Vágólapra másolva!

Kifosztották a Sasokat, újabb áldozatot ejtettek a Vikingek

Megszerezte első győzelmét a Kansas, tovább menetel a Viking-horda, a New Orleans elrontotta Eli Manning hazatérését, a New England nagyon csúnyán hazavágta a Titánokat, az Oakland pedig meglepte a Philadelphiát - így lehetne összefoglalni az NFL hatodik játékhetének legfontosabb történéseit.

Megvan a Kansas első győzelme, mindez a Washington kárára történt meg. A touchdown nélkül véget ért meccsen Tamba Halié volt az utolsó szó, aki két pontot szerzett csapatának, ugyanis földrevitte az ellenfél irányítóját az end zone-on belül. Aki ekkor már nem Jason Campbell volt, mivel őt a gyenge teljesítménye miatt leültette Jim Zorn edző, és Todd Collinst küldte be a helyére.

Igazából teljesen mindegy volt, mert akármelyik játékos hozta volna azt, ami a két irányítónak sikerült. A fővárosi csapatnál egyedül Clinton Portis futót lehet megemlíteni, aki 109 yarddal és egy kifordult bokával zárta a meccset. A mezőnygólok csatáját a kansasi Ryan Succop nyerte és ezzel 14-6-os győzelemhez segítette csapatát.

Washingtonhoz hasonlóan a Tampa Bay Bucaneers-Carolina Panthers meccsen sem vitték túlzásba az irányítók az ellenfél szétbombázását. A meccset az esélytelenebb Kalózok kezdték jobban, Cadillac Williams által. A jónevű futó egyedül volt a Carolina end zone-jába vezető autópályán, mivel rajta kívül senki nem mutatott értékelhetőt támadásban.

Annál inkább jeleskedett a pontszerzésben a speciális egység és a védelem is, mindhárom csapatrész egy-egy touchdownt ért el. Kár, hogy a védelemnek nem szóltak, hogy nekik a védekezéssel kéne foglalkozni elsősorban. DeAngelo Williams és Jonathan Stewart futók lesöpörték a Kalózokat a pályáról, és ketten együtt 262 yardot hoztak.

Nem tudott felnőni a futóihoz Jake Delhomme irányító, 65 yardja mellett alig volt sikeres passza, s a labdát is többször adta el (idén már 10-szer sikerült neki), mint ahány hatpontos akció fűzödik a nevéhez. A Tampa végül a harmadik negyedes betlizésének köszönhetően szenvedett 28-21-es vereséget. Kérvényezniük kéne a ligánál, hogy a harmadik negyedet ne kelljen lejátszaniuk, ugyanis 47-7-es arányban maradtak alul eddig az ellenfeleikkel szemben.

Érvényesült a papírforma a bajnok Cleveland elleni fellépésén. A Pittsburgh Steelerst Ben Roethlisberger vezette a győzelem kánaánjába, ahogy idén már sokadszorra, 417 yardja a játéknap legjobb egyéni teljesítménye. A győzelem mellett a legjobb hír a bajnokcsapat szurkolóinak Troy Polamalu visszatérése.

A linebacker kezébe egy ízben Joe Cribbs futó varázsolta a labdát, aki kétszer is próbált passzolni, de egyik sem jutott csapattársho. Érthető is volt, hogy dobni akar, mert Derek Anderson irányító folytatta idei borzalmas játékát és többet ártott, mint használt. A Steelers szerethet a clevelandiek ellen játszani, ugyanis az utolsó 19 meccsből 18-szor nyertesen hagyta el a pályát a Browns ellen, ezúttal ez 27-14 arányban sikerült neki.

A játéknap legnagyobb rangadójára New Orleansban került sor, ahol a Szentek egész egyszerűen lemészárolták a New York Giants gyengén játszó csapatát. Az első félidős pontorgia során háromszor sikerült touchdown-passzt adnia Drew Breesnek, a Szentek irányítójának. Ezzel szemben az Óriásoknál sem a futójáték, sem Eli Manning irányító nem tudta felvenni a versenyt az idén szenzációs lousianaiakkal.

A 34-17-es fordulás után a Giants továbbra sem tudott mit kezdeni a Szentekkel, Brees 369 yard mellett 24 pontot tett fel a táblára. A futójáték kicsit jobban akadozott ugyan, de amikor kellett, akkor Pierre Thomasék is odatették magukat, háromszor sikerült berohanniuk a félelmetes Giants-védelem lyukain. A meccskezdés nagyon jól megy idén a New Orleansnak, ugyanis mind az öt meccsén pontot szerzett az első drive-ja során, és ezek közül is csak egyszer tudták mezőnygólig szorítani. A veretlenek csatáját tehát a Szentek nyerték 48-27-re, viszont senki nem lepődne meg, ha a visszavágót éppen a Nemzeti Főcsoport döntőjében rendeznék. Alig várjuk!

