Vágólapra másolva!
Hosszú évek tárgyalássorozata és lobbija után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, a 2016-os olimpiára két olyan sportág is meghívást kap, amely korábban szerepelt már a nyári játékokon. A koppenhágai kongresszuson végleg zöld utat kapott a golf és a rögbi 7 fős változata, amely hét év múlva Rio de Janeiróban kerül vissza a programba. A golf olimpiai szereplésére 27 ellenszavazat és két tartózkodás mellett 63-an szavaztak, a rögbi esetében egy tartózkodás és nyolc nem mellett 81-en voksoltak igennel.

A két sportág képviselői a koppenhágai konferencia pénteki napján 20-20 percet kaptak prezentációjuk bemutatására, amely gyakorlatilag a végső fázisnak számított. Augusztus közepén, Berlinben ugyanis már döntés született arról, hogy az ötkarikás szervezet támogatja a golf és a hétfős rögbi felvételét a 2016-os játékok programjába, ezúttal csupán véglegesíteni kellett a határozatot. "Idővel majd megbizonyosodhatnak róla, hogy nagyon okos döntést hoztak most" - mondta a tagságnak Jacques Rogge NOB-elnök.

A NOB pénteken újraválasztott vezetője mindkét sportágat teljes mellszélességgel támogatta, sőt, volt rögbijátékosként a hétfős rögbi felvételéért személyes kampányt is folytatott, így az eredmény személyes diadalaként is értékelhető.

A golfozókat a helyszínen a 20 éves, szexi hawaii csillag, Michelle Wie képviselte, míg Tiger Woods és néhány prominens versenyző videofelvételről köszöntötte a NOB-tagokat. Minden bizonnyal sokat segített a sportág ügyén Woods azon kijelentése is, ha a golf olimpiai versenyszám lesz, ő indul a 2016-os játékokon. "Óriási megbecsülést jelentene minden golfozó számára, ha sportágunk az olimpián is szerepelhetne" - üzente többek között a világ első számú játékosa.

A játékokon a tervek szerint 72 lyukra ütnének, a világranglista legjobb 15 versenyzője automatikusan olimpiai induló lenne, míg a többiek rangos tornákról szerezhetnének kvótát. Az elképzelés az, hogy 60-60 férfi és női játékos szerepelne az olimpián.

A golfsport eddigi olimpiai eredményei:

férfiak, egyéniaranyéremezüstérembronzérem
1900 PárizsCharles Sands (USA)Walter Rutherford (brit)David Robertson (brit)
1904 St. LouisGeorge Lyon (kanadai)Chandler Egan (USA)Burt McKinnie (USA)
Francis Newton (USA)
nők, egyéni
1900 PárizsMargaret Ives Abbott (USA)Pauline Whittier (USA)Daria Pratt (amerikai)
férfiak, csapat
1904 St. LouisEgyesült Államok
Robert Hunter
Chandler Egan
Kenneth Edwards
Clement Smoot
Walter Egan
Daniel Sawyer
Edward Cummins
Mason Phelps
Nathaniel Moore
Warren Wood
Egyesült Államok
Albert Lambert
Stuart Stickney
Burt McKinnie
William Stickney
Ralph McKittrick
Frederick Semple
Francis Newton
Henry Potter
John Cady
John Maxwell
Egyesült Államok
Douglass Cadwallader
Allen Lard
Jesse Carleton
Simeon Price
Harold Weber
John Rahm
Arthur Hussey
Orus Jones
Harold Fraser
George Oliver



A rögbisek nem a hagyományos, 15 fős, hanem a gyorsabb, rövidebb mérkőzésekre képes hétfős változatot ajánlották a NOB figyelmébe, mindkét nemnél. A Nemzetközi Rögbiszövetség kampánya során azt is felajánlotta, hogy a pozitív döntés esetén a 2013-as világbajnokság lenne az utolsó: a négyévenkénti seregszemlét az olimpia keretén belül tartanák meg. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország pályázik a 2013-as vb-rendezésre: az első kelet-európai parádé egyben a világon az utolsó is lehet.

A rögbisport eddigi olimpiai eredményei:

aranyéremezüstérembronzérem
1900 PárizsFranciaországNémetország
Nagy-Britannia
nem osztották ki
1904 St. Louisnem szerepelt az olimpia programjában
1908 LondonAusztrálázsia*Nagy-Britannianem osztották ki
1912 Stockholmnem szerepelt az olimpia programjában
1920 AntwerpenEgyesült ÁllamokFranciaországnem osztották ki
1924 PárizsEgyesült ÁllamokFranciaországRománia

* Ausztrália és Új-Zéland 1908-ban és 1912-ben Ausztrálázsia néven szerepelt az olimpián.


Amíg a golfozók úgy vélik, az olimpiai részvétel fellendítheti a sportágat Dél-Amerikában és Afrikában, addig a rögbisek abban bíznak, olyan országok is beleszólhatnak az érmek sorsába, mint a kiváló eredményekkel rendelkező Fidzsi-szigetek vagy Szamoa.

A 2016-os olimpiára - most felvett kettő mellett - a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya kérte a felvételét, de korábban hosszú ideig próbálkozott például a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is, amely anno azért fogadta el a NOB doppingszabályát, mert szeretne felkerülni a játékok programjába, ezt a törekvését azonban mindeddig nem koronázta siker. A szavazás előtt volt olyan a NOB-tag, aki kifejezetten ellenezte ezt a fajta bővítést: a kanadai Dick Pound hangoztatta, hogy mind a hét felvételt kérő sportágról szavazni kellett volna most, és tiltakozott, amiért a NOB végrehajtó bizottsága még augusztusban két kandidálóra szűkítette a listát.

Nem olimpiai sportágak Világjátéka

Számtalan sportág reménykedik abban, hogy egyszer majd ott lehet a legnagyobbak között. Addig azonban be kell érnie az 1981 óta az ötkarikás versenyeket követő esztendőben megrendezett Világjátékokkal, amelyen a nem olimpiai sportágak képviselői vehetnek részt.

Idén a tajvani Kaohsziungban harcoltak az érmekért a versenyzők, 12 sportágban 74 magyar sportoló szerepelt. Győzött Bárdosi Sándor a szumósok 85 kg-os, valamint S. Kovács Ádám a karatésok 65 kg-os súlycsoportjában. Második lett a sárkányhajó-csapat 200 és 500 méteren, továbbá a férfi strandkézilabda-válogatott, míg harmadikként zárt a sárkányhajó-csapat 1000 méteren, illetve az uszonyosúszó Kanyó Dénes 400-on.

A Világjátékok sportágai: sportakrobatika, aerobik, műgörkorcsolya, versenytánc, ritmikus gimnasztika, gumiasztal, strandkézilabda, kajakpóló, fistball, tchoukball, korfball, racquetball, rögbi, softball, fallabda, ju-jitsu, karate, szumó, wushu, biliárd, petanque, bowling, íjászat, testépítés, erőemelés, kötélhúzás, ejtőernyőzés, falmászás, sárkányhajó, uszonyosúszás, frizbi, vízi életmentés, tájfutás, görkorcsolya, vízisí.