Vágólapra másolva!

Több mint 545 kilót bírt el a győztes tésztahíd

Spagettiből hidat építeni? Játék ez, vagy tényleg komoly dolog? Nos a válasz egyértelmű: egy erős és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül, komoly mérnöki feladat. A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézete a Kárpát Medence határainkon belüli és azon túli mérnökhallgatóinak részvételével rendezte meg az 5. Kárpát Medencei Hídépítő versenyt, a RECCS 2009-et.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen bajnokságot több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek.

A világon legnagyobb hagyományúnak a kanadai Okanagan University Collage versenye számít, erre a világbajnokságnak tekinthető versengésre idén márciusban már 26. alkalommal került sor.

Az elmúlt 7 év a magyar diákok elsöprő sikerét hozta. 1993 és 1998 között a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának diákjai hatszor egymás után megnyerték a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú versenyt. Itt szigorú szabályok alapján maximum 1 kg tömegű, 1 m fesztávú hidakat lehet nevezni, melyeket középen terhelnek.

Egy jó híd több mint 1000 alkatrészből áll, a részben számítógépes tervezés, a kísérletek és a megépítés több száz munkaórát vesznek igénybe. Idén a győri Széchenyi István Egyetem csapata (Tóth Iván Aliz és Pozsonyi Norbert) diadalmaskodott.

Az 5. Kárpát Medencei Hídépítő versenyre hazai valamint szabadkai és révkomáromi mérnökhallgatók összesen 13, szebbnél szebb hidat építettek.

A RECCS2009 színvonalát érzékelteti, hogy összesen 9 híd teherbírása haladta meg a világviszonylatban is kiemelkedő eredménynek számító 150 kg-ot. Az első helyezett Márkos Szilárd Attila, a Budapesti Műszaki Főiskola gépészmérnök hallgatója lett 545,4-kg-os eredménnyel, ami a világ eddigi 2. legjobb eredménye. (A rekordot is ő tartja 560,3 kg-al.)

Forrás: MTI

A pillanat, amikor a győztes híd is megadta magát

A második helyezett Fekete Nándor és Pap Gergely szintén a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatói (253,9 kg.). 3. helyezést értek el Erdősi Roland és Kromplák Katalin Kitti, a Nyíregyházi Főiskola hallgatói (247,0 kg.). A Gyermelyi Tésztagyár különdíját a legjobb külföldiek, a Szabadkáról érkezett Liszák Zita és Pintér Ervin kapták.

A legszebb hídért járó szépségdíjat Erdősi Roland, a Knorr-Bremse Kft. innovációs díját pedig Márkos Szilárd Attila kapta.