Vágólapra másolva!

Japán bocsánatkérés a NOB-tól és Brazíliától

Igaja Csiharu, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) japán alelnöke bocsánatot kért honfitársa, Isihara Sintaro ama vádjai miatt, amelyekkel a tokiói kormányzó többek között Rio de Janeirót, a 2016-os nyári ötkarikás játékok rendezési jogát elnyerő brazil várost, a dél-amerikai ország vezető képviselőit, így annak államfőjét is illette a pénteki NOB-szavazást követően.

"Mindenkitől elnézést kérek a kirohanásért" - fogalmazott Igaja abban az üzenetben, amelyet Jacques Rogge NOB-elnöknek, a riói pályázati bizottságot vezető Carlos Nuzman polgármesternek és Joao Havelange-nak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi brazil elnökének küldött.

Két nappal korábban a riói olimpia szervezőbizottsága éles hangú jegyzékben utasította vissza Isihara állításait, így azt, amely szerint a brazilok "sötét politikai üzelmeknek" köszönhetően nyerték el a hét év múlva esedékes olimpia rendezésének jogát.

A tokiói kormányzó a japán fővárosban tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján többek között "Afrika népének tett vakmerő ígéreteket" rótt fel a brazil elnöknek, Luiz Inácio Lula da Silvának, s bírálta Nicolas Sarkozy francia államfőt is, aki szerinte annak fejében ígért támogatást Riónak, hogy Brazília francia gyártmányú harci repülőgépeket vásárol Párizstól. Isihara Sintaro azt is hangoztatta, hogy a japán főváros prezentációja "messze a legjobb volt a vetélytársakéhoz viszonyítva".

A pénteki NOB-szavazáson, Chicago és Tokió kiesését követően, Madrid és Rio között dőlt el a verseny, utóbbi javára, így 2016-ban a brazil város rendezhet olimpiát - első dél-amerikai helyszínként.