Vágólapra másolva!
A nyáron éppen Budapesten szerezte meg második Eb-aranyát, novemberben pedig világbajnok is lett Bárdosi Sándor. A sydneyi olimpia ezüstérmese azonban már nem birkózásban, hanem szumóban utasította maga mögé a világot, és nagy lendülettel készül arra, hogy jövőre az MMA-ban, a kőkemény vegyes harcművészetben is helytálljon.

- Még az elutazás előtt elárulta, hogy a vb után nem siet haza Thaiföldről. Hogy telt a pihenés újdonsült világbajnokként?
- Nem szoktam áradozni, de a párommal olyan gyönyörű helyekre jutottam el, ahol egyszerűen leesett az állam. Láttam a híres James Bond-sziklát is, az a sziget pedig, ahol A Part című filmet forgatták, maga a csoda. Egyébként sokat fotóztam, és a nemrég indult honlapomra (www.bardosisandor.hu) tettem fel képeket a vb-ről és a nyaralásról is. Elvittek bennünket korallzátonyokhoz is, Phuket szigetét pedig robogóval jártunk körül. Itt történt némi malőr, mert megcsípett egy bogár, és akkorára dagadt a fejem, mint egy víztározó. De ezzel együtt is nagyon kellemesen éreztem magam.

- Mi lett a fejével?
- Amikor visszaértünk a hotelbe, orvost kellett hozzám hívni, mert be is lázasodtam. Szerencsére az injekció, és a gyógyszer kombináció, amit kaptam, megtette a hatását, mert három nap alatt rendbejöttem.

- S azért a világbajnoki aranyérem is gyógyír lehetett a bajra.
- Valóban nagyon örültem, hogy sikerült győznöm, de eleve úgy utaztam ki, hogy világbajnokként szeretnék visszajönni. Az aranyért öt meccset kellett megnyernem, nem volt könnyű dolgom. Mindazonáltal a szumó, bár komolyan vettem ezt is, az elmúlt hónapokban inkább csak afféle kiegészítő sport volt számomra, mert valójában az MMA-ra készülök.

- Ebben mire számít?
- Földharcban biztos erős leszek, de az ütéstechnikát illetően még sokat kell tanulnom. Azonban fél év alatt szerintem ezt is elsajátíthatom annyira, hogy helytálljak, így mindenképpen szeretném, ha jövőre már lenne meccsem. Persze, először egy könnyebb ellenféllel kerülnék össze. A rendszer a felhozó meccsekkel hasonlóan működik, mint az ökölvívásban, de lényeges különbség, hogy ott azért jóval több a veretlen bunyós. Az MMA-ban nagyon kevesen vannak, akit még nem vertek meg. Itt sokkal inkább igaz, hogy a legjámborabb embernek is elsülhet a keze, és akkor a másik garantáltan rögtön padlót fog.

Forrás: [origo]

Hárman a kis magyar csapat vb-csapatból: Makai Erika, Libor Dezső és Bárdosi Sándor

- Az a terve, hogy jobbára itthon száll majd ringbe közép-európai ellenfelekkel szemben, kisebb közönség előtt, vagy irány például Japán és az Egyesült Államok, ahol esetenként ötvenezren tombolnak egy-egy K1-es gálán?
- Eléggé lokálpatrióta vagyok, és inkább abban szeretnék segíteni, hogy ez a fajta küzdősport itthon is minél népszerűbb legyen. Mert az tény, hogy az MMA-t még sokkal jobban fel lehetne futtatni. A közönség mindenesetre már egyre inkább hozzáértő. Kezdetben sokan azt hitték, abból áll egy meccs, hogy valaki Chuck Norris és Van Damme módjára köríves rúgásokkal elintézi az ellenfelét, miközben rajta egyetlen karcolás se esik. Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez csak a filmekben történik így. A valóság a kőkemény harc.