Forrás: AFP

Eli Manning (jobbra) először játszott szülővárosában, de a Szentek elrontották a hazatérését

Szintén gigászi csatára volt kilátás a Minnesota Vikings-Baltimore Ravens meccsen. A szokatlanul pontgazdag találkozót végül némi szerencsével sikerült megnyernie a Vikingeknek. A támadójáték igazi ünnepét láthattuk Minneapolisban és a várakozásoktól eltérően egyszer sem adta el egyik csapat sem a labdát. Míg az irányítók egymást múlták felül és gyakorlatilag tökéletesen játszottak, addig a futójáték tekintetében a Vikingeknek ment jobban a labda cipelése.

Nem szerzett ugyan pontot, de Adrian Peterson 143 yardig jutott. Odaát Ray Rice jóval kevesebbet futott ugyan, de 12 pontjával szorossá tudta tenni a meccset. A találkozó negatív főhőse a Hollók rúgója, Steve Hauschka lett, aki mennybe mehetett volna, ha 44 yardról sikerül betennie a labdát a villák közé. Joe Flacco irányító 196 yardos utolsó negyedével mindent megtett, amit egy játékos megtehet, most sem miatta hagyta el vesztesen a pályát a Baltimore. A 33-31-es Viking-győzelem részben a szerencsének köszönhető, de a 6,0-s rekordot aligha lehet már csak Fortuna istenasszony számlájára írni. Tovább menetel tehát a Vikingek hajója a Superbowl felé.

Alighanem többedmagammal nagyon szurkoltam annak, hogy végre valahára meglegyen a St. Louis Rams első győzelme. Ehhez nagyon közel is álltak a Kosok, ám végül túl nagy falat lett számukra a Jacksonville Jaguars. Ha nem lett volna a pályán a Mojo becenévre hallgató Maurice Jones-Drew, akkor alighanem a Kosok ünnepelhettek volna, ám a futó 3 touchdown-futásával győzelemre vezette a Jaguárokat. A hosszabbítással véget ért mérkőzésen végül Josh Scobee 3 pontjával a hazaiak kerekedtek felül. A 17 vesztes találkozó után továbbra sem néz ki semmi jó a Kosoknak, ugyanis jövő héten az Indianapolist fogadják, amely aligha fog könyörülni. Azonban ez a 23-20-as vereség talán már adhat némi apró reményt a St. Louis szurkolóinak, bár sovány vígasz, de legalább egy hosszabbításra futotta már.

Nemhogy hosszabbításra, de még pontra sem futotta a Detroit Lionsnak a Green Bay Packers otthonában, azonban mégsem az Oroszlánok kapják a játéknap lúzerei címet. A Packers-szurkolók leginkább Aaron Rodgers előtt hajlonghattak, aki 358 yardot és 12 pontot tudott összehozni a gyenge Oroszlánok ellen.

A Detroit irányítói jó passz és sok hozott yard helyett inkább a labdaeladásokkal tűntek ki. A Stafford sérülése miatt szerephez jutó Daunte Culpepper sem tudta végigjátszani a meccset, így a harmadik számú irányító, Drew Stanton is lehetőséget kapott. 2007 novembere után egyébként először tudott kapott pontok tekintetében szűz maradni a Packers csapata, akkor a nagy ellenség Vikingeket tudták lenullázni. És már csak 2 hét van addig, hogy ezt megismételhessék, körömrágva várjuk azt a meccset.

Forrás: AFP

James Jones a nézőkkel ünnepelt touchdownja után

Újabb Matt Schaub-shownak tapsolhattak a Houston Texans szurkolói, az ex-atlantai QB négyszer mattolta átadásaival a Bengals védelmét. A sokak által mindig is nagyrabecsült irányító közel 400 yardot tudott dobni, azonban még ez sem jelentett rekordot neki, ugyanis az 414 yard.

A Bengals tovább folytatta az idén remek szériáját, ami az utolsó 2 perceket illeti, ezúttal 10 pontot hozott össze a félidők végén, így már a 118 megszerzett pontjuknak közel felét, pontosan 54-et szereztek az úgynevezett two minute warning után. Pech, hogy a meccs maradék 56 perce tulajdonképpen a Texansról szólt. Emellett a Cincinnati csak a második negyedben tudott pontot feltenni a táblára. A Houston 28-17-es győzelme megérdemeltnek mondható.

