Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő hajnalban, a floridai Tampában kerül sor a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjére, a negyvenharmadik Super Bowlra, amelyen a Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals találkozik. Az esélyek egyertelműen a rekordot jelentő hatodik győzelmére készülő Pittsburgh mellett szólnak, de a veterán Kurt Warner és a liga legjobb elkapói közé emelkedő Larry Fitzgerald vezérletével az Arizona ugyanúgy meglepheti a Steelerst, mint ahogy a New York Giants meglepte tavaly a toronymagas favorit New Englandet.

Az Arizonára nem lehet mondani, hogy rendszeres vendége a rájátszásnak, mivel 1947 óta mindössze hétszer volt jelenése a playoffban, és idén történt meg először, hogy egynél több meccset sikerült nyernie. Hogy mennyire leírták előzetesen a Cardinalst, azt jól példázza, hogy egy televíziós szakkomentátor, bizonyos Cris Collinsworth a rájátszás elején azt mondta, az Arizona a legrosszabb csapat, amely valaha playoffba jutott.

Az Arizona viszont nem törődött az esélyekkel, a papírformával, és szépen kipöckölgette a nála magasabban jegyzett csapatokat. A FOX Sports szakírója, Greg Boeck által az NFL legerősebbjének tartott divízióból (NFC Dél) két továbbjutót is eltűntették, előbb az Atlantát, majd a Carolinát, aztán visszavágtak annak a Philadelphiának, amely Hálaadás napján 48-20-ra verte őket.

Megállították az Atlanta futójátékát, hibázásra kényszerítették a Falcons addig remeklő irányítóját, Matt Ryant, a saját otthonában győzték le a 8-0-s hazai mérleggel rendelkező Carolinát, és pazar első félidőt produkálva, majd kisebb hullámvölgy után hátrányból fordítva megleckéztették a rutinos playoff-résztvevő Phillyt. Mindenki elintézte őket egy kézlegyintéssel, és most ott vannak a Super Bowlon.

"Csak kimegyünk a pályára, és tesszük a dolgunk. A tisztelet meg majd jön magától" - nyilatkozta Chike Okeafor, az Arizona egyik linebackere (a védekezőjátékosok egyik típusa), amikor arról kérdezték, zavarja-e, hogy ennyire alábecsülik őket.

"Egy igazi harcos elszántságával vetjük magunkat a küzdelembe. Az emberek ugyan lenézhetnek téged, de neked bíznod kell magadban és a csapatban, csak ez számít" - a cornerbacként (a védelem tagjaként) számításba vett Rod Hood szavai is arról árulkodnak, hogy a Cardinals szeretné emlékezetessé tenni a finálét.

A Pittsburgh megnyerte az Amerikai főcsoport Északi négyesét, és második kiemeltként a San Diego és a Baltimore ellen is hazai pályán játszhatott, a liga egyik legnagyobb hangerővel rendelkező szurkolótábora előtt. A Chargers ellen 35-24-re, a Ravens ellen 23-14-re nyert a Steelers, és így 2006 után ismét eljutott az idény utolsó tétmeccséig.

Annak ellenére, hogy valóban a Pittsburgh tűnik esélyesnek, nem szabad elfelejteni, hogy a nagydöntőben minden megtörténhet, emlékezzünk csak a tavalyi fináléra, amikor az egész szezonban veretlenül menetelő New England nem tudta feltenni az i-re a pontot a Giants miatt.

A meccs nagy kérdése, hogy az eddig szenzációs támadójátékot bemutató Arizona mire lesz képes a liga legjobb védelme ellen. A Pittsburgh védelme még a 70-es évek négy Super Bowl-győzelemmel fémjelzett sikerkorszakában kapta a Steel Curtain (Acélfüggöny) becenevet, de a mostani defense is méltó a korábbi hagyományokhoz.

Az év legjobb védőjátékosának választott James Harrison és a safety (az utolsó védelmi vonal egyik tagja) Troy Polamalu vezérletével a Pittsburgh védelme átlagban 13,9 pontot tartotta az ellenfeleket a szezon során. Az Arizona viszont támadásban erős, a korábban kétszer is az alapszakasz legjobbjának választott Kurt Warner, aki 1999-ben, a St. Louis tagjaként nyert már Super Bowlt 37 événék minden rutinjával mozgatja a Cardinalst, ráadásul kiváló elkapókkal van körülvéve.

Hiába számítanak az ellenfelek a passzjátékra, Warner 4583 yardot passzolt az alapszakaszban 16 meccs alatt, kiosztott 30 touchdown-átadást, tökéletesen élt a Ken Whisenhunt főedzőtől kapott bizalommal. Warner elsőszámú célpontja az a Larry Fitzgerald, aki egészen elképesztő teljesítményt nyújtott eddig a playoffban: 23 elkapás során 419 yardot ért el, ezzel megdöntötte a legendás Jerry Rice rekordját, és összesen ötször robogott a célterületen belülre a tojáslabdával. Mike Tomlin, a Pittsburgh főedzője szerint Fitzgerald a legjobb elkapó a ligában, amikor egy az egyben van a védőjével, és tavaly ezt saján bőrén érezhette a Steelers: az Arizona odahaza 21-14-re nyert, és Fitzgerald 10 elkapással 120 yardot hozott csapatának.

