Vágólapra másolva!
Nem akarja engedni a holland oktatási tárca egy 13 éves lánynak, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet, mert azzal túl sok iskolai hiányzást halmozna fel. A lányt a szülei ugyanakkor elengednék.

Laura Dekker fiatal kora ellenére már tapasztalt vitorlázó, és fejébe vette, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a Földet, és ezzel most ő a legfiatalabb a világon, aki ezzel a teljesítménnyel büszkélkedhet.

Laura vállalkozását szülei támogatják, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatási tárca államtitkára is azon az állásponton van, hogy a tankötelezettséget nem szabad ilyen mértékben figyelmen kívül hagyni.

A lány azonban buzgón ígéri, hogy az utazás alatt az internet segítségével folyamatosan tanulna - már amikor Guppy nevű jachtján jó széllel halad, nem kell dühöngő viharban helytállnia -, és a házi feladatot e-mailben rendszeresen elküldi.

A vita olyannyira elmérgesedett, hogy a családjogi ügyekben eljáró utrechti bíróság hamarosan arról dönt majd, elvegyék-e szülőktől a gyermek fölötti felügyelet jogát.