Társoldalunk:

Először tiltottak el Japánban egy jokozunát

2007.08.01. 12:58

Nem indulhat a következő két nagy japán szumóversenyen, fizetését pedig harminc százalékkal csökkentették a következő négy hónapra Asashoryunak, a mongol születésű jokozunának.

A 26 éves nagy bajnokra, vagyis a legmagasabb rangú szumósra azért rótta ki a Japán Szumó Szövetség a példátlan büntetést - tudniillik az ősi, kétezer éves sport történetében még sosem tiltottak el és pénzmegvonással sem fegyelmeztek jokozunát -, mert miközben hátsérülésére hivatkozva nem indult egy bemutató viadalon, aközben játszott egy labdarúgó-mérkőzésen szülőhazájában. Miután lebukott a "focikilengéssel", fegyelmit indítottak ellene, s az sem segített rajta, hogy jótékonysági célú futballmeccsen vett részt július utolsó napjaiban.


Asashoryu - aki 2003 óta egészen a közelmúltig egyedüli jokozunája volt a szumósportnak - az augusztusi és a novemberi nagy tornákról kénytelen távolmaradni, s átmenetileg beérni fizetése hetven százalékával. A 150 kilós klasszis, akinek eredeti neve Dolgorsuren Dagvadorj, eddigi karrierje alatt 21 Császár Kupát nyert, az utolsót július 22-én, a nagojai szupertorna első helyének megszerzésével.