Vágólapra másolva!
A Papp László Sportarénában megkezdődött az OTP Bank Lovas Világkupa, s a díjugratás rögtön meglepetéssel szolgált: a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger az első számban csak 43. lett, és a másodikban sem remekelt. Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt betétprogramot, az öttusázók és a fogathajtók lovas, autós ügyességi vetélkedőjét Sárfalvi Péter nyerte.

A svájci Willi Melliger az 1996-os atlantai olimpián egyéniben, 2000-ben, Sydneyben pedig csapatban állhatott fel a dobogó második fokára, s bár már 54 éves, aligha azért jött Budapestre, hogy a vert mezőnyben végezzen. Márpedig a nyitó számban, amelyben az indulóknak 135 cm-es akadályokkal kellett megbirkózniuk, egy rombolás következményeként csupán a 43. helyet szerezte meg a negyvenkilenc induló között. Majd később a minősítő versenyben - itt már 145 cm-es akadályok voltak - is be kellett érnie a 26. hellyel.

Az első versenyben a német Rüdiger Renner, a másodikban az osztrák Jürgen Krackow győzött, legjobb magyar eredményként pedig Fábiáncsics Gábor második helyét - a nyitó számban - könyvelhettük el. Renner 600, Fábiáncsics 400, Krackow 1500 eurót tehetett zsebre, de bankot szombaton éjjel lehet robbantani, az OTP Nagydíjon. A Világkupa összdíjazása ugyanis díjlovaglásban 65 ezer euró. (Fogathajtásban 30 ezer euró.)

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt betétprogramban, az öttusázók és a fogathajtók lovas, autós ügyességi vetélkedőjében a pentatlonistákat Martinek János, Fábián László, Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos, Balogh Gábor és Gyenesei Leila (közülük utóbbi kettő aktív versenyző), a fogathajtókat Lázár Zoltán, Lázár Vilmos, Kecskeméti László és Juhász László képviselte. A versenyzőknek előbb díjugratásban hat 100 centis akadályt kellett leküzdeniük - egy verőhiba négy másodperces időbüntetést vont maga után -, majd rövid futás után egy Audi sportautóba pattanva négy keréken is teljesítni kellett egy kijelölt pályát.

A versenyt az utolsónak indult Sárfalvi Péter nyerte meg, aki így megmentette az öttusázók becsületét. A második és a harmadik helyen ugyanis két fogathajtó, Lázár Vilmos és Kecskeméti László végzett. A mezőny egyetlen hölgy tagjaként Gyenesei Leila a hétszer hibázó Juhász Lászlót és az autó indításával sokat bajlódó Fábián Lászlót is megelőzte.

A végeredmény: 1. Sárfalvi Péter 78,41 mp (1 verőhiba); 2. Lázár Vilmos 81,41 (1); 3. Kecskeméti László 82,52 (0); 4. Hanzély Ákos 86,91 (0); 5. Balogh Gábor 87,51 (1); 6. Lázár Zoltán 91,53 (1); 7. Martinek János 92,49 (1); 8. Gyenesei Leila 99,11 (0); 9. Juhász László 111,51 (7); 10. Fábián László 147,47 (2).

Fábián bevallása szerint legutóbb tizenhárom éve ült lovon, de Sárfalvi is 2003-ban ugratott utoljára. "Szerdán tudtam meg, hogy rám is számítanak a versenyen, és biztos voltam benne, hogy jó móka lesz. Úgy jöttem ide, hogy játsszunk egy jót, de miután láttam, hogy a többiek nyerni akarnak, a végén én is a győzelemre törtem" - fogalmazott Sárfalvi.

A nyitó napon a közönség többek között kaszkadőr show-t, valamint lovasíjász és lovaspóló bemutatót is láthatott. A 2007-es galopp szezon főszereplőjére, a hároméves sárga mén Saldenzarra pedig felhelyezték a "Triple Crown" dísztakarót. 1921 óta Saldenzar a negyedik ló, akinek sikerült a háromévesek három klasszikus versenyét, a Nemzeti díjat a Derbyt és a St Legert egyaránt megnyernie, s így megszereznie a Hármas Koronát. Pályafutása alatt több mint 20 millió forintot keresett, ami egyedülálló a magyar lóverseny történelmében.