Vágólapra másolva!
A Pittsburgh Steelers és az Arizona Cardinals jutott be a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjébe, a február 1-én Tampában sora kerülő XLIII Super Bowlba.

Azok után, hogy sokan már az első rájátszásbeli meccsen, a wildcard hétvégén leírták az Arizonát, a Cardinals az Atlanta, a Carolina és a Philadelphia testén keresztül - a franchise története során először - beverekedte magát a nagydöntőbe.

A Philadelphia ellen az első félidő álomszerűen alakult a hazaiak számára, Larry Fitzgeraldot nem tudta tartani az Eagles védelme, a wide receiver három touchdownt szerzett, és a meccs folyamán 152 yardot tett meg a tojaáslabdával, így a rájátszásban már 419-nél tart, amivel megelőzte a legendás Jerry Rice-t.

A félidőben 24-6-ra vezetett a Cardinals, a harmadik negyedben azonban Donovan McNabb passzai után Brent Celek két touchdownjával megkezdte a felzárkózást a Philly. Kevesebb mint 11 perccel a vége előtt pedig már 25-24-re az Eagles vezetett, amikor McNabb 62 yardos átadása után DeSean Jackson valahogy összeszedte a Dominique Rodgers-Cromartie kezét is érintő labdát.

A rutinos Kurt Warner, aki 2000-ben a St. Louisszal már nyert Super Bowlt, azonban a végén is végigvitt egy támadást, és az újonc Tim Hightowernek kiosztotta negyedik touchdown-passzát, majd Ben Patrickkel összejátszva a két pontos játékot is pontokra váltotta a touchdown után következő rúgás helyett.

Az Eaglesnek még volt egy lehetősége, hogy kiharcolja a hosszabbítást, de McNabb passzai ekkor már nem jutottak el a címzettekig, ezzel a glendale-i gárda visszavágott a Hálaadáskor elszenvedett 48-20-as vereségért, az Eagles pedig ismét elbukott a Super Bowl kapujában, Andy Reid fiai az elmúlt nyolc idényben ötször játszottak NFC-döntőt, és csak egyszer nyertek.

A másik főcsoport-döntőben az volt a kérdés, hogy a két remek védelemmel rendelkező csapat közül melyik tud támadásban többet nyújtani. A Pittsburgh, amely az alapszakaszban oda-vissza elverte a Baltimore-t, kezdett jobban, az első negyedben Jeff Reed előbb 34, majd 42 yardról küldte a tojáslabdsát az U alakú kapu szárai közé, 6-0-s vezetéshez juttatva ezzel a Steelerst.

A második negyedben a hazaiak irányítója, Ben Roethlisberger játszott nagyot, szépen megszabadult a rárontó védőktől, majd estében is pontosan passzolt Santonio Holmeshoz, aki meg sem állt a célterületig, 13-0-ra vezetett a Pittsburgh, a Baltimore pedig csak szenvedett. A Ravens irányítója, Joe Flacco, aki első újoncként tudott két rájátszásbeli meccset is megnyerni, állandóan nyomás alatt volt, a passzok helyett így csak a futójátékban bízhattak a vendégek, és ez részben be is jött, mert Willis McGahee két touchdownnal életben tartotta csapatát.

Forrás: Getty Images

Polamalu labdaszerzés utáni touchdownja eldöntötte a meccset

A vége előtt öt perccel azonban Troy Polamalu lehalászta Flacco passzát (a Ravens quarterbackje három eladott labdával zárt), és touchdownt ért el belőle, így a Steelers 23-14-re nyert, és hetedszer játszhat a Super Bowlon. Érdekesség, hogy a Pittsburgh az utóbbi években ötször is hazai pályán játszhatott a nagydöntőbe jutásért, és négy alkalommal is veszített, most ez az átok is megtört, köszönhetően a két irányító rutinja közti különbségnek.

eredmények, főcsoport-döntők:
Nemzeti főcsoport (NFC):
Arizona Cardinals - Philadelphia Eagles 32-25

Amerikai főcsoport (AFC):
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 23-14