Vágólapra másolva!

Olimpiai álmokat dédelget a magyar íjászsport

A magyar íjászatról napjainkban sajnálatosan keveset hallani. Sokan még azt se tudják, hogy olimpiai sportág - igaz, eredményesség tekintetében a legutolsó helyen áll, annak ellenére, hogy a magyarok nagy része az íjászatot tradicionális sportnak, időtöltésnek tartja. Hisz mindenki ismeri: "A magyarok nyilaitól ments meg uram minket!" Ugyan az íj még napjainkban is fegyvernek minősül - így összeszerelt, felajzott állapotban nem is lehet szállítani, s közterületen használni -, azonban jelenleg már sporteszközként használják a legtöbben.

Az íj és nyíl ősidők óta az emberi civilizáció része, így többféle felhasználási területen találkozhattunk vele az évezredek folyamán. Az íj, mint vadászati segédeszköz a mai 3D vadászíjász szakágban található meg, amelynek jellegzetessége, hogy a sportolók terepen az igazi állatokra megszólalásig hasonlító gumicélokra lőnek, mintegy imitálva a vadászatot.

Ennek a szakágnak a sajátossága, hogy az íjásznak nem csak pontosan kell lőnie, de a távolságbecslésben is jeleskednie kell, ugyanis itt nem lehet előre tudni, hogy az adott cél milyen messzire fekszik. A Magyar Íjász Szövetség (MÍSZ) szakágai közül ez az, amely a legdinamikusabban fejlődik, s amelynek a legtöbb követője akad. Ráadásul igen jelentős nemzetközi sikereket is sikerült elkönyvelniük a magyar versenyzőknek, számos világ- és Európa-bajnokunk is van már.

Az íjnak a harci eszköz funkcióját napjainkban leginkább a lovas íjász szakágban találhatjuk meg. Ezen a területen igen jelentős a magyar dominancia: Kassai-féle lovas íjászat nemzetközi szinten elismert, a világ legkülönbözőbb nemzeteinek lovas íjászai büszkén hirdetik, ehhez a híres rendszerhez tartozhatnak.

A régi szokásokat a tradicionális szakág tagjai képviselik, akik nem annyira a versenysportot, inkább a hagyományőrzést helyezik az előtérbe. A tradicionális íjászversenyek inkább társadalmi események, ahol a korabeli öltözék és szokások gyakorlása - malacsütés, udvari játékok - ugyanúgy az "verseny" részét képezik, mint az íjászok tudásának összehasonlítása.

Hazánkban is és nemzetközi szinten is az egyik legkisebb, legkevesebb ember által űzött szakág a futásíjászat.

A terepíjászat szintén egy kevesek által űzött ág hazánkban, azonban ez a közeljövőben jelentősen meg fog változni, tekintve, hogy egyre népszerűbb. A szakág sokat köszönhet annak, hogy 2010-ben Magyarországon, Visegrádon lesz a terepíjász-világbajnokság, amelynek már idén nyáron lesz egy "próbafutama". A terepíjászat egyrészt hasonlít a 3D vadász szakágra, azonban a itt nem ismeretlen távon lévő állatformákra kell lőni, hanem előre rögzített távú lőlapokra.

Forrás: [origo]

Nézze meg galériánkat!

Pályaíjászatban is fix távokon lőnek a versenyzők, de ellentétben a terep szakággal, ezek a versenyek kifejezetten íjászat céljára kialakított pályákon zajlanak - innen a név is. Ez az ág szerepel az olimpiai programban is, sajnos éppen ebben a legkevésbé eredményesek a magyar versenyzők. A legjobb eredményt az 1980-as moszkvai olimpián Nagy Béla érte el, akinek az 5. helye azóta is elérhetetlen álomként lebeg a hazai íjászok szemében.

Annak ellenére, hogy olimpián utoljára Atlantában volt kint magyar íjász, s hogy az eddigi olimpiákon összesen 7 magyar szerepelt, van remény a bizakodásra. A Magyar Íjász Szövetség mostani vezetése igen nagyratörő tervek kidolgozását kezdte el az elmúlt egy-két évben, ezek mostanra kezdenek beérni, remélhetőleg a következő 1-2 évben látványos eredményeket hoznak.

Forrás: [origo]

Nézze meg galériánkat!

Már sikerült elnyerni a 2010-es terep-vb rendezési jogát, ráadásul elindult egy eleddig példa nélkül álló hazai utánpótlásprogram. A Mesteríjász- valamint a Grand Master-sorozatok elindításával olyan új versenystruktúrák kialakítása történt meg, melyek jelentősen izgalmasabbá és érdekesebbé teszik az íjászatot.

Sikerült elérni az íjászat iskolai rendszerben történő oktatásának lehetőségét, az alkalmazásnak már csupán technikai és humánerőforrás-akadályai vannak.

Forrás: [origo]

Nézze meg galériánkat!

Mivel egy sportág ismertségét, társadalmi támogatottságát, sportolói bázisát jelentősen befolyásolja annak olimpiai szereplése, így a magyar íjászsportnak az egyik legfontosabb célja, hogy ismét legyen magyar íjász az ötkarikás játékokon.