Vágólapra másolva!
Már csak négy város, Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro van versenyben a 2016-os nyári olimpia rendezési jogáért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első rostáján Doha, Baku és Prága került ki a jelentkezők közül.

"Lenyűgöző pályázatok közül kellett választanunk" - nyilatkozta Giselle Davies, a NOB kommunikációs igazgatója.

A NOB technikai értékelésén Tokió végzett az első helyen, a második Madrid lett, Doha és Chicago holtversenyben harmadik, Rio de Janerio pedig a negyedik volt a sorban.

Végül azért esett ki a katari pályázat, mert a NOB szerint egy félmilliós város nem elég nagy az olimpiai játékok otthonának.

A kandidáló városoknak az elkövetkezendő időszakban beadott pályázataikat kell pontosítaniuk és bemutatniuk, a végső döntést 2009. október 2-án, Koppenhágában hozzák nyilvánosságra.

Az olimpiai bizottság arról is határozott, hogy ideiglenesen felfüggeszti Irak tagságát. A NOB azért döntött így, mert az ország kormánya szünetelteti minden helyi sportszövetség, valamint a nemzeti olimpiai bizottság működését.

A NOB közleményéből kiderül: mindent elkövetnek, hogy az iraki sportolók ott lehessenek az augusztusi, pekingi játékokon, ám ehhez szükség van arra, hogy a felek végre megállapodjanak egymással.