Vágólapra másolva!

Női ökölvívók is készülhetnek a londoni olimpiára

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a női ökölvívást a 2012-es londoni játékok műsorára. Így döntött csütörtökön a NOB végrehajtó bizottsága Berlinben.

"Ez nagyon jó hír!" - kommentálta Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. "Az ökölvívás volt az egyetlen olyan kétnemű sportág a nyári játékokon, ahol csak a férfiak szerepelhettek, de ez végre megváltozott. Már a pekingi olimpia előtt szerettük volna a női szakág felvételét, ám akkor ez még nem sikerült. Most azonban boldogok vagyunk, megérdemelte ezt a női boksz."

Jacques Rogge, a NOB elnöke is üdvözölte a döntést: "Nagyszerű, hogy a női boksz a műsorra került. Ezt megelőzően az ökölvívás volt az egyetlen, amelyben nem versenyeztek nők a nyári olimpián."

Vu Csing-kuo (Wu Chingkuo), a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöke a sportág szempontjából történelmi napnak nevezte a mostanit: "Nagyon fontos feladat volt, hogy a női bokszot felvegyék a műsorra. Mindannyiunkat boldogság tölt el." - jegyezte meg.

A Brit Orvosi Szövetség ugyanakkor hibának tartja a döntést és csalódását fejezte ki. A társaság közleményében kiemeli, hogy a mostani NOB-lépéssel több ember is felbátorodhat, hogy kipróbálja ezt a veszélyes sportot, és nemektől függetlenül a mérkőzések alatt a bokszolók agyvérzést kaphatnak vagy súlyos szem-, fül- és orrsérülést szenvedhetnek.

A nők három súlycsoportban (48, 57, 69 kg), összesen 36-an lépnek kötelek közé, a férfiaknál a továbbiakban nem rendeznek a 48 kg számára ötkarikás versenyt. Összesen 286 bokszoló léphet fel 2012-ben, Londonban.

További berlini határozat, hogy kézilabdában a jövőben nem tartják meg az alsóházi mérkőzéseket, kizárólag azokat, amelyek a csoporttalálkozók után az érmekhez vezetnek. Sinka László, a magyar szövetség elnöke nem örült a hírnek: "Egyrészt nem tudni, miként rangsorolják azokat, akik a negyeddöntőben kikapnak és kiesnek. Mindenki ötödik lesz? Ráadásul a mi sportágunkban az 5. helyért folyó meccsnek is nagy volt a presztízse és remek csatákat hoztak."

A NOB bejelentette azt is, hogy úszásban, birkózásban és kerékpárban a sportági nemzetközi szövetség dönthet arról, felvesz-e új számot, de ezt csak akkor teheti meg, ha a versenyzői összlétszám megmarad és töröl számot vagy számokat.

"A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vezetői testülete, a Büro januárban ülésezik majd. Fel van adva a lecke, hiszen amíg például a vb-n 40, addig az olimpián 32 medencés úszószám van. Körülbelül hat új szám kerülhet be, közte lehet a 800 méteres férfi gyors is, amelyben Kis Gergő személyében Európa-bajnokunk van" - mondta Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke, FINA Büro-tag.

Szóba került az is, hogy teniszben felvegyék-e a programba a vegyespárosok küzdelmét. Erről majd decemberben döntenek, miután a sportági nemzetközi szövetséggel (ITF) konzultálnak a NOB illetékesei.

Csütörtökön arról is döntés született, hogy az ötkarikás szervezet támogatja a golf és a hétfős rögbi felvételét a 2016-os játékok programjába, de erről csak októberben, Koppenhágában határoznak véglegesen. Hét sportág - a most támogatott kettő mellett a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya - pályázott arra, hogy bekerüljön az olimpiai műsorba.

A rögbisek nem a hagyományos, 15 fős, hanem a gyorsabb, rövidebb mérkőzésekre képes hétfős változatot ajánlották a NOB figyelmébe, mindkét nemnél. A golfosok a tervek szerint 72 lyukra ütnének, a világranglista legjobb 15 versenyzője automatikusan olimpiai induló lenne, míg a többiek rangos tornákról szerezhetnének kvótát. Az elképzelés az, hogy 60-60 férfi és női játékos szerepelne az olimpián.

A rögbi 1900 és 1924 között, a golf 1900-ban és 1904-ben, a baseball 1992-től, a sofball pedig 1996-tól tavalyig volt műsoron. Utóbbi kettő most ismét próbálkozott a bejutással. A karate, a fallabda és a görkorcsolya még soha nem szerepelt az olimpián.