Vágólapra másolva!
Támogatásáról biztosította Debrecen önkormányzata rendkívüli közgyűlésén a város jelentkezését a 2010-es ifjúsági olimpia megrendezésére. A képviselőtestület egyúttal megbízta Orendi Mihályt, a Debreceni Sportcentrum KHT ügyvezető igazgatóját a kandidációs bizottság vezetésével.

Debrecen tizedmagával kandidál a 2010-es korosztályos ötkarikás játékok megrendezésére, s az már most látszik, hogy csak abban az esetben tud megfelelni a cívisváros a pályázati kiírás minden feltételének, ha a város mellett a magyar kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Debreceni Egyetem is egységes a támogatásban.

A város és az egyetem kapcsolata igen szoros, rendkívül pozitív már hosszabb idő óta, és a MOB, valamint a kormányzat is előzetes nyilatkozata szerint a rendezés mellett áll. Csütörtökön kerül a kormány elé az ifjúsági olimpia megrendezésének és pályázatának ügye, míg a Magyar Olimpiai Bizottság pénteki ülésén tárgyal a témáról.

A pályázat beadásának határideje október 26., 17 óra, az anyag elkészítésében pedig a komoly referenciákkal bíró, svájci TSE Consulting cég működik közre.

A Debreceni Önkormányzat Orendi Mihályt bízta meg a kandidációs bizottság vezetésével, míg a Debreceni Sportcentrum KHT a kandidációs bizottság jogi személyiségű szervezetének számít. Orendi Mihály az MTI érdeklődésére elmondta, a NOB elképesztően rövid időt hagyott a kandidáló városoknak a pályázati anyag összeállítására, így most mindenki emberfeletti munkát végez azért, hogy Debrecennek esélye legyen a rendezésre.

"Példaértékű az együttműködés a város, az egyetem, a kormányzat és a MOB között, így a rövid határidő ellenére is bizakodó vagyok" - mondta Orendi Mihály. "A NOB-tól megkapott pályázati dokumentáció nem mindenben konkretizál, sőt a pályázó városra bízza, hogy állítson össze egy olyan rendezési tematikát a játékok idejére, amely a sporttal, a kultúrával és az oktatással is harmonizál, illeszkedik a 14-18 éves korosztály életmódjába, szimpatikus a fiataloknak, és amelyet a nemzetközi sportági szövetségek is támogatnak. Éppen ezért extra feladatokat kell megoldani, de ezzel pontosan tisztában vagyunk már a kezdetek óta."

A sportvezető arról is beszélt, hogy előreláthatólag milyen költségekkel kell kalkulálniuk az ifjúsági olimpia kapcsán. "Ha úgy tetszik, a költségeket kétfelé kell bontani: az egyik része a szervezési, rendezési költség, míg a másik része a létesítményfejlesztési összeg. Ami a szervezési, rendezési költségeket illeti, megközelítőleg 4,5 milliárd forintra volna szükség, amelyből Debrecen önkormányzata félmilliárdot vállalna, lenne egy komoly NOB-támogatás, egy szintén komoly szponzori tőke, és úgy 1-1,5 milliárdot tenne hozzá a kormány. A létesítményfejlesztéseket pedig a Debreceni Egyetem, a kormány és a város közösen állná. Az egyetem létesítményfejlesztési tervében szerepel egy 1,6 milliárdos rész, a város mintegy 150 millió forintot fordítana a meglévő komolyabb tornatermek, sportcsarnokok felújítására, míg az úgynevezett olimpiai stadion építésére és a Vekeri-tónál megkezdett evezős és kajak-kenu pálya továbbépítésére és befejezésére is kormányzati támogatásra lenne szükségünk. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem egy új olimpiai stadiont kell építeni, hanem a nagyerdei stadion rekonstrukciójával kívánjuk megoldani ezt a kérdést, hiszen a NOB amúgy sem támogat az eseményre vonatkozóan semmilyen új, zöldmezős beruházást. A nagyerdei stadion rekonstrukciójával pedig a sorozatban három bajnoki címet nyert debreceni labdarúgócsapat is otthonra lelhetne a későbbiekben" - nyilatkozta Orendi Mihály.