Vágólapra másolva!
Magyar szempontból szenzációsan alakult a hétfői nap Belgrádban, az asztalitenisz Európa-bajnokságon: a női együttes nem várt bravúrt végrehajtva 3-1-re legyőzte Németországot, s ezzel hét év szünet után ismét Eb-döntőt játszhat kedden 13 órakor. A férfi válogatott 3-1-re nyert Spanyolország ellen, ez a diadal pedig azt jelenti, hogy Harczi Zsolt együttese a jövő évi szentpétervári kontinensviadalon az első osztályban szerepelhet.

A Magyarország-Németország női elődöntő első mérkőzésén Póta Georgina egy kínai játékossal, Wu Jiaduóval játszott. Póta a tőle megszokott lendülettel kezdett, s pillanatok alatt megnyerte az első játszmát 11:5-re.

A folytatásban azonban Wu fokozatosan lendült bele, a második szettet drámai körülmények között (13:15), a harmadikat simán (5:11), a negyediket pedig úgy nyerte meg (10:12), hogy ebben a játszmában Póta vezetett 9:6-ra.

Következett Tóth Krisztina Nicola Struse ellen. Tóth az első napon az osztrákok ellen kétszer vesztett, így fűtötte őt a vágy, hogy Póta vereségét követően legyőzze Strusét. Ez sikerült is, hiszen klasszis teljesítményt nyújtva 3-0-ra nyert, s ezzel a magyar válogatott kiegyenlített.

Lovas Petra az Eb első két csapatmérkőzésén csupán egyetlen szettet vesztett, s folytatta jó szereplését: a Postás versenyzője 3-2-re nyert, ami azért is volt nagy bravúr, mert Stumper három szett elteltével 2-1-re vezetett.

A negyedik összecsapáson Póta és Struse lépett asztalhoz, tehát az a két játékos, aki saját mérkőzését korábban elvesztette. A Statisztika fiatal tehetsége elsöprően kezdett, az első szettben 11:4-re szinte lemosta a németek rutinos versenyzőjét. A folytatás sem hozott izgalmakat, hiszen Póta a második és a harmadik szettet is uralta, s ezzel 2 óra 20 perces csata után a magyar válogatott jutott a döntőbe.

"Sokan talán már nem is emlékeznek arra, hogy másfél évvel ezelőtt Celldömölkön az olasz együttes 40 perc alatt 3-0-ra legyőzött bennünket az első Eb-selejtezőn, amely egyben a saját debütálásom volt a kapitányi székben" - mondta a győztes csata után Téglás Péter szövetségi kapitány.

"Sem akkor, sem az Eb előtt két nappal nem hittem volna, hogy döntőbe jutunk, de ez a csapat most nagyon együtt van, hiszen amikor Pótának nem megy, Tóth játszik jól, amikor Tóth nem villog, akkor pedig Póta tündököl, miközben a harmadik poszton Lovas mindig nyer. Az ezüst már óriási siker, de ez nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel megyünk neki a keddi döntőnek".

A 13 órakor kezdődő fináléban az olaszokat legyőző Oroszország lesz a magyarok ellenfele.

Eredmények, nők:
elődöntő:
Magyarország - Németország 3-1
Póta Georgina - Wu Jiaduo 1-3 (5, -13, -5, -10)
Tóth Krisztina - Nicole Struse 3-0 (10, 7, 16)
Lovas Petra - Laura Stumper 3-2 (6, -12, -7, 13, 8)
Póta - Struse 3-0 (4, 8, 8)

a másik elődöntőben:
Oroszország - Olaszország 3-2

az 5-8. helyért:
Ausztria - Franciaország 3-0
Horvátország-Hollandia 3-1

az 5. helyért:
Ausztria - Horvátország 3-0

a 7. helyért:
Franciaország - Hollandia 3-1

férfiak, elődöntő:
Németország - Lengyelország 3-0

A magyar férfi válogatott - csakúgy, mint a tavalyi, brémai csapat-világbajnokságon - ezúttal is jobbnak bizonyult a spanyoloknál, s ezzel bejutott a Challange Divízió (II. osztály) döntőjébe, ahol ugyan kikapott a svédektől, ennek ellenére a skandinávokkal együtt feljutott az első osztályba. A kontinensbajnokságon a svédek a 17., a magyarok a 18. helyen végeztek.

férfiak:
Challange Divízió (II. osztály) elődöntő:
Magyarország - Spanyolország 3-1
Pázsy Ferenc - Carlos Machado 3-0 (7, 8, 7)
Jakab János - He Zhi Wen 2-3 (-8, 9, 9, -8, -2)
Zwickl Dániel - Alfredo Carneros 3-1 (-8, 8, 12, 3)
Pázsy - He Zhi Wen 3-2 (9, -8, -7, 4, 6)

döntő:
Svédország - Magyarország 3-1
Par Gerell - Jakab János 3-1 (8, 9, -4, 2)
Rob Svensson - Zwickl Dániel 1-3 (-9, -6, 9, -7)
Jörgen Persson - Pázsy Ferenc 3-1 (7, -9, 2, 8)
Gerell - Jakab 3-2 (10, 8, -6, -10, 7)