A vártnál sokkal simábban nyert az Arizona Seattle-ben. Futójáték hiányában a vendégeknek Kurt Warner irányításában kellett bízni, ahogy mindig. A QB 276 yarddal és 2 TD-átadással vezette csapatát a győzelemig. Persze nem is volt nehéz dolga a Cardinalsnak, ugyanis a Seattle nem tanúsított komolyabb ellenállást. Matt Hasselbeck irányító 112 yarddal fejezte be a meccset, 29 passzkísérletéből mindössze 10 volt jó, ami 34%-os mutató, legutóbb 2004-ben sikerült ennyire gyászosan teljesítenie.

A Seattle gondjait tovább gyarapítja, hogy kidőlt a talán legfontosabb védőjátékosuk: Lofa Tatupu linebacker idén már nem juthat szóhoz csapatában. A Hawks egyetlen igazán jó passza sem Hasselbeckhez, hanem egy úgynevezett fake punt játéknál (ez azt jelenti, hogy a játékosok punthoz állnak fel, de becsapják ellenfelüket és más lesz a játék) a punterhez fűződött, aki egy 42 yardos passzt adott. Még ez a remek játék is csak egy 27-3-as vereséghez volt elég a Seattle-nek.

A hét legnagyobb meglepetését egyértelműen az Oakland Raiders hozta, amely otthon verte meg a playoff-esélyes Philadelphia Eaglest. Főleg Zach Miller elkapó örjítette meg a Sasokat, ugyanis közel 140 yardja mellett a meccs egyetlen touchdonwja is őt illette egy 86 yardos elkapás után. A másik oldalon McNabb nem is dobott jó százalékkal, és az end zone-ba is képtelen volt bevezetni a csapatát.

A vereségben nagy szerepet játszott az Eagles rúgója is, aki ugyan háromszor a helyére küldte a labdát, kétszer mégis olyan távolságból hibázott, ahonnan az ő szintjén illik a villák közé találni. Az Oakland a 13-9-es meglepetésgyőzelemmel begyűjtötte második skalpját, míg a Philly másodszorra hagyta el vesztesen a pályát.

Nagyon izgalmas, ám viszonylag alacsony színvonalú csoportrangadót nyert meg a Buffalo a New York Jets ellen. A hosszabbításban eldőlt mérkőzés mind pozitív, mind negatív főhőse a hazai Jetsből került ki. Míg Thomas Jones futó gyorsvonatként száguldva 210 yardot és 6 pontott ért el, közel 10 yardos átlagot hozva, addig Mark Sanchez, ha nem is tudatosan, de mindent megtett a Buffaloért.

Az újonc irányító félelmetesen rapszódikus játékkal hívja fel magára a figyelmet idén. Meccseket nyer meg, de olyan elképesztő betlikre is képes, mint a Bills ellen. 119 passzolt yardja mellett ötször (!) sikerült eladnia a labdát, s emellett pontot nem köszönhetett neki csapata. A mérkőzés után Sanchez a könnyeivel küzködve elismerte a hibáját. "Nem a szél fújta oda az ellenfél védőinek a labdát, hanem én dobtam a kezükbe" - mondta csalódottan az ifjú quarterback. Az ünnepelt sztár pedig végül Rian Lindell kicker lett, aki előtte legszívesebben elsüllyedt volna, ugyanis a lábában volt a negyedik negyedben a meccset eldöntő rúgás. Akkor még kihagyta, de a ráadásban tudott javítani, így 16-13-ra nyert a Buffalo a Jets ellen.

Nincs annyi és olyan felsőfokú jelző, amely kifejezné és leírná a New England Patriots Tennessee Titans elleni játékát. Amit láthattunk az első félidőben (főleg a második negyedben) annak a történelemkönyvekben a helye és be is kerül oda. Ez volt az a meccs, ahol ha azon múlik, a Patriots háromszámjegyű különbséggel nyer. Gyakorlatilag nem volt ellenfél a pályán és Bradyék azt csinálhattak, amit akartak, .és ők maradandót akartal alkotni.

A második negyedet 35-0-ra megnyerve a szünetre 45 pontos különbséggel vonultak pihenőre. Végül "csak" 59 lett a vége. Tom Brady irányító 380 yarddal és 6 touchdonwn-átadással zárta a meccset. De csak azért nem döntött rekordokat, mert Belichick edző nagyon bölcsen inkább pihentette őt, gondolva a jövőre. Persze van aki szerint nem kellett volna lehozni, hogy döntse meg az összes csúcsot, amit csak lehet. De gondolni kell a következő fontos meccsekre is és egy sajnálatos sérülés a Pats szezonjának végét jelenthette volna.


