Vágólapra másolva!
A Pittsburgh Steelers nyerte a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) a magyar idő szerint hétfő hajnali döntőjét, a floridai Tampában megrendzetett Super Bowlt.

43. Super Bowl:
Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals 27-23 (3-0, 14-7, 3-0, 7-16)

A mérkőzésen a papírforma a Steelers sikerét ígérte, s a találkozó ennek megfelelően kezdődött. A Ben Roethlisberger irányította pittsburgh-iek már első támadásukból "átgyalogoltak" a pályán, igaz, a Cardinals védőegysége ekkor még a saját végzónája (end zone) előtt megállította őket, így mezőnygóllal zártak (3-0).

A folytatásban azonban a 2000-es Super Bowl legjobbja, a 37 éves Kurt Warner vezérelte Cardinals-támadósor nem tudott mit kezdeni a liga legjobb védelmével, s az ezt követő újabb, több mint hétperces Pittsburgh-roham - már a második negyed legelejére - teljes sikerrel zárult, miután Gary Russel egyyardos touchdownt (hatpontos gól) futott (10-0).

Ekkor következett az első fordulat a találkozón, ugyanis Warner megtalálta a rettegett védelem ellenszerét, és csapattársaival kevesebb mint öt és fél perc alatt végigmasírozott a pályán.

A veterán irányító a 83 yardos támadássorozatot Ben Patricknek adott touchdown-átadással zárta le (10-7). A félidőig ekkor még rengeteg idő volt, a Steelers pedig kissé megzavarodott. Az Amerikai konferencia (AFC) legjobbja nem tudta megismételni korábbi remek támadójátékát, sőt, Roethlisberger két perccel a vége előtt csapata térfelén eladta a labdát.

A Cardinals előtt nagy esély kínálkozott arra, hogy megfordítsa az állást, és előnnyel mehessen a nagy szünetre. A glendale-i együttesnek nem is okozott gondot az előrehaladás, ám 18 mp-cel a vége előtt Warner meggondolatlan passzt dobott a Steelers end zone-jába, amit James Harrison, a liga legjobb védője kapott el, és meg sem állt vele a pálya másik végéig, így ahelyett, hogy legalább egyenlített volna Cardinals, újra tízpontos hátrányban találta magát (17-7). Harrison 100 yardos visszahordott touchdownja Super Bowl-rekord.

Forrás: AFP

Bruce Springsteen nagy bulit csapott félidőben

A félidőben Bruce Springsteen zenélt a közel százezer fős publikumnak, a minikoncertnyi idő azonban nem volt elég az Arizonának ahhoz, hogy megeméssze a második negyed utolsó másodperceit. A harmadik szakaszban nagyon tompa volt a Cardinals, legalábbis a támadóegysége semmit sem mutatott, míg a Pittsburgh ismét magára talált, igaz, csak egy mezőnygólt ért el (20-7) ebben a szakaszban.

Az utolsó játékrész elején a Cardinals megragadta utolsó esélyét a felzárkózásra. Warner a 11 és fél perccel a lefújás előtt induló támadójátékot a mérkőzés során először építette legjobb elkapójára, Larry Fitzgeraldra, s párosukat - a Cardinals korábbi ellenfeleihez hasonlóan - a Steelers védelem sem tudta megfogni, aminek toucdown lett a vége (20-14). A zárónegyed fele telt el ekkora, így a Pittsburghnek mindenképpen pontokra lett volna szüksége.

Ehelyett azonban hamarjában vissza kellett rúgniuk a labdát riválisuknak, majd a védelem hiába érte el, hogy újra Roethlisbergerék jöhessenek, a kiváló irányító az együttes egy yardos vonaláról indíthatta csak a játékot. A szorult helyzetéből nem is tudott kijönni, s a végzónában történt szabálytalanság két pontot és a támadás lehetőségét jelentette a Cardsnak (20-16).

Forrás: AFP

Larry Fitzgerald sokáig nem jutott levegőhöz a védők miatt, végül mégis szerzett két touchdownt, de ez sem volt elég

Ezek után a Super Bowlok történetének egyik legizgalmasabb és legdrámaibb utolsó három perce következett. Az Arizona támadása mindössze 25 másodpercig tartott, mert Warner remek labdát adott középre a védőjét lerázó Fitzgeraldnak, aki az elámult Steelers játékosokat lehagyva, közel 50 yardos sprintet kivágva touchdownt ért el (20-23). Ezzel a Cardinals az első csapat lett a Super Bowlok történetében, amely az utolsó negyedben 13 pontos hátrányt megfordított.

A győzelemhez azonban ez sem volt elég, mert a Steelers nem esett össze, hanem elképesztő támadással válaszolt. A Pittsburgh saját 22 yardosáról kezdett, s már többször úgy tűnt, hogy megakad az előrehaladásban, és veszít, ám Roethlisberger minden kényes szituációban megtalálta második számú elkapóját, Santonio Holmest, aki a 78 yardos támadásból 73 yardot produkált, s 37 másodperccel a lefújás előtt bravúros fogással szerezte meg a győztes touchdownt (27-23).


A Pittsburgh ezzel hatodik bajnoki címét gyűjtötte be, ami rekordnak számít az NFL történetében. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) a 9 elkapással és 131 yarddal záró Holmest választották. A Steelers edzője, a 36 éves Mike Tomlin pedig minden idők legfiatalabb bajnok trénere lett.