Vágólapra másolva!

Lázár bukott, ifjabb Juhász feladta

Magyar szempontból rendkívül rosszul kezdődött a szombati maratonhajtás a kecskeméti kettesfogathajtó-világbajnokságon. Ifjabb Juhász László egyik lova megsérült, így feladta a versenyt, míg Lázár Vilmos hatalmasat bukott a második akadály végén, ezzel pedig elszállt minden esélye, hogy megvédje címét. Lázár Zoltán viszont fantasztikus maratonhajtásával az élre állt, s a magyar csapat továbbra is második a hollandok mögött.

A díjhajtás után legjobb magyarként negyedik idősebbik Lázár testvér már az első akadályban is kétszer megakadt, de a másodikban igen lendületesen haladt, amikor szinte az utolsó kanyarban fennakadt a bal kereke, s ez úgy megdobta a kocsit, hogy a hétszeres világbajnok lerepült róla. A tragédiával is fenyegető helyzetet a segédhajtó lélekjelenléte akadályozta meg, ugyanis azonnal átmászott a kocsin és megfogta az elszabadult lovakat.

Úgy tűnik, sem a lovak, sem Lázár nem sérült meg komolyabban, mivel folytatták versenyt, bár a hátralévő hat akadályban biztonsági, lassú hajtást mutatott be, hiszen 200 másodpercet töltött az ominózus akadályban, így egyéniben minden esélye elszállt a jó szereplésre. A közönség ugyanakkor mindenhol vastapssal fogadta a sportembert, aki vélhetően azért megy végig a pályán, hogy a vasárnapi akadályhajtásban segítse a csapatot.

"Kiugrott a vállam, de ennél komolyabb bajom nem történt és szerencsére a lovaim sem sérültek meg. Nem az akadályban akadtam fenn, hanem egy kiálló gyökér dobta meg a kocsit" - mondta Lázár Vilmos. "Egyéniben biztosan nem tudom megvédeni a címem, de végigmentem, hogy vasárnap segíthessem a csapatot."

A mindössze 23 éves ifjabb Juhász László korát meghazudtolóan rutinosan és gyorsan hajtott, mígnem az egyik akadályban megsérült egyik négylábúja, ezért feladta a további küzdelmet.

Lázár Zoltán aztán fantasztikusan hajtott, ennek köszönhetően két szám után élre állt, míg a magyar csapat továbbra is második a hollandok mögött A hatszoros világbajnok a címvédő, egyúttal hétszeres vb-aranyérmes bátyja, Vilmos hatalmas bukása után óriási teherrel kezdte a verseny legembertpróbálóbb részét, hiszen tudta, csak egészen kiváló teljesítménnyel marad esélye a válogatottnak - és persze egyéniben neki is - a győzelemre. Indulás előtt annyit üzent, hogy 19-re lapot húzva fog hajtani. A több tízezres hazai publikum örömére alsót húzott.

A díjhajtás után ötödik Lázár Zoltán döbbenetes gyorsasággal, megakadások nélkül küzdötte le az akadályokat, szinte mindegyikből a legjobb három idő egyikével jött ki. Szurkolók ezrei követték akadályról akadályra, s mindenhol óriási ovációval búcsúztatták az extázisban hajtó magyart. A végére ugyan láthatóan kissé lelassult a fogata, de hibát így sem követett el, csak éppen a kánikulában már nem volt annyira friss, mint az elején.

Az éppen Lázár után indult holland Harrie Verstappen viszont még a kisebbik Lázár-testvérnél is gyorsabbnak bizonyult. A foltos hátuk miatt teheneknek csúfolt lovaival szinte felszántotta az akadályokat, így összetettben éppen Lázár Zoltán mögé jött fel a második helyre, hátránya pedig kevesebb mint egy pont, pedig az első számot követően még csak 12. volt. Harmadik helyről a díjhajtásban második Beat Schenk várja a zárószámot, de az ő lemaradása már a tetemesnek tetsző négy pontnál is több.

Verstappen teljesítménye a holland csapatnak egyúttal azt jelentette, hogy a pénteki 2,17-ről 4,15 pontra növelte előnyét a magyarokkal szemben, ugyanakkor mindhárom magyar hajtónak erőssége a vasárnapi akadályhajtás, azaz ha legalább ketten hibátlan teljesítményt nyújtanak, akkor még bármi megtörténhet, de persze a végső sikerhez most már a hollandok hibázására mindenképpen szükség lenne.

Selyben Zsolt a maratonhajtás során igazolta, hogy jó döntés volt őt választani harmadik csapattagnak, mert mindhárom számban stabil teljesítményre képes, és ha az egyik Lázár-fivérrel valami baleset történik - mint éppen ezúttal -, akkor rá lehet számítani. Mostani tizedik helyével életben tartotta a magyar csapat aranyreményeit, sőt neki is köszönhető, hogy a rivális trió elérhető közelségben maradt, Lázár Zoltánt ugyanis több mint három ponttal legyőzte Verstappen, ő viszont jobb volt a második holland hajtónál.

Elévülhetetlen érdemei vannak tehát abban, hogy a vasárnapi akadályhajtásban már két holland verőhiba is magyar aranyat érhet. Az ezüstérem a hazaiak számára biztosnak tűnik, a harmadik helyen álló németek hátránya ugyanis jelentős. A csapatversenyben minden számban a három tag eredményéből a legrosszabb - a maratonhajtás esetében Lázár Vilmosé - kiesik.

A mindent eldöntő akadályhajtás vasárnap 9 órakor kezdődik a Széktói-stadionban.

Eredmények, maratonhajtás:
1. Harrie Verstappen (holland) 86,31 hibapont
2. Lázár Zoltán 89,59
3. Klaus Tebbe (német) 90,74
...10. Selyben Zsolt 98,78
11. Varga Péter 98,85
...13. Láng Zoltán 99,92
14. Galambos Nándor 99,98
...17. Ling Attila 101,64
...27. Farkas László 107,21
...52. Lázár Vilmos 197,23
Ifjabb Juhász László a harmadik akadály után feladta a versenyt.

állás a maratonhajtás után, egyéni:
1. Lázár Z. 135,16 hibapont
2. Verstappen 135,72
3. Beat Schenk (svájci) 139,94
...11. Selyben 151,13
...13. Ling 153,74
...17. Galambos 157,07
...20. Varga 159,39
...22. Láng 160,85
...24. Farkas 161,61
...52. Lázár V. 239,85
Ifjabb Juhász László a maratonhajtás során feladta a versenyt.

csapat:
1. Hollandia (Benny Gosschalk, Mieke van Tergouw, Harrie Verstappen) 272,41 hibapont
2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Selyben Zsolt) 276,56
3. Németország (Rudolf Huber, Hans-Georg Schröder, Sebastian Warneck) 296,67