Vágólapra másolva!
Bárdosi Sándor állítása szerint egy darázscsípésre kapott injekció és gyógyszer miatt produkált pozitív doppingtesztet a tajvani Világjátékokon, ugyanakkor az [origo] által megkérdezett allergológus szerint darázscsípést nem szoktak a Bárdosi lebukását okozó, furoszemid nevű vízhajtóval kezelni. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint Bárdosi enyhe eltiltásra számíthat, ennek ellenére nem érti, egy ilyen rutinos sportoló hogy követhette el azt a hibát, hogy nem szólt az orvosoknak az injekcióról.

Kedden került napvilágra a hír, miszerint a szumóban aranyérmes Bárdosi Sándor fennakadt a doppingvizsgálaton a júliusi, tajvani Világjátékokon. Bárdosi az esetet úgy indokolta, a Világjátékok előtt megcsípte egy darázs, és mivel fájt a keze, így orvoshoz ment, akitől injekciót és gyógyszert kapott.

Bárdosi pozitív doppingtesztjét a furoszemid nevű vízhajtó okozta, ami azért furcsa, mert Nékám Kristóf allergológus szerint ilyet nem szoktak darázscsípésre adni. "A darázscsípés kezelésére három módszer van: ha nagyon gyors, kvázi életmentő beavatkozásra van szükség, akkor adrenalint adnak az illetőnek, ha kevésbé sürgős, antihisztamint, ha elhúzódó esetről van szó, szteroidot.

Ha a sportoló tudott arról, hogy allergiás a darázscsípésre, akkor lehetett volna egy hónapokig tartó immunterápiát alkalmazni nála, ami alkalmas a darázsméreg semlegesítésére. Ha viszont nem tudott arról, hogy allergiás, akkor nem kellett volna vízhajtót kapnia. A vízhajtót három esetben szokták alkalmazni, vérnyomás-csökkentésre, keringésjavításra, illeve veseproblémák kezelésére, és mivel az injekcióban adott vízhajtó nagyon hamar, két-három nap alatt kiürül, így előfordulhat, hogy nem sokkal a verseny előtt kerülhetett a szervezetébe, bár hozzáteszem, nem szeretnék vádaskodni" - mondta az [origo]-nak Nékám professzor.

Bárdosi darázscsípéses sztorijában így egyelőre akadnak kérdőjelek, az azonban biztos, hogy hibát követett el, amikor a kezelést nem dokumentálta, és a verseny előtt nem értesítette a keretorvosokat. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azért furcsállja az esetet, mert Bárdosi régóta versenyzik, így pontosan tisztában kellett lennie, milyen következményekkel jár egy ilyen injekció, ha nincs lejelentve.

Az ilyen esetek elbírálásában ráadásul az objektív felelősség elve érvényesül, vagyis az nem enyhítő körülmény, ha a sportoló nem tudta, mit adnak be neki, mivel felelős azért, mi kerül a szervezetébe. Tiszeker elmondta, a Világjátékok idején is előfordult, hogy éjjel felhívták a magyar csapattól, arról érdeklődve, használhatnak-e bizonyos gyógyszereket, ráadásul a tiltólistás szerek az interneten is számos helyen fellelhetők.

Forrás: MTI

"Folyamatosan a kommunikáció fontosságát hangsúlyozzuk, azt, hogy ha egy sportoló nem biztos valamiben, akkor nézzen utána, kérdezzen, vagy ha használ valamit, akkor a megfelelő módon dokumentálja. Ha Bárdosi megkeres, elmondtam volna neki, hogy a furoszemid tiltólistán van, és hogy bajba kerülhet vele. Sajnálom az esetet, hogy egy aranyérem lett a figyelmetlenség ára, ráadásul azért szomorú, ami történt, mert kitől várjuk el, hogy odafigyeljen erre, ha nem egy olimpiai ezüstérmes sportolótól" - tette fel a költői kérdést Tiszeker, aki elmondta, azért nem érdemes összehasonlítani Bárdosi és a szintén darázscsípés után pozitív doppingtesztet produkáló Cannavaro esetét, mert a világbajnok focista vizeletében szteroidot találtak.

A várható következményekről a MACS vezetője azt mondta, ha el is tiltják Bárdosit, a legenyhébb büntetést kaphatja, mivel a furoszemid kedvezőbb elbírálás alá esik, mint például az anabolikus szteroidok.

Az [origo] megkereste Bárdosi Sándort is, aki egy forgatásra hivatkozva szerdán nem kívánt nyilatkozni.