Vágólapra másolva!
Elhárultak a sportdiplomáciai akadályok, így a torinói téli olimpián még Elek Attila párjaként 17. helyezett, Eb-10. jégtáncos Hoffmann Nóra immár az orosz származású, de amerikai állampolgár, korábbi junior világbajnok Makszim Zavozinnal indulhat a versenyeken. A duó a magyar színeket képviseli.

A Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős a 2003-as, majd a 2004-es junior világbajnokságon is ezüstérmet szerzett, 2004-ben megnyerte a junior Grand Prix-döntőt. A felnőtt mezőnyben 2005-ben az Eb-n a 10., a vb-n a 15. helyen végzett, a 2006-os téli olimpián pedig 17. lett. A 2007-es varsói Eb-n a kűr előtt a hetedik helyen állt, ám az edzésen Elek Attila szárkapocscsonttörést szenvedett, s gyakorlatilag ez a sérülés jelentette a közös munka végét. A szakítás mindenesetre meglehetősen viharosra sikeredett, a két versenyző nem a legnagyobb békességben vált el egymástól...

A 23 éves Hoffmann már tavaly talált magának új párt a három éve junior világbajnok, de szintén egyedül maradt Makszim Zavozin személyében, aki orosz származású, de amerikai állampolgár. Az ugyancsak 23 éves Zavozin 2005-ben junior világbajnok volt. A magyar-amerikai páros a jégen gyorsan összeállt, az Egyesült Államokban és Budapesten is készült a 2007/2008-as szezonra, s a szakemberek szép jövőt jósoltak neki, de az amerikai szövetség nem adta ki Zavozin versenyzési engedélyét.

A héten azonban elhárultak a sportdiplomáciai akadályok, és végső szóként a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) engedélye is megérkezett, így az eddig csak külföldi bemutatókon szerepelt Hoffmann, Zavozin kettős akár már a november 13-16. közötti zágrábi Golden Spin nemzetközi versenyen is bemutatkozhat. Jövőre pedig jégre léphet az Eb-n Helsinkiben, valamint Los Angelesben, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is. Ahhoz, hogy ezeken a versenyeken Zavozin magyar színekben indulhasson, elegendő számára a magyarországi letelepedési engedély, ám az olimpiai részvétel esetében jóval szigorúbbak a megkötések, ehhez már az állampolgárságot is meg kell kapnia.

Nagy Sándor, a hazai jégtánc szakág vezetője a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának nyilatkozva elmondta, hogy Hoffmannék hamarosan Budapestre érkeznek, s akkor egyeztetik terveiket. A páros várhatóan az Egyesült Államokban, Budapesten és Moszkvában készül majd a szezonra, s a fő cél természetesen az, hogy kijusson a 2010-es vancouveri téli olimpiára.