Vágólapra másolva!
A labdarúgó Soproni Liga közvetítési jogait a Sport TV nyerte, s jogászai szerint lépéselőnyben van a vízilabda-, illetve a kézilabda-mérkőzések sugárzásának tekintetében is. Olyannyira, hogy optimális esetben a pólósokkal napokon belül megszülethet a megállapodás, míg a kéziszövetség elnökével, Sinka Lászlóval július 21-én, kedden tárgyal a Chello Central Europe Zrt. képviselője.

A Vác nőikézilabda-csapatának honlapja interjút közölt Németh András vezetőedzővel, aki az évadnyitó szurkolói ankéton kijelentette, a bajnokság televízió jogai az RTL Klubhoz kerültek. "Kb. 70 meccset közvetítenek, ebből húszat az RTL, 50-et pedig a Sportklub. Valószínűleg az MTV és a Duna Televízió is adhat néhányat, így közel 100 meccs lesz majd látható. Elképzelhető, hogy a 2009. augusztus 8-i Vác-Hypo összecsapást is közvetítik" - nyilatkozta Németh, míg a klub elnöke, Kapos György megerősítette, az RTL Klub engedélyével a helyi, váci televízió továbbra is megismételheti a meccseket.

"Szó nincs arról, hogy megegyezés született volna" - felelt az [origo] érdeklődésére Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője. "Ne feledjük, sok kérdőjel és mendemonda volt a labdarúgó NB I közvetítése miatt is."

A helyzet azért bonyolult, mert a vízilabda- és a kézilabda-szövetség megállapodott ugyan az RTL Klubbal a bajnoki és válogatott mérkőzések közvetítési jogainak értékesítésétől, egy 2004-es és egy 2006-os szerződés alapján azonban úgy tűnik, a Chello Central Europe Zrt. tulajdonában lévő Sport TV birtokolhatja a jogokat.

Korábban Máté elmondta, 2004-ben és 2006-ban születtek szerződések a magyar bajnokik, illetve a válogatottak mérkőzéseinek közvetítéséről, ezt a Sport TV jogásza levélben jelezte is a szövetségeknek.

Ezen hivatalos papírok egyik pontja kimondja: amennyiben a két fél május 31-ig nem jelzi, hogy nem kívánja folytatni az együttműködést, a szerződés automatikusan egy évvel meghosszabbodik. Azaz jogi szempontból jelenleg úgy áll a helyzet, a Sport TV-é a közvetítési jog, amelyet a szövetségek másik partnernek szeretnének értékesíteni.

"Jogászaink szerint a szerződéseink élnek. Tárgyaltunk Martin Györggyel, pólósok elnökével, aki úgy véli, nekünk csak opciós jogunk van a közvetítésekre. Meg is kaptuk az RTL Klub és a Magyar Vízilabda Szövetség közötti szerződéstervezetet, 10 napunk van arra, hogy megvizsgáljuk, s ahogy ők fogalmaztak, éljünk az opciós joggal. Erre jogászi segítséggel válaszolni is fogunk" - jegyezte meg a Sport TV első embere.

Arra a felvetésre, hogy az "opciós jog" esetleges elfogadásával gyakorlatilag mindenféle pereskedés és vita nélkül megoldódhatna az ügy, Máté azt válaszolta: feltétlenül megvizsgálják ezt a lehetőséget is. (A Sport TV a vetélytársak korábbi ajánlataira válaszul jelezte, hajlandó pénzt áldozni a jogdíjakért.) Az [origo] úgy tudja, az RTL Klub négy éven át évi 30 milliót fizetne a közvetítési jogokért.

Máté elmondta, a kézilabda-szövetséggel is lesz még megbeszélés: "Július 21-én, kedden délután ül le a Chello Central Europe Zrt. képviselője és Sinka László, az MKSZ elnöke, hogy egyeztessenek. Én továbbra is azt tudom mondani, szerződéseink életben vannak, jogászaink biztosak a dolgukban."