Vágólapra másolva!
Országos döntőt rendez Tatabányán vasárnap a Magyar Frizbi Szövetség az ultimate frizbi sportágban nyolc csapat részvételével.

"A TSC edzőpályáján tartjuk meg a bajnokság harmadik fordulóját, majd délután egy órától kerül sor a döntőre. Közben a 67 éves, csepeli Somogyi Zoltán megpróbálja megdönteni a korosztályában érvényes távolsági dobás 111 méteres világrekordját" - mondta el a nap programjáról Furka Róbert.

Az ultimate frizbit a világ legsportszerűbb játékának tartják, mivel a mérkőzéseket bíró nélkül játsszák, konfliktus esetén az egymással vitába keveredett feleknek kell a nézeteltéréseket rendezni. A meccseken tilos egymás megérintése, vagy feltartása és mindenki maga felel elkövetett szabálytalanságaiért.

A játékban hét fő vesz részt, az ellenfél mögötti területre kell átjátszani a frizbit, úgy, hogy ott a saját csapattárs elkapja. Akihez a korong kerül, annak meg kell állni, míg a többiek helyezkedhetnek, de neki tíz másodpercen belül el kell dobnia a frizbit. Ha egy passz nem úgy sikerül, ahogy eltervezték, azaz "eladták a korongot", akkor a védekező csapat kapja meg a támadás jogát.

A sportág legendája szerint a frizbi 1920-ban látta meg a napvilágot, "szüleit" a Yale egyetem hallgatói között kell keresni. A neves intézmény melletti cukrászda tulajdonosa, bizonyos John Frisbee, a torták alá egy lapos alumínium tálcát is adott a kedves vevőknek. Lévén a diákok nagyon szerették a tortákat, kiváltképpen a "Frisbee mama tortája" névre hallgató süteményt, a tálcák egyre csak gyűltek. Amikor az unatkozó egyetemisták alumínium tálcákkal kezdtek dobálózni a kollégiumkertben, új sportág született. Miután a sportszergyártó cégek rájöttek, ez nem múló hóbort, hamar rákaptak a frizbi gyártására. Az eredeti ultimate frizbihez hivatalosan elfogadott korongot az Egyesült Államokban gyártják speciális műanyagból, súlya 175 gramm.