Vágólapra másolva!
A tavaly Eb-bronzérmes, korábban vb-2. helyezett Gerebics Roland végül is nem adta el a lakását, hogy abból finanszírozza a felkészülését a londoni olimpiára, de csak azért, mert nem talált rá vevőt. A sportlövő még így is kivételezett helyzetben van, gyakorlatilag a tavaly két Eb-címet szerzett Sidi Péterrel ketten alkotják a válogatottat. A többiek versenyeztetésére már nem marad pénze a szövetségnek.

"Nem is kérdéses, hogy a rendszerváltással a mi sportágunk szenvedte el a legnagyobb veszteségeket" - mondja Kovács Tibor, a Magyar Sportlövőszövetség főtitkára. "Az MHSZ, a Magyar Honvédelmi Szövetség megszűnésével oda lett a teljes hátterünk. Lőterek tucatjait zárták be, illetve adták el, és ez a folyamat a mai napig tart. A bázisaink teljesen leszűkültek, és ott tartunk, hogy némely szakágban már a magyar bajnokságot is alig tudjuk megrendezni a méltatlan körülmények közepette. Egyetlen kivétel, hogy rendelkezünk egy szerelhető, világszínvonalú légfegyveres pályával, és ehhez már csak csarnokokat kell keresnünk, ahol befogadnak bennünket. Szerencsére a nagyvárosok szívesen látnak, most Győrben rendezünk egy nagy versenyt, és ingyen kapjuk meg a csarnokot."

Az olimpiai bajnok Igaly Diána az idei évet pihenésre szánja, mellette két klasszisa van a magyar sportlövészetnek, Sidi Peti és Gerebics Roland. A szövetség őket próbálja menedzselni, kiutaztatni a Világkupákra, hogy éles helyzetben is versenyezhessenek, a többiek számára viszont ezt már nem tudják biztosítani. Kovács Tibornak egyelőre fogalma sincs, mekkora költségvetéssel kalkulálhatnak az idén, csak az biztos, hogy jóval kevesebb pénzből kell kijönniük.

"2008-ban 60 milliót kaptunk az államtól, 2009-ben már csak 30 milliót, de a működési költségeinkből mi már nem tudunk lefaragni, mert akkor az országban megszűnne a sportlövészet. A fegyvertartási szabályokból adódóan hatósági feladatokat is el kell látnunk, nyilvántartásokat vezetünk megyei szinten is, és erre mindenképpen fenn kell tartani az apparátust. Így csakis a versenyeztetésre szánt kiadásokon tudunk visszafogni. Márpedig fontos lenne, hogy a legjobbjaink eljussanak minél több Világkupára, mert a sportlövészetben úgy nem lehet felkészülni egy vb-re, hogy kizárólag itthon edzünk, hozzá kell szokni a versenylégkörhöz. A nyári müncheni vb-nek kiemelt jelentősége van, mert ezen már olimpiai kvótákat is osztanak" - magyarázza a főtitkár.

A lőterek bezárásával a hazai edzéslehetőséget sem mindenki tudja megoldani (Peking után még Igaly Diána sem talált magának gyakorlási lehetőséget), a siralmas helyzetben kész csoda, hogy Sidi Péter tavaly az eszéki Eb-n előbb megnyerte a kisöbű sportpuska 50 méteres 3x40 lövéses összetett számát, a záró napon pedig szenzációs világcsúccsal győzött a nagyöbű sportpuskások 300 méteres 3x40 lövéses összetett versenyében. Úgy, hogy 300 méteres pályán itthon egyáltalán nincs lehetősége versenyezni.

"Éppen a héten beszéltem vele, hogy megoldást találjunk, és elmehessen a télen edzőtáborba. Ő a világ egyik legjobb sportlövője, Amerikában szívesen látnák, de mondtam neki, hogy a nagy távolság miatt ezt vessük el, és közelebb keressünk pályát. Így is nagyon sokba kerül majd az, hogy ő és Gerebics Roland elutazhasson a Világkupákra. A versenyző mellé feltétlenül kell egy kísérő, és egy ázsiai Vk két főre hozzávetőleg másfélmillió forintos kiadás. Csak Sidi és Gerebics utaztatása éves szinten 10-15 millió forintba kerül, de ezt megpróbáljuk biztosítani" - ígéri Kovács.

A dupla trapban vb-ezüstérmes, tavaly pedig Eb-3. helyezett Gerebics Roland örül a szövetség segítő szándékának, de egyáltalán nem gondolja, hogy oka lenne a nyugalomra. Az óvatossága érthető is azután, hogy tavaly a házát is árulni kezdte, nem látva más megoldást az olimpiai felkészülése biztosítására.

Forrás: MTI

"Egy amerikai vagy ausztrál versenyző a sportlövészetben felépítheti az életét, de ez nekünk csak álom. A házamat végül csak azért nem adtam el, mert nem akadt rá vevő, és a helyzet nem lett sokkal jobb. Gyakorlatilag az egyik napról a másikra élek, a Wesselényi-alapítványtól kapott pénzemből. Ígéreteim kétségkívül vannak a szövetségtől, de félek, hogy ha az állami támogatás drasztikusan lecsökken, akkor nem tudnak segíteni. A tavalyi évem ilyen szempontból rettenetes volt, mert ahhoz, hogy a londoni olimpiára felkészülhessek, és eljussak a Világkupákra, éves szinten minimum hatmillió forintra lenne szükségem, viszont csak másfél milliót sikerült összekalapoznom. Magam is meglepődtem, hogy így is bronzérmes lettem az Eb-n, miként a kairói Világkupán is. Sajnos Münchenben csak a hetedik helyen zártam, pedig ha hatodik vagyok, bejutotok a pénzdíjas Világkupa-döntőbe. Ez nagyon jól jött volna, de úgy látszik, én már csak ilyen peches vagyok. A pekingi olimpián a selejtezőben hiába végeztem a hatodik helyen, négyes holtverseny állt elő, és a szétlövés után nem jutottam be a döntőbe. A kilencedik helyen kötöttem ki, és a MOB az első nyolc helyezettet dotálta."

Gerebics tavaly az Angyalföldi Polgári Lövész Egylethez igazolt - történetesen Kovács Tibor egyesületéhez -, de idén megvalósítja nagy tervét, és maga is klubot alapít. A balatonfűzfői lövőnek komoly tervei vannak az utánpótlás-nevelés és a tehetségkutatás terén, s úgy számol, hogy a klubjával együtt önmagát is menedzselheti.

"Biztos, hogy ez a tevékenység sok energiámat veszi majd el, de a sportlövészetben teljességgel ismeretlen, hogy menedzserek képviselnék a versenyzőket. Ezt mindenkinek saját magának kell felvállalnia, mert senki nem csinálja meg helyette. A média érdeklődése csekély, a nagy cégek pedig lerázzák a szövetségeket, a klubokat és a versenyzőket, mert azzal, hogy támogatják a Magyar Olimpiai Bizottságot, már letudták a szponzorációs tevékenységüket. Így nincs más megoldás, sok kisebb támogatót kell találni"- véli Gerebics, aki azért reméli, hogy valamilyen szinten az állam is odafigyel azokra a sportolókra, akik éremesélyesek lehetnek a londoni olimpián.