Vágólapra másolva!

Kötélhúzó verseny a Duna felett

Izgalmasnak ígérkező vetélkedőt rendez két Duna-parti település, Leányfalu és a vele szemben, a folyó másik partján fekvő Pócsmegyer május 1-jén, hogy a folyó feletti kötélhúzással eldöntsék, melyik faluban laknak erősebb legények. 

Mint Patkó Béla főszervező elmondta, ez már a negyedik ilyen nekigyürkőzés lesz, mert mára hagyománnyá vált a két falu közötti dunai kötélhúzás. Eddig azonban mindig döntetlenre végződött a nagy erőpróba: nem sikerült a vízbe húzni az ellenoldalon álló önkéntes csapatot, a résztvevők tehát megúszták száraz lábbal. Most azonban mindkét fél fogadkozik, hogy dűlőre viszi a dolgot, erőnek erejével bekényszeríti a vízbe ellenfelét.

Ehhez most változtatnak az eddigi gyakorlaton. Korábban ugyanis több turpisságra is fény derült a nagy nekiveselkedés kapcsán. Előfordult, hogy a pócsmegyeri csapat egy parti fa köré tekerte a kötelet, hogy megnehezítse a túlparton igyekvő ellenfél dolgát, Leányfalun viszont a helyi csapat 150 kilós tagjai is csatasorba álltak, amit elleneznek az íratlan kötélhúzó szabályok. Ezért most az idei versenyen a két csapat helyet cserél, a leányfalui önkéntes gárda a pócsmegyeri Duna-parton, a pócsmegyeriek pedig Leányfalun, az ellendrukker tábor kontrollja alatt mutatja meg, ki a legény a gáton - mondta el a szervező.

Magának a kötélnek a helyszínre juttatása is erőt igénylő feladat. Egy 300 méter hosszú, négymázsás eszközről van szó, amelyet a szomszédos falu, Tahi ad kölcsön ez alkalomra, ugyanis Tahiban is rendeznek olykor kötélhúzó versenyt. A kötelet komppal viszik majd át Leányfaluról a túlpartra, hogy azután az egyenként 30-40 erős fiúból álló csapat kifeszítse az itt 200 méter széles folyó között. Reggel 10 órakor dördül el a startpisztoly, hogy mindenki ragadja meg a kötelet.

Az kötélhúzós erőpróba után kezdődik az egész napos zenés leányfalui majális, amelyen többek között Demjén Ferenc is énekel majd.