Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság az évzáró közgyűlésén Borkai Zsolt ötkarikás aranyérmes tornászt választotta meg új elnökségi tagnak.

A vezetőségben Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető halálával üresedett meg egy hely, amelyre eredetileg hárman pályáztak.

Gyulay Zsolt ötkarikás aranyérmes kajakos azonban még a közgyűlés előtt visszalépett, így Borkai Zsolt és Gyenesei István országgyűlési képviselő között kellett a tagságnak választani. Borkai 68, Gyenesei 41 szavazatot kapott.

"Rengeteget kaptam a sporttól, és most úgy érzem, ebből vissza is adhatok valamennyit - nyilatkozta megválasztása után Borkai Zsolt, aki a MOB környezetvédelmi bizottságának is a tagja. "Ez a bizalom, úgy gondolom, szól az olimpiai bajnoknak, Győr polgármesterének és egy kicsit a személyemnek is, örülök, hogy ilyen sok voksot kaptam. A szavazási eredmény azonban mostantól a múlt, arra kell koncentrálni, mit kell tenni, ugyanis rengeteg munka áll előttünk."

Borkai nem kívánt azzal a kérdéssel, felvetéssel foglalkozni, miszerint távlati célja a MOB-elnöki poszt elérése.

Schmitt Pál elnöki beszámolója előtt a Rakonczai-testvérek adták elő a magyar olimpiai csapat hivatalos dalát, amelynek címe: Győznünk kell!

Kamuti Jenő főtitkár a pekingi előkészítő bizottság vezetőjeként többek között elmondta, hogy megjött a kiszemelt szállások visszaigazolása, a legnagyobb csapat, 190 fő, jövőre augusztus 2-án kel útra a kínai fővárosba. A doppingellenőrzés fontosságát hangsúlyozva jelezte, hogy jelenleg 330 versenyző szerepel a tartózkodási helyre vonatkozó nyilvántartási rendszerben.

Kovács Tamás sportigazgató szakmai beszámolójában kiemelte, a magyar sport ismét csodát tett, mivel az egyre nehezebb körülmények ellenére a magyarok hat arany-, öt ezüst- és 11 bronzérmet, azaz 140 pontot szereztek idén világbajnokságokon olimpiai számokban - ez a 11. helyet jelenti a nemzetek rangsorában.

A teljesítmény hasonló a 2003-ashoz, az athéni játékok előtti esztendőéhez képest. Ebben az évben 12 sportág versenyzői értek el 1-6. helyezést vb-ken. A kvalifikációk állása szerint Pekingre 165-170 fős csapat részvétele várható, ami 40-50 fővel kevesebb, mint 2004-ben volt. Az utolsó három év világversenyeinek eredményei alapján a magyar csapat öt-hat aranyat, 18 érmet, 135-140 pontot szerezhet a 2008-as játékokon.

Molnár Zoltán igazgató a 2007-es gazdálkodás kapcsán jelezte, hogy 16 sportszövetség kapott szakmai támogatást összesen 71 millió forint értékben, rendkívüli támogatásként 24 milliót fizettek ki. Jövőre a tervezet szerint 924 millió forinttal gazdálkodhat a MOB, a kiadás legnagyobb részét, 430 milliót, a pekingi részvétel finanszírozása teszi ki.

A közgyűlésen MOB Érdemérmet vehetett át Ormai László, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Varga János olimpiai bajnok birkózó, Vass Károly, a MOB elnökségi tagja, valamint a 100 éves Magyar Úszó Szövetség és a K and H Bank, a MOB aranyfokozatú támogatója.