Vágólapra másolva!
Fogathajtásban több világbajnokságnak is otthon adtunk már, de a lovas sportoknak olyan volumenű rendezvényére még nem került sor Magyarországon, mint amilyen a hét végi OTP Bank Lovas Világkupa lesz. Amely már a helyszín miatt is kuriózum: a világ legjobb fogathajtói és díjugratói a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel.

A ranglistás pontokat idén még nem, de jövőre már adó budapesti Világkupán itt lesz minden idők legeredményesebb négyesfogathajtója, a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon, aki egyéniben már háromszor, csapatban ötször állt a vb-dobogó tetején. A fedeles Világkupa-sorozatban - ahova a nyári Vk-versenyekről a tíz legjobb hajtó kvalifikálhatja magát - azonban nem ő, hanem az ausztrál Boyd Exell vezet, aki ugyancsak eljön Budapestre. A 2004-es windsori Királyi Nagydíj győztese három állomás után huszonhét ponttal rendelkezik, Chardon tizenhéttel, s őket két magyar versenyző követi, Dobrovitz József (12) és Lázár Zoltán (7). Természetesen ők is indulnak a Világkupán.

Lázár Zoltán az egyetlen versenyző a világon, aki mind kettes-, mind négyesfogathajtásban egyéni és csapat világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet, összesen hatszoros vb-győztes. A legjobb lovait azonban a jövő évi négyesfogathajtó-világbajnokságra pihenteti, és a hét végi versenyen nem a győzelem a célja, hanem a rendezvény sikeres lebonyolítása. Ugyanis ő a Világkupa ötletgazdája és főszervezője.

A Világkupára leadta nevezését a tavalyi Lovas Világjátékok keretében Aachenben megrendezett négyesfogathajtó vb-n aranyérmet nyert belga Felix Brasseur is. S ez mindenképpen megtisztelő a versenyszervezők számára, mert Brasseur nem szokott fedeles versenyeken indulni. Ám ezúttal kivételt tett, biztosította a szervezőket arról, hogy ő a magyarok, a Lázár-testvérek barátja, ezért személyesen is szeretne hozzájárulni a budapesti rendezvény sikeréhez.

A fogathajtás mellett a díjugratás is a legmagasabb színvonalú lesz, erre többek között Willi Melliger fellépése a biztosíték. A svájci lovas az 1996-os atlantai olimpián egyéniben, 2000-ben, Sydneyben pedig csapatban volt ezüstérmes.

A péntektől vasárnapig tartó Világkupán mintegy száz versenyző vesz rész, és a rendezőknek kétszázötven ló elhelyezéséről kell gondoskodniuk. Ezért a Papp László Budapest Sportaréna közvetlen közelében, a Volánbusz parkolóban kétszáz mobil bokszot építettek fel, amelyek fölé a hideg időjárás miatt 3600 négyzetméteres sátortető került. A négylábúak komfortjáról négy darab hatalmas hőlégbefúvó gondoskodik, ezeket egy négyezer literes mobil gázolajtartály látja el fűtőanyaggal.

A háromnapos rendezvény betétprogramjai közül kiemelkedik a Rippel testvérek, Ferenc és Viktor világcsúcskísérlete. A világhírű erő- és artistaművészek Lázár Zoltán négyesfogatán kísérlik meg hatodik világcsúcsuk felállítását. Rippelék a fogatra erősített állványon mutatnak be gyakorlatokat, miközben a lovak körbe-körbe száguldanak a pályán.

Az Arénában megrendezik a művészek és a sportolók hajtóviadalát, s többek között profi ökölvívó világbajnokunk, Erdei Zsolt is megméreti magát. A fogathajtó és öttusa világbajnokaink lovas, illetve autós ügyességi vetélkedőjén Mizsér Attila, Fábián László, Martinek János, Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter, Juhász László, Kecskeméti László, Lázár Zoltán és Lázár Vilmos mérkőzik meg egymással.