Vágólapra másolva!
Az angol klubok fantasztikus hétvégét zártak a nemzetközi kupákban: 12 csapatuk közül 10 nyert, egy döntetlen és egy vereség mellett, miközben a franciák 14 együtteséből hét győzött, de hét kikapott. Az angol bajnokságot szívesen sorolják a francia mögé a szakértők, de az idei szezon rácáfolni látszik a tézisre. Persze, messze még a vége, és decemberben éppen angol-francia csúcsrangadókkal folytatódnak a Heineken-kupa küzdelmei.

A valószínű ok, ami miatt például a Clermont-Auvergne vagy a Stade Francais csúfos vereséget szenvedett vasárnap, az idegenlégiósok mérhetetlen beáramlása lehet. Mivel a francia bajnokságban nincs fizetési limit, könnyen megfizethető akár csapatonként három dél-afrikai, argentin vagy új-zélandi sztár (és akkor még nem beszéltünk a szamoai, tongai, fidzsi, grúz, olasz, román, kanadai, amerikai, sőt, cseh és orosz légiósokról), minek következtében a saját nevelésű "nemzeti kincsek" szerepe, így a csapatok elkötelezettsége csökkenhet.

Egészen elképesztő blamázson van túl például a Biarritz: a dél-francia sztáregyüttes két bajnokija során egyetlen célt szerzett, míg két Heineken-kupa mérkőzését úgy nyerte, hogy két céljával szemben négyet vittek az ellenfelei. A modern rögbi nagy rákfenéje a sok rúgás: a büntetőgólokért