Vágólapra másolva!
A Papp László Sportarénában zajló OTP Bank lovas Világkupa fő számát, a Vk-sorozatba tartozó díjugratást a francia Eduard Mathe nyerte. Négyesfogathajtásban az Unikum-kupán az ausztrál Exell Boyd győzött, Lázár Zoltán a harmadik helyen zárt. Az erőművész Rippel fivérek világcsúcskísérlete sikerült, bár Rippel Ferenc eltörte az egyik ujját.

A budapesti Világkupán fogathajtásban idén még nem lehet Vk-pontokat szerezni - jövőre viszont már igen -, ennek ellenére nagyon rangos mezőny gyűlt össze a Papp László Sportarénában. Eljött minden idők legeredményesebb négyesfogathajtója, a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon, a fedeles Vk-sorozatban vezető az ausztrál Exell Boyd, a vb-címvédő belga Felix Brasseur, s megméreti magát a Világkupában legelőrébb álló két magyar hajtó, Lázár Zoltán és Dobrovitz József is.

Szombaton az Unikum-kupán hozzávetőleg ötezer néző előtt elsőként Dobrovitz, a 2004-es kecskeméti vb-n aranyérmes csapatunk tagja hajtott a tizenkét akadállyal - közte két meglehetősen "gonosz" összetett akadállyal - tűzdelt pályára, és 150,51 másodperces idejét igazából akkor kezdtük értékelni, amikor utána az osztrák Josef Leibetseder a kizárás sorsára jutott, majd az ugyancsak romboló Móró Lajos 211,76-os időt jegyzett. Bárdos Attila már jobban teljesített (159,87), Váczi Csaba pedig nem csak hibátlanul, hanem gyorsan is hajtott (146,2), és az élre állt.

Ausztriának Christian Schlögelhofer sem szerzett dicsőséget, a hét, illetve nyolc elemből álló összetett akadályok rajra is kifogtak (249,18), utána azonban a kettes- és négyesfogathajtásban együttesen hatszoros világbajnok Lázár Zoltán ízelítőt adott a magyar virtusból, és két hibája ellenére átvette a vezetést (141,32). Ám Chardon szenzációs hajtással megelőzte (126,50), s holland ráadásul nem is a saját lovaival versenyzett, hanem egy Dobrovitztól kölcsönkapott fogattal.

Brasseur nem szokott fedett pályás versenyeken indulni, ez meg is látszott az eredményén (190,36), majd jött Boyd, aki megmutatta, miért vezet a Világkupában. Ha csak hajszállal, de Chardont is lepipálta (125,25). S meg is nyerte a versenyt, az utolsónak szólított Juhász Lászlót, az 1984-es vb aranyérmesét ugyanis kizárták. Így az első három helyen Boyd, Chardon és Lázár Zoltán végzett. A fogathajtók vasárnap este az OTP Nagydíjért újra megmérkőznek.

A szombat éjszakába nyúló, nem sokkal éjfél előtt véget ért dijugrató Világkupa-verseny összevetés után a francia Eduard Mathe (38,98 mp) győzelmével zárult, a második helyen a német Jürgen Mayer (39,17), a harmadikon pedig a pénteken csak szenvedő kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger (40,91) végzett. Mathe kilencezer, Mayer hétezer, Melliger ötezer eurót kapott a harmincezer eurós összdíjazásból. Az összevetésben hat addig hibátlan lovas vágott neki az immár lerövidített pályának, s számunkra örvendetes, hogy egy magyar is volt köztük. Horváth Balázs sem hibázott másodszorra sem, de gyengébb időeredménye miatt (43,31) a negyedik helyre szorult, ami háromezer eurót ért számára.

A szombati betétprogramok közül a Rippel fivérek, Viktor és Ferenc sikeres világcsúcskísérlete vitte el a pálmát. Lázár Zoltán vágtázó négyesfogatán Rippel Viktor feje fölött Rippel Ferenc 1:08 percig egyensúlyozott kézállásban, s végül egy ujjtöréssel megúszta a veszélyes mutatványt. A Rippel fivérek hatodik világcsúcsukat érték el. "Fél évet készültünk a produkcióra, de a fogatra épített speciális állványt csak két hónappal ezelőtt kaptuk meg. Azt, hogy az ujjam mikor tört el, még fenn a kocsin, amikor beszorult két vas közé, vagy amikor végül leestem, nem tudom... De most csak az a lényeges, hogy sikerült a mutatványunk" - mondta el Rippel Ferenc.