak az aktuális résztvevők, de a 2010-es, 44. Super Bowl még az eddigieket is felülmúlhatja, legalábbis a párosítás ezt ígéri.

Utoljára az 1993-as Super Bowlon volt példa arra, hogy az alapszakaszban legjobban szereplő csapatok találkoztak az NFL döntőjében, akkor a Dallas Cowboys és a Buffalo Bills összecsapásából előbbi jött ki győztesen.

Ami biztosnak tűnik, hogy nem a védekezésé lesz a főszerep a két gigász csatájában, és az is borítékolható, hogy pontgazdag döntőt vívnak a felek. Az amerikai fogadóirodák körülbelül 56-57 pontos meccset várnak, és az oddsok alapján az Indianapolis Coltsot tartják favoritnak.

Azt, hogy Amerika mennyire a nagydöntő lázában ég, mi sem bizonyítja jobban, mint a különböző műsorok, melyekkel liga tévécsatornája, az NFL Network készül. Az NFL All Star-meccsének számító Pro Bowl után kezdetét is vette a műsorözön, amelyben több mint 50 órás élő anyaggal készültek az év egyik legnagyobb sporteseményére.

Olyan meghatározó játékosok szólalnak, vagy szólaltak meg, mint az Arizona napokban visszavonult irányítója, Kurt Warner, a New York Jetset újoncként főcsoport-döntőbe vezető Mark Sanchez, a liga egyik legjobb elkapójának számító Terrel Owens, vagy éppen az egyik főszereplő testvére, a Giantsszel 2007-ben Super Bowl-győztes Eli Manning.

Előzetesen szinte minden fórumon a két irányító, Peyton Manning és Drew Brees párbajaként tüntetik fel a nagydöntőt, a Spors Illustrated összeállítása például a Super Bowl történetenének második legjobban várt ütközetének nevezi a két hadvezér találkozását, de ugyanez a cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy nem mindig váltotta be az előzetes reményeket, amikor két zseni került szembe egymással.

A liga hivatalos honlapja összeszedte, hogy mi szól a csapatok mellett, a szakértők szerint az Indianapolis elsősorban azért fog nyerni, mert Manning élete formájában van. Az alapszakasz legjobbjának (MVP) rekordot jelentő négy alkalommal megválasztott irányító idén sorra döntögette a csúcsokat és a legtöbb kategóriában a dobogón végzett az idény statisztikái alapján.

Övé a második legtöbb passzolt yard (4500) és a második legtöbb dobott touchdown is (33, amelyet éppen az aktuális ellenfél, Brees szárnyalt csak túl eggyel). Emellett mindössze 10 alkalommal vitték földre a védők (sack), ami nagyon kevésnek mondható. A tapasztalat is Manninget segítheti, ugyanis ő már tudja, hogy milyen egy Super Bowlon játszani, és azt is, milyen nyerni ott. Ami pikánssá teszi a meccset, hogy Archie Manning, Peyton apja, 1971 és 1982 között éppen a New Orleans csapatának irányítója volt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Peyton Manning apja egykori csapata ellen vezeti csatába a Coltsot

A második érv, hogy a Saints gyengécske passz elleni védelmét Manning és remek elkapói jó eséllyel cincálhatják szét. Az irányító sok célpont közül választhat, ha éppen nem a Reggie Wayne, Dallas Clark duót hozza a játékba, akkor ott vannak még a fiatalok, azaz Pierre Garcon és Austin Collie, akik a Jets elleni főcsoport-döntőben is bizonyítottak. Garcon haiti származása miatt egyébként is az egyik legfelkapottabb Colts-játékosnak számít mostanság, nem kizárt, hogy a Super Bowlon is főszerep vár rá.

Bár eddig nem a futás elleni védelméről volt híres a Colts, ám a Jets futóit igen jól sikerült megfogni, Dwight Freeney (az ő játéka egyébként még kérdéses) és Robert Mathis személyében a védelemben két kiváló játékos található, mindketten alig várják már, hogy felaprítsák Drew Breest, ketten együtt 23 sacket számláltak az alapszakaszban.

És végül a már említett tapasztalat is a Colts mellett szól, a csapat több játékosa is rendelkezik már Super Bowl-gyűrűvel, Manning, Wayne, Brackett, Clark, Freeney, Mathis és Jeff Saturday is ismeri már ezt a felhajtást, ami a nagydöntőt övezi.

Hogy mi szól a New Orleans mellett?

A Saints az előző két fordulóban nem kisebb sztárokat állított meg, mint Kurt Warner, illetve Brett Favre, ami jelzi, nem minden a rutin. A labdaszerzés az egyik legnagyobb kulcs az amerikai futballban, ebben a mutatóban pedig élen járt idén a Saints: az alapszakaszban 39, míg a rájátszásban 7 alkalommal vették el az ellenféltől a labdát.

Félidőben a The Who zenél majd

A Super Bowl tengerentúli népszerűségéről mindent elárul, hogy több ember követi nyomon a televízióban, mint ahány ember elmegy szavazni az elnökválasztáson. Nem véletlen, hogy 2000 óta a tíz legnézettebb műsor között csak amerikaifutball-mérkőzések szerepelnek. Egy félperces reklámspot - a csúcsmérkőzésen, csúcsidőben - több mint 2,5 millió dollárba kerül, a multicégek pedig különleges, csak a döntőre szóló reklámokkal készülnek.

A félidei showműsorban idén a The Who ad rövid koncertet. Az összecsapást 185 országban közvetítenek, 30 nyelven, az NFL magyar hívei a Sport 1-en követhetik nyomon, amely élőben közvetít a helyszínről, az adás vasárnap este 23.30-kor kezdődik. Annak ellenére, hogy Floridában a mostani számít a legszárazabb időszaknak az évben, az időjósok előrejelzése szerint Miamiben eső várható a döntő idejében.


A New Orleans mellett szólhat, hogy a rendkívül változatos támadójátékának része az is, hogy a futójátékosok, tehát Pierre Thomas és Reggie Bush is képesek passzokat elkapni, és így nem csak futásból hoznak yardokat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Drew Brees történelmet írhat a Szentekkel

És szintén a Saints erősségének számít, hogy Thomas Morstead puntjainak (amikor három kísérletből egy csapat nem tudja megtenni a tíz yardnyi távolságot, akkor elrúgják a labdát, ezt hívják puntnak) hála az ellenfelek nagyon sokszor saját célterületük közelébe vannak kényszerítve a támadássorozat elején, és nagyon nem mindegy, hogy 60 vagy 90 yardot kell megtenni, hogy touchdown közelébe kerüljenek.

Ami nem szakmai szempont, de szintén a Saints elszántságát növeli, hogy a Katrina hurrikán pusztításából kezd magához térni a város, amely igazán ki van éhezve egy olyan sikerélményre, amit a Super Bowl-győzelem jelent. A nagydöntőbe jutást például majdnem kéthetes fiestával ünnepelte a város, és a csapat is maga mögött tudhatja a semleges szurkolók szimpátiáját.

Persze ezek mind csak találgatások és lehetőségek, magyar idő szerint hétfőn hajnalban kiderül, hogy 1970 és 2006 után újra bajnok lesz-e a Colts, vagy olyan csapat nyeri el a Vince Lombardi-trófeát, amely eddig még a nagydöntőig sem jutott el.