Vágólapra másolva!

Varga révén van magyar döntős az evezős-vb-n

A könnyűsúlyú egypárok között versenyző Varga Tamás bejutott a döntőbe, azaz a legjobb hat közé a poznani evezős világbajnokságon. A Hajdú Zsuzsanna, Alliquander Anna könnyűsúlyú kétpárnak ugyanez nem sikerült, így a duó zárásként a B fináléban szállhat vízre.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint Varga a pénteki középdöntőben óvatosan kezdett, 500 m-nél még csak a harmadik helyen haladt, féltávnál aztán átvette a vezetést és egészen az utolsó méterekig az első helyen evezett.

Biztos továbbjutása tudatában (az első három került a döntőbe) kiengedett, így a dán Mads Rasmussen közvetlenül a cél előtt megelőzte, de ez a lényegen már nem változatott, a Démász Bajai Spartacus 31 éves versenyzője ott lesz a vasárnap délelőtti fináléban.

A 2005-ben Hirling Zsolttal könnyűsúlyú kétpárban vb-győztes Varga azért indult ezúttal egypárban, mert új párja, Galambos Péter a világbajnokság előtt megbetegedett.

Hajdúéknak a középdöntőben reálisan nem lehetett esélye az első három közé kerülni, s bár remekül küzdöttek, végül nem is borult a papírforma. Amerikai és kubai riválisukat megelőzve negyedikként értek célba, így a folytatásban - szombaton délután - a 7-12. helyért küzdhetnek.

A harmadik magyar egység, a férfi könnyűsúlyú nyolcas számára szintén szombaton, a B döntőben (a 7-9. helyért) ér véget a vb.