Vágólapra másolva!
Tóth Anita olimpiai indulási jogot szerzett a női kisöbű sportpuskások 3x20 lövéses összetett számában a spanyolországi sportlövő Európa-bajnokságon. Ez az ötödik magyar sportlövő kvóta a jövő évi pekingi nyári játékokra.

A magyar csapattól származó információ alapján Tóth az alapversenyben 582 kört teljesített, ezzel a harmadik helyen jutott be a délutáni fináléba. Mivel a legjobb 583 körrel ment tovább, így a magyar versenyzőnek még az aranyéremre is volt esélye, azonban a döntőben - a kvóta birtokában - már nem ment neki annyira jól, így végül hatodik lett 676,3 körrel.

A győzelmet az ukrán Natalija Kalnis szerezte meg 679,9 körrel. Joó Éva 571 körrel a 35., Krzyzewsky Beáta 568-cal a 40. lett, csapatban pedig 1721 körös teljesítménnyel a hetedik helyen végzett a magyar trió.

Az Eb-n számonként három olimpiai kvótát osztanak ki, és Tóth versenyének nyolcas döntőjében éppen három résztvevőnek nem volt még ezt megelőzően pekingi indulási joga.

"Az ember ezért küzd éveken át és amikor végre eléri, szinte el sem hiszi. Még most sem fogtam fel, hogy sikerült, nem lehet szavakba önteni az érzéseimet. Örültem az 582 körnek, de nem tudtam, hogy ezzel megvan a kvóta, csak akkor hittem el, amikor negyedórával később elkezdtek gratulálni. A döntőben valószínűleg picit kiengedtem a nagy öröm közepette" - mondta Tóth.

A magyar sportlövők közül így Tóth Anita és Sidi Péter (mindketten puska számok), Gerebics Roland (dupla trap), Csonka Zsófia (pisztoly számok) és az Athénban aranyérmes Igaly Diána (skeet) szerzett olimpiai kvótát.