Vágólapra másolva!

Veszélyben Budapest olimpiai pályázata

Levélben kért segítséget a fogyatékos sport kilátástalan helyzetének megoldására a 2020-as budapesti olimpia és paralimpia megrendezését támogató civil szervezettől, a BOM-tól a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MLMS) - olvasható a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) honlapján. A BOM jelezte, nem tud segíteni, pedig az anyagi problémák ellehetetlenítik az olimpiai pályázat benyújtását.

A levelet Növényi Norbert, az MLMS elnöke és Szekeres Pál, az átalakult Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MMS) elnöke küldte el Szalay-Berzeviczy Attilának, a BOM elnökének. A sportvezetők írásukban vázolták a fogyatékos sport kilátástalan helyzetét, és azt kérték, hogy az elismert üzletemberekből álló csoport segítsen a tarthatatlan helyzet megoldásában. A honlap szerint Szalay-Berzeviczy válaszában azt írta, hogy ez nem a BOM kompetenciája, és ezt a feladatot a szervezet nem is tudja ellátni. "Csak remélni tudjuk, hogy azok a testületek, illetve szervezetek, amelyek Magyarországon a sporttal intézményesen foglalkoznak, végül is be tudják majd tölteni ezt a szerepet" - tette hozzá a BOM elnöke.

Az MPB honlapján olvasható keddi írás emlékeztet arra, hogy ha az MLMS csődbe jut, akkor Budapest nem tudja benyújtani pályázatát a 2020-as olimpia és paralimpia megrendezésére, ráadásul a jelentkezés leadásához szükség van a fogyatékos sportszervezet támogató nyilatkozatára is.

"Az MLMS részére küldött válaszunkban nem az szerepel, hogy a BOM nem tud és nem kíván segíteni, hanem, hogy a fogyatékos sportszervezetek pénzügyi gondjainak megoldása nem a BOM hatásköre" - mondta az MPB weboldalának Baranyai Ákos, a BOM főtitkára. "A BOM szerint a fogyatékos sport fejlesztésére egy külön programot kell készíteni, ez azonban nem a BOM feladata."

Azon kérdésre, hogy a BOM a fogyatékos sportszervezetek mellé áll-e annak érdekében, hogy már augusztusban megkaphassák a nekik szerződésben garantált idei állami támogatásokat, Baranyai nem tudott válaszolni.

Az MLMS a látássérültek és mozgáskorlátozottak szövetségének fúziójából azért jött létre, mert a két tagszervezet az állami támogatások folyamatos csökkenésével és folyamatos késedelmével működésképtelenné vált. Eddig az MLMS sem jutott hozzá az erre az évre járó összegekhez, így jelenleg tízmilliós hiánnyal küzd és komoly veszély fenyegeti a jövőjét. Az MPB jelezte, további segítséget nem tud adni, mivel működési támogatását a mai napig nem kapta meg, igaz, a sportszakmai megérkezett.