Vágólapra másolva!
A tavalyi sikeres rendezés után idén ismét Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén rendezi a Magyar Asztalitenisz Szövetség a felnőtt országos bajnokságot a HOLCIM-kupáért. Szombaton és vasárnap a Miskolci Városi Sportközpont ad otthont a legrangosabb hazai versenynek, amely után ismertté válik az idei két világversenyre (a március 25-én rajtoló belgrádi Eb-re, illetve a május 21-27. közötti zágrábi világbajnokságra) utazó magyar válogatott összetétele.

A bajnokságra 80 férfi és 50 női játékos nevezett, akik 650 ezer forintos pénzdíjért is versenyeznek. A férfi és női egyes versenyszám győztesei a jelentős díj mellett a Sidó Ferenc-serleget is átvehetik a kilencszeres világbajnok emléke előtt tisztelegve.

Az ob-k története a XX. század elejére nyúlik vissza, a MOATSZ idén fennállásának 83. évébe lépett, miközben a sportág már a jubileumi, 90. bajnokságnál tart. Az első bajnokot 1905-ben Redlich Béla személyében avatták, a nőknél 1925-ben Kornfeld Mária volt az első győztes.

Visszatérve az idei versenyhez, mint évek óta mindig, a férfiaknál nehéz lenne jó eséllyel megtippelni a végső győztest a mezőny kiegyensúlyozottságát ismerve. Ami biztos, a mezőnyben összesen 5 olyan játékos lesz, aki már nyert országos bajnokságot. A 37 éves, ifjúsági válogatott edző Vitsek Iván (1992), Lindner Ádám (2002), Pázsy Ferenc (1999), Demeter Lehel (2000, 2003) és természetesen a címvédő Zwickl Dániel.

A 2004-ben és 2005-ben aranyérmes Fazekas Péter nem nevezett, mert klubcsapatával bajnoki mérkőzése van Spanyolországban. A korábbi ötszörös győztes Harczi Zsolt (1988 és 1996 között) már a válogatott edzőjeként figyeli az asztal mellől, hogy a fiatalok mennyire tudnak beleszólni a versenyfutásba.

Zwickl Dániel tavaly megtörte a jeget győzelmével, míg Jakab János eddig még "csak" TOP 12 bajnokságot nyert. A legutóbbi két évben a szolnoki Molnár Csaba okozott meglepetést négy közé jutásával. A tavalyi döntős, azóta már Celldömölkre igazolt Lindner Ádám most is a 2. kiemelt Zwickl mögött, míg a világranglistán legjobb magyar, Pázsy Ferenc a 4. kiemelt Jakab után.

A nőknél Fazekas Mária 2003 és 2006 között triplázott, ám idén nem áll asztalhoz, miután sérült térdét másodszor is megműtötték. Braun Éva (1994 és 2002) és Molnár Zita (2001) viszont ott lesz a mezőnyben a korábbi bajnokok listájáról.

A 22 éves Póta Georgina lesz a mezőny legmagasabban jegyzett tagja a világranglistán elfoglalt 68. helyezésével, nem mellesleg ő a címvédő, hiszen Zwicklhez hasonlóan Miskolcon tavaly élete első egyéni bajnoki diadalát aratta. A már említetteken kívül éremesélyesként jöhet szóba a Postásos Lovas Petra és Éllő Vivien, valamint meglepetést okozhat az ifjúsági vb-ezüst- és bronzérmes Li Bin és Pergel Szandra.

Elvileg minden számban ismételhet a címvédő, a párosokban a férfiaknál a Muskó-Vitsek, a nőknél a Braun-Iszajeva kettős ezúttal is együtt nevezett, és vegyes párosban sem jelenten szenzációt, ha Zwickl és Pergel duplázna.

A 90. országos bajnokság a HOLCIM-kupáért, Sidó Ferenc emlékverseny programja:
Miskolc, Városi Sportközpont, Népkert

Március 3. szombat
10.00: vegyes páros
11.00: férfi és női páros
13.00: női egyes selejtező
13.15: vegyes páros döntő
15.00: férfi egyes selejtező

Március 4., vasárnap
10.00: női és férfi egyes főtábla (legjobb 4-ig)
14.00: női és férfi egyes elődöntők
14.45: női és férfi páros döntők
15.15: női és férfi egyes döntők.