Vágólapra másolva!
Nem indult jól az esztendő a tavalyi év legjobb hazai öttusázójának, a világversenyeken három aranyat és két ezüstöt - egy egyéni vb-2. helyet is - begyűjtött Horváth Viktornak, aki sérülés miatt idő előtt kénytelen volt hazajönni a kanári-szigeteki edzőtáborból. Az mindenesetre gyógyír lehet számára, hogy a K&H Bank kártyatámogatási programjában az olimpiai kerettagok között ő lett az egyik díjazott (a másik a kardvívó Nemcsik Zsolt), s ez egymillió forintos juttatást jelent.

- Már a jelöltek listája is rangos volt: Benedek Dalma, Nemcsik Zsolt, Kővágó Zoltán, Berki Krisztián, Hadfi Dániel, Huszár Erika, Verrasztó Evelyn. Mennyire lepte meg, hogy nem csak beválasztották ebbe a szűk körbe, de végül a két díjazott egyike lett? - kérdeztük Horváth Viktort, az Alba Volán versenyzőjét.
- A névsor ismeretében mindenképpen meglepetés számomra, nem igazán számítottam arra, hogy a nyolcból bekerülök a "kettőbe". Természetesen nagyon örülök, hogy a zsűri elismerte a tavalyi eredményeimet, és igyekszem idén is megfelelni a bizalomnak.

- Nemcsik Zsolt azt mondta, azért is jól jön számára ez a támogatás, mert rengeteg Világkupa-versenyre kell elutaznia, hogy sikerüljön megszerezni az olimpiai kvótát. Öttusában kevesebb a Vk-verseny, és a kvalifikációs rendszer is más; ön mibe fekteti be a kapott egymilliót?
- Ahhoz, hogy nyugodtan készülhessek a versenyekre, elengedhetetlen a stabil anyagi háttér, így ebben az értelemben nekem is az olimpiai felkészülésemet segíti.

- Ha a tavaly szerzett érmeit áthozhatná 2007-re is, megtenné?
- Mindenképpen, 2006 nagyon szép esztendő volt számomra. Szóval, ezekkel az eredményekkel idén is kiegyeznék.

- Most viszont rosszul indult az éve.
- Sajnos igen. A válogatottal a Kanári-szigeteken edzőtáboroztunk, és rögtön a harmadik vagy negyedik napon megsérültem, a lábam nem bírta a terhelést. Idő előtt haza is kellett jönnöm, és most nem mehetek a többiekkel Barcelonába sem, folytatni a közös munkát. Szerencsére azért nem súlyos a helyzet, itthon már újra edzek, s elképzelhető, hogy két és fél hét múlva a budapesti nemzetközi fedett pályás versenyen elindulhatok. A Világkupa-viadalok márciusban kezdődnek, akkora viszont már egészen biztosan rendben leszek.

- Hogy tervezi, mikorra lesz meg az olimpiai kvótája?
- Bevallom, nem vagyok teljesen képben a kvalifikációt illetően, de azt tudom, hogy a júniusi Európa-bajnokságon az első nyolc helyezett kvótához jut. S bízom benne, hogy én is közöttük leszek.

- Ami viszont nálunk még nem jelenti az automatikus pekingi indulást.
- Hát igen, ha valaki, akkor ezt én igazán tudom, hiszen Athénra is megvolt a kvótám, mégis lemaradtam az ötkarikás játékokról... Akkor hárman szereztük meg a részvételi jogot, de az olimpián nemzetenként legfeljebb csak ketten indulhatnak, s végül nem rám esett a választás. Ezért is szeretném megismételni a tavalyi évemet, hogy ha esetleg megint hasonló helyzet állna elő, akkor ne csak magával a kvótával, hanem az eredményeimmel is bizonyítsam, ott a helyem az olimpián.

Fábik Tibor