Warner akkor egy TD-passz mellett 132 yardig jutott, míg a Pittsburgh irányítója, Ben Roethlisberger 32 kísérletből 17-szer passzolt pontosan, összehozott két touchdownt, viszont kétszer eladta a labdát (interception), négyszer pedig a földre vitték (sack). Fitzgerald mellett két elkapóra kell még figyelni a Steelers védelmének, Anquan Boldin és Steve Breaston is 1000 yard fölött termelt, rajtuk várhatóan most is sok múlik majd, persze az is fontos, hogy a támadófal meg tudja-e védeni Warnert a rárohanó védőktől. Boldin egyébként fura fazon, a Philadelphia ellen azért balhézott a támadásokért felelős edzőjével, Todd Haleyvel, mert nem kapott elég labdát.

Forrás: [origo]

Akire kulcsszerep hárul az Arizona támadásainak elhárításában: Troy Polamalu

Roethlisberger és a Pittsburgh támadósora más stílust képviselnek, Big Ben ritkábban vállalkozik hosszú passzokra, inkább rövid átadásokkal keresi Hines Wardot (aki nem épült fel teljesen a Baltimore elleni főcsoport-döntőben összeszedett térdsérüléséből, de nem akarja kihagyni a nagydöntőt), Santonio Holmest vagy Heath Millert. Ha pedig futójátékot választ a Pittsburgh, akkor Willie Parker percei következhetnek, aki eddig 193 yardot tett meg a labdával a playoffban, és két TD-t szerzett.

A szakvezetők személye külön pikantériája a meccsnek. A 46 éves Whisenhunt, a Cardinals főedzője korábban a Steelers támadásért felelős trénere volt a csapat legutóbbi diadalakor. Amikor 2007-ben lemondott a Steelers vezetőedzője, Bill Cowher, akkor Mike Tomlin kapta meg a bizalmat, a másik jelölt pedig éppen Whisenhunt volt, aki Tomlin kinevezése után továbbállt a Cardinalshoz, és számos, addig Pittsburgh-ben tevékenykedő szakembert magával vitt. Két év alatt viszont mindkettejük munkája beérett és most egymással találkoznak a Super Bowlon. A 36 esztendős Tomlin minden idők legfiatalabb vezetőedzője, aki Super Bowlba vezette csapatát.

Érdekességek:
- Ha a Steelers nyer az Arizona ellen, akkor az lesz a rekordot jelentő hatodik Super Bowl-diadala, amivel maga mögé utasítaná az egyaránt öt-öt végső sikerrel álló San Francisco, Dallas párost.

- A Cardinals mindössze kilenc győzelmet aratott az alapszakaszban (a Steelers tizenkettőt), 1979 óta nem játszott nagydöntőt ilyen kevés diadalt elérő csapat, akkor a St. Louis Rams menetelt a Super Bowlig, de ott kikapott - éppen a Pittsburgh-től.

- Ha a Pittsburgh nyer, akkor Ben Roethlisberger lehet a második irányító Tom Brady után, aki 26 éves kora előtt két bajnoki aranygyűrűvel rendelkezik.

- Az amerikai szakemberek mintegy 90 millió tévénézővel számolnak, ami azt jelentené, hogy minden idők tíz legnézettebb televíziós műsora közé kerülne a nagydöntő az Egyesült Államokban. Ez persze nem meglepő azt a tényt figyelembe véve, hogy a tíz legnézettebb műsor között egy kivételtől eltekintve - a MASH című tv-sorozat 1983-as záróepizódja a listavezető - csupa Super Bowl szerepel.

- A válság itt is érezteti hatását, a szponzorok közül a General Motors és a FedEx is lemondott a méregdrága tévéreklámokról, egy 30 másodperces bejátszás ugyanis hárommillió dollárba kerül, ami rekordnak számít. Az olyan népszerű magazinok, mint a Sports Illustrated vagy a Playboy idén nem rendezik meg a szokásos Super Bowl-partijukat.

- A nagyszabású félidei show-ban a 18-szoros Grammy-, kétszeres Aranyglóbusz- és egyszeres Oscar-díjas Bruce Springsteen vezette E Street Band lép fel. A mérkőzés előtt Jennifer Hudson énekli el az amerikai himnuszt. Az Oscar- és Aranyglóbusz-díjas Hudson az amerikai tehetségkutató műsor, az American Idol 3. évadában tűnt fel. Tavaly októberben saját otthonában meggyilkolták az énekesnő édesanyját, bátyját és unokaöccsét, s a történtek miatt Hudson minden fellépését lemondta, a történtek óta a Super Bowlon áll először kamerák elé.

- Az amerikai elnök, Barack Obama a Steelers tulajdonosával, Dan Rooneyval ápolt baráti kapcsolata miatt a pittsburgh-i gárda sikeréért szorít.