Vágólapra másolva!
Soproni válsággal és a kizárólag saját utánpótlására építő MTK filozófiájának újabb igazolódásával befejeződött a hazai labdarúgó-bajnokság őszi szezonja, míg Franciaországban elkezdődött a nőikézilabda-világbajnokság, amelyen szokás szerint nagy reményeket fűzünk a magyar válogatott szerepléséhez. Kaká Aranylabdája senkit nem lepett meg, mindazonáltal szintén ott a helye az elmúlt hét legfontosabb eseményei között.   

Van úgy, hogy egyetlen mérkőzésből is viszonylag pontos képet kaphatunk egy ország labdarúgásáról, ilyen volt számunkra a bajnokság őszi szezonját lezáró Sopron-MTK mérkőzés, amelyet a hétfői havazás miatt csütörtökön második nekifutásra sikerült lejátszani. Az utolsó előtti csapat fogadta a listavezetőt, amely a papírformának megfelelően sima 5-1-es győzelmet aratott, és ha végiggondoljuk a találkozó közvetlen, illetve kicsit régebbre visszanyúló előzményeit, sem a tabellán elfoglalt helyeken sem pedig az eredményen nem csodálkozhatunk.

Kívülről persze mindig minden egyszerűbbnek tűnik, mégis újra és újra felvetődik a kérdés, miért nem követik idehaza többen az MTK példáját. Amióta Várszegi Gábor kiszállt a klub irányításából, a kék-fehérek egyáltalán nincsenek irigylésre méltó anyagi helyzetben, viszont van egy jól működő, főként a Sándor Károly Akadémiára támaszkodó utánpótlásképzésük, az onnan kikerülő fiatalok pedig egy tapasztalt, nyugodt körülmények között dolgozó szakameber - Garami József - keze alatt fejlődhetnek tovább az élvonalban. A harmatgyenge magyar mezőnyben a jelek szerint ennyi már elegendő a permanens sikerhez, még úgy is, hogy az MTK rendre eladja legjobb játékosait, mint például legutóbb Németh Krisztiánt vagy Hrepka Ádámot. Feltehetőleg a közeljövőben ugyanez történik majd a 22 éves Urbán Gáborral is, aki négyszer is bevette a Sopron kapuját, és ezzel a góllövőlista élére ugrott - az fővárosiak pedig a megerősítettek vezető helyüket a tabellán a téli szünetre.

A másik oldalon a helyzet sajnos már jóval magyarfocisabban alakult: elmaradt járandoságok, sztrájkoló futballisták, a tartozásért az előző vezetőséget okoló olasz tulajdonosok, meccsnapon lelécelő szakmai stáb, és egy teljesen eredménytelen, ám arroganciája miatt a hazai edzők körében közutálatnak örvendő tréner, Vincenzo Cosco, aki az utolsó pillanatban felelősségtudattól fűtve mégsem távozik, a kispadra azonban már nem ül le az MTK ellen, illetve a Tatabánya elleni Ligakupa-meccsen. Ismerős szituáció, csak a szereplők változnak. A jövőt illetően pedig már annak is örülni lehet, ha a Sopron képes lesz befejezni ezt a bajnokságot.