Vágólapra másolva!

A BOM esélyt lát a cardiffi döntésben

Lengyelország és Ukrajna győzelme a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért folyó versenyben "egyértelműen azt jelzi, hogy Közép-Kelet-Európa igenis számít, és eséllyel indul akár az olimpia játékok megrendezéséért".

E megállapítást az az állásfoglalás tartalmazza, amelyet a BOM, a magyar vállalati elit által 2005-ben létrehozott, s a nyári ötkarikás játékok Budapestre hozataláért tevékenykedő civil mozgalom az MTI-nek is eljuttatott.

"Mindezt Prága bejelentése is alátámasztja, miszerint megpályázza a 2016-os olimpia rendezési jogát, és egyben azt mutatja, hogy mások is úgy gondolják: van esélye egy 10 milliós, közép-kelet-európai ország városának a végső győzelem megszerzésére és a játékok megrendezésére" - rögzíti álláspontját részletezve a testület.

"Csehország, Ukrajna és Lengyelország megértette, hogy a világ legjelentősebb sporteseményei ma már nem pusztán a látványos szórakoztatást szolgálják, hanem átfogó országfejlesztő, gazdaságélénkítő és társadalomformáló, hosszú távú programok. Ezeknek a rendezvényeknek a megszervezésére a pályázás pontosan olyan jelentős, több éves felkészülési munkát igényel, mint maga az elnyert esemény megrendezése. Lengyelország és Ukrajna múlt heti cardiffi győzelme, valamint Csehország március 22-i bejelentése ma még csak lélektani előnyt jelent, de Magyarország regionális helyzete ténylegesen és jelentősen meggyengülhet, ha mihamarabb nem mutatja meg, hogy fel akarja és képes is felvenni a versenyt a többi visegrádi országgal" - szögezi le a BOM elnöksége, amely fontosnak tartja, hogy a cardiffi döntésből tanulva, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva Magyarország mihamarabb megkezdje a szisztematikus felkészülést a 2020-as olimpia megpályázására.

"Egy nemrégiben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint ez az első olyan ötkarikás rendezvény, amelynek rendezésére Magyarország jelenlegi makrogazdasági helyzetének és növekedési pályájának ismeretében felelősséggel vállalkozhatunk. A BOM elnöksége elengedhetetlennek tartja a Budapesti Olimpia ügyében történő politikai és nemzeti konszenzus deklarálását egy ötpárti támogatással elfogadott olimpiatörvény formájában. A BOM három hónapon belül megküldi a parlamenti pártok frakcióinak a törvény tervezetét, melynek elkészítését a megvalósíthatósági tanulmányhoz hasonlóan saját forrásból finanszírozza a civil szervezet" - olvasható az állásfoglalásban.