Az ellenfél is megérdemel pár szót, mert ilyen borzalmat, mint amit a Titans-szurkolóknak át kellett élni, talán csak mi élhettünk át 1954-ben, Bernben. A Titans 2 quarterbackje (Kerry Collins, majd Vince Young) összesen -7 yarddal zárt. Egyedül Chris Johnson futónak nem kellett beásnia magát a hóba szégyenében, ő ugyanis 128 yardot futott, de értelemszerűen ő sem juttatta ponthoz a Titánokat. A védelem persze legalább annyira gyenge volt, mint Collinsék. Ha a cornerbackek helyett 2 cölöpöt szúrnak be a földbe, akkor is nagyobb hatékonysággal szerepeltek volna a Tennessee védői, mert azokban legalább eleshettek volna Randy Mossék.

Ez volt az a meccs, amiről oldalakat tudna írni mindenki, aki látta a meccset. Igazi futballélmény volt, még a semleges szurkolóknak is, egyedül szegény Titans-fanok könyörögtek már a 60 perc elmúlásáért. Ha ilyen New Englandet láthatunk vasárnap Londonban, akkor nagyon jól fogunk szórakozni, a Tampa Bay már kevésbé. A mérkőzés végeredménye: 59-0.

Nem lett ilyen sima az Atlanta Falcons-Chicago Bears mérkőzés. Mind Jay Cutler, mind Matt Ryan irányítónak kétszer sikerült eladnia a labdát két touchdonwn-passz mellett. A futójátékot mindkét védelem meg tudta állítani. A végig nagyon szoros összecsapást végül Michael Turner 5 yardos futása döntött el az Atlanta javára, amely így tapad az NFL Déli csoportjában a New Orleansra. A Falcons 44 éves történelme során mindössze ötödik alkalommal kezdte ilyen jól az évet. Ryan nagyon elismerően beszélt a védelemről, amely remekül megfogta a Chicago idén jól működő passzjátékát, és 200 yard alatt tartotta a Macikat.

Az AFC Nyugati csoportjának rangadója, a San Diego Chargers-Denver Broncos párharc maradt hétfőre. A meccs nagyon fontos volt, főleg a San Diegónak, amely egy esetleges vereség esetén el is búcsúzhatott volna a csoportgyőzelemről szóló álmaitól. Az első félidőben mindkét speciális egység odatette magát és nagyon színvonalas, fordulatos játékrészt láthattunk.

Forrás: AFP

Tony Schettler is aktív részese volt a San Diego legyőzésének

A denverieknél Eddie Royal előbb kezdőrúgás, majd punt után tudott befutni a San Diego célterületére. Odaát Darren Sprolesnak sikerült ez egy 77 yardos punt return formájában. A második félidőben a Denver végül felül tudott kerekedni ellenfelén, hála annak, hogy Philip Rivers irányítóra jobban figyeltek és a labdát is el tudták venni tőle.

A negyedik negyedben már nem sok esélye volt a Chargersnek, ahogy nem sok esélye volt eddig egy csapatnak sem fordítani az utolsó játékrészben a Denver ellen, amelyet még nem tudtak mattolni a záró periódusban.

Az első olyan meccs volt egyébként az NFL történetében, amikor mindkét csapatnak volt punt utáni touchdown visszafutása, illetve az egyiknek kickoff után szerzett 6 pontja. A történelmi mérkőzés végeredménye: 34-23 a Denver javára.

eredmények, NFL 6. játékhét:
Washington Capitals - Kansas City Chiefs 6-14
Tampa Bay Bucaneers - Carolina Panthers 21-28
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 27-14
New Orleans Saints - New York Giants 48-27
Minnesota Vikings - Baltimore Ravens 33-31
Jacksonville Jaguars - St. Louis Rams 23-20 - hosszabbítás után
Green Bay Packers - Detroit Lions 26-0
Cincinnati Bengals - Houston Texans 17-28
Seattle Seahawks - Arizona Cardinals 3-27
Oakland Raiders - Philadelphia Eagles 13-9
New York Jets - Buffalo Bills 13-16 - hosszabbítás után
New England Patriots - Tennessee Titans 59-0
Atlanta Falcons - Chicago Bears 21-14
San Diego Chargers - Denver Broncos 23-34

Ezen a héten az Indianapolis, a Miami, a Dallas és a San Francisco kapott pihenőt.

Iván András