Vágólapra másolva!
Az öttusázó Horváth Viktor, a vívó Kulcsár Krisztián és a gyorsasági motoros Talmácsi Gábor közül kerülhet ki az 50. Év sportolója a férfiak mezőnyében, míg a nőknél a triatlonos Csomor Erika, a kajakos Kovács Katalin és a teniszező Szávay Ágnes került az első háromba a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 1958 óta tartó választásán.

A sorrendre, így a győztes személyére minden kategóriában december 19-én, a Sportcsillagok Gálaestjén derül fény - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

A csapatoknál a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, a nőiasztalitenisz-válogatott és a férfikard-csapat van harcban az első helyért.

A szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán (kajak-kenu), Kemény Dénes (vízilabda) és Nébald György (vívás), míg az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Kuharszky Zoltán (tenisz) és Kulcsár Győző (vívás) dobogós.

Pajor-Gyulai László, az MSÚSZ elnöke elmondta, a voksolás idén ismét kétlépcsős, a beérkezett szavazatokat december 17-ig lehet módosítani az úszók rövid pályás Európa-bajnoksága és a nőikézilabda-vb miatt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hecqVsQ3w8Q6mxZA

Dobor Dezső, a szervezőbizottság vezetője arról számolt be, hogy öt olyan sportújságíró van, aki már az első, 1958-as szavazáson is részt vett: Boskovics Jenő, Csőke József, Szepesi György, Vad Dezső és Vándor Kálmán.

A gálaestre meghívót kaptak az elmúlt 50 év díjazottjai, így ott lesz az első férfi győztes, Polyák Imre birkózó, valamint a legtöbbször élen végzett Egerszegi Krisztina úszó (7) és Balczó András öttusázó (8).

A sajtótájékoztató keretében került sor a Fogyatékosok Országos Nemzeti Szövetsége (FONESZ) legjobbjainak díjazására, valamint két emlékdíj kiosztására. Utóbbit Puskás Ferenc és Papp László kapta posztumusz, ők politikai okokból nem szerepeltek az Év sportolói-választás legjobbjai között. Puskás Ferencné a díjat az Aranycsapat legendás kapitányának lemezbemutatóján vette át, a háromszoros ökölvívó olimpiai bajnok nevében pedig fia kapta az emlékplakettet.

A FONESZ 2007-es legjobbjai:
férfiak:
1. Holdosi Károly (speciális olimpia, torna)
2. Jánka Sándor (szervátültetett, atlétika)
3. Szekeres Pál (mozgáskorlátozott, vívás)

nők:
1. Hódos Éva (speciális olimpia, tollaslabda)
2. Szalamanov Georginé (szervátültetett, úszás)
3. Dani Gyöngyi (mozgáskorlátozott, vívás)

csapat:
1. Nagy István, Csuti János (szervátültetett, asztalitenisz)
2. Nőitőr- és -párbajtőr-csapat (mozgáskorlátozottak)
3. Magyar Speciális Olimpia Szövetség kosárlabda-válogatott

edző:
1. Miklósné Malek Erzsébet (speciális olimpia, görkorcsolya)
2. Pécsi Annamária (szervátültetettek, úszás)
3. Feczer Viktor (mozgáskorlátozottak, vívás)