Vágólapra másolva!

Taroltak az észtek a feleségcipelő-vébén

Ismét taroltak az észtek a nejcipelő-világbajnokságon: az első és a második helyet is megszerezték.

A nejhordó-vb egy legendás finn betyárvezérnek állít emléket, Rosvo-Ronkainennek, aki bandájában egyúttal a humán erőforrások igazgatója is volt: a bandatagfelvételi teszten nehéz zsákokkal a hátukon futtatta a jelentkezőket, idővel pedig a környék falvaiból raboltatott velük és nekik feleségeket.

Az idén már tizenkettedszer rendezték meg az emlékviadalt, és ahogy mindig, a finnországi Sonkajarviban. Ezúttal 12 ország 44 párja állt rajthoz - mindegyik vegyespáros volt. A szereposztás egyszerű: a férfiaknak kell minél hamarabb végigcipelniük hölgyüket a 253 méter 50 centis távon, amely akadályokkal - köztük vizes árokkal - nehezített. Túl sok regula nincs, a legfontosabb alapszabály, hogy a nőnek legalább 49 kilót kell nyomnia, viszont nem muszáj feleségnek lennie.

Forrás: EPA

A győztes páros: Inga Klauson és Madis Uusorg

A hét végén tartott verseny elég vizes volt árok nélkül is, mivel zuhogott az eső. Az idei bajnok Madis Uusorg és párja, Inga Klauson lett 61,7 másodperces eredménnyel. Ez jócskán elmarad a kategória 56,9 másodperces világcsúcsától, de a családban marad: a rekordot ugyanis Madis fivére tartja, Margo Uusorg, a tavalyi győztes, aki összesen ötször diadalmaskodott a viadalokon és 2006-ban azt mondta, visszavonul.

Nem tudott azonban ellenállni a csábításnak, mégis indult az idei nejcipelő vb-n is, ám csak a 29. helyig futotta erejéből. Mentségéül szolgál, hogy idén egy meglehetősen testes ír hölgyet cipelt. A versenyen az uralkodó fogásfigura a hátról fejjel lefelé lógó, lábait a férfi nyakába kulcsoló nő, ami észt lelemény. Az első díj: annyi sör, amennyit a nő nyom - az idén 49 kilónyi -, továbbá egy-egy plazmatévé volt.