Vágólapra másolva!
Sport és politika - elválaszthatatlan társak egymástól. Lehet példálózni az ókori olimpiáktól kezdve a jelenkorig, tenni ellene gyakran a sportdiplomácia sem képes. A legfrissebb példát a német-iráni kettős állampolgárságú labdarúgó, Ashkan Dejagah esete jelentette, aki úgy döntött, nem vállalja a játékot a nemzeti csapatban, s nem lép pályára Izraelben. Ugyancsak komoly problémát jelent a szerb-koszovói ellentét, amely egy éve immár harmadszor okozott gondot az Európai Kézilabda Szövetségnek.

Megtagadta a játékot Izrael ellen a német utánpótlás-válogatott iráni születésű játékosa, Ashkan Dejagah. A 21 éves német-iráni kettős állampolgárságú labdarúgó politikai okokkal magyarázta döntését, mondván, Irán megtiltotta polgárainak, hogy a perzsa állam részéről el nem ismert Izraelbe utazzanak.

A Zsidók Központi Tanácsa elmarasztalta a Német Labdarúgó Szövetség döntését, amellyel elfogadta a Wolfsburgban futballozó tehetség távolmaradását. Dejagah ráadásul továbbra is pályára léphet a német nemzeti csapatban.

"Ha bármikor félreérthető dolgokat mondtam, akkor azért elnézést kérek, senkit nem akartam megbántani, remélem, mindenki megértette, hogy csak a családomért aggódtam, amikor nem vállaltam az izraeli utazást. Aki ismeri az arab világot, az tudja, hogy milyen a viszony a két ország között" - nyilatkozta a játékos.

A német Stern magazinnak aztán bővebben is kifejtette gondolatait: "Nagyon meglepődtem azon, micsoda kritika ért a döntésem miatt, álmomban sem gondoltam, hogy ilyen drámává válik az egész. Bocsánatot kérek, békeszerető ember vagyok, nincs problémám senkivel a világon."

Dejagah szerint, ha betette volna a lábát Izraelbe, börtön várt volna rá. "Túl nagy volt a kockázat. Mindent megbeszéltem a családommal, szüleimmel és testvéremmel, úgy hoztam meg a döntést, s egyből értesítettem edzőmet is."

Arra a kérdésre, mi a véleménye az iráni politikáról, illetve Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnökről, Dejagah kitérő választ adott. "Nem vagyunk lelkes hívei az iráni államnak, de nem is akarunk ezzel foglalkozni. Nekem a futballra kell koncentrálnom."

Érdekesség, hogy amíg az iráni sajtó nemzeti hősnek állítja be a Wolfsburg labdarúgóját, addig a német média is dicséri, mondván, nem is olvas perzsa, azaz fárszi nyelven semmit.

A Stern emlékeztetett arra, nem Dejagah az első iráni labdarúgó, aki nem lépett pályára Izraelben. 2004-ben a Bayern München a Maccabi Tel Avivval játszott, akkor a bajorok játékosa, Vahid Hashemian jelentett sérültet.

Dejagah kedden találkozott Theo Zwanzigerrel, a német szövetség (DFB) elnökével. A megbeszélésre elkísérte klubedzője, a VfL Wolfsburgnál a tréneri és sportigazgató posztot is betöltő Felix Magath.

"Nagyon hasznos beszélgetés volt, Dejagah kijelentette, hogy nem rasszista megfontolásból mondta le az izraeli meccset, hanem Iránban élő családtagjait féltette" - mondta Zwanziger. "Érvei meggyőzőek és hitelesek voltak, ezért Matthias Sammerrel, a DFB sportigazgatójával közösen úgy döntöttünk, Dejagah megérdemel még egy bizonyítási lehetőséget."