Vágólapra másolva!
Ha a szakmai vezetés szigorúan ragaszkodna az általa meghatározott Eb-szintekhez, akkor jelen helyzet szerint csak három atlétánk indulhatna a március 2-4. közötti birminghami fedett pályás Európa-bajnokságon. A hét végi ob-n azonban még többen is bekerülhetnek a csapatba.

A Syma-csarnokban szombaton és vasárnap mintegy négyszáz versenyző részvételével rendezik meg a fedett pályás magyar bajnokságot. A programot szombaton 14 órakor a női 60 m-es időelőfutamok, a férfi hármasugrás illetve rúdugrás, valamint a női súlylökés nyitja meg. S ezen a napon köszöntik közelgő 70. születésnapja alkalmából a kalapácsvető olimpiai bajnok Zsivótzky Gyulát.

- Kik azok, akik már Eb-csapattagoknak érezhetik magukat? - kérdeztük Mérei László szakmai igazgatót.
- Jelen pillanatban három olyan versenyzőnk van, aki Eb-szinttel rendelkezik: Molnár Krisztina rúdugrásban, Bene Barnabás 1500 és 3000 méteren, Takács Dávid 800-on. A két fiú még csak 21 éves, nekik már az U23-as korosztályra vonatkozó szint Eb-részvételt jelentett volna, de a felnőttek számára előírtat is teljesítették. És az európai ranglistán is viszonylag elöl vannak, a 10-11. helyen.

- Elképzelhető, hogy az Eb-n Bene mindkét számban indul?
- Nem, csak az egyikben áll rajthoz, de az még nem dőlt el, hogy melyikben.

- A három szintteljesítő meglehetősen kevésnek tűnik, egyetért?
- Igen, de bízunk benne, hogy az országos bajnokságon bővül a lista. S egészen pontosan február 25-ig még be lehet kerülni a csapatba.

- Elsősorban két rutinos és már sokat bizonyított versenyzőt, a távolugró Vaszi Tündét és a magasugró Győrffy Dórát hiányolhatjuk a szintteljesítők közül.
- Dóra 188 centinél tart, és 192-re lenne szüksége. Sajnos az elmúlt héten lázas volt, ez megnehezíti a dolgát. Tünde most nem aspirál arra, hogy kijusson az Eb-re, ő igazából már a szabadtéri szezonra készül.

- Kik kerülhetnék még a csapatba?
- Elsőként Németh Gergelyt említeném, aki 60 méteren 6,70 másodperces idővel rendelkezik, s a szint 6,69. A férfi 60 méter egyébként is az egyik legjobb verseny lehet az ob-n, hiszen Németh Roland is nevezett, a fiatal Szebeny Miklós pedig már az U23-as szint közelében futott. Férfi 60 méter gáton Kiss Dánielnek, női 60 gáton pedig Vári Editnek is van esélye a csapatba kerülésre. S talán még a fiatal súlylökő Kürthy Lajosnak.

- Németh Gergely példáját alapul véve, mennyire veszik szigorúan, ha valaki csak hajszállal marad el a megkívánt eredménytől?
- Az európai szövetség a fedett pályás Eb-re nem állapított meg szinteket. Mi a magunk részéről igen, s egyelőre csak annyit mondhatok, hogy hárman teljesítették a szintet, és vannak, akik közel kerültek hozzá. Annak most nem mennék elébe, hogy ezeket a teljesítményeket majd hogyan bírálhatjuk el. De most úgy gondolom, hogy öt-hét fős csapattal veszünk részt az Eb-n.

Fábik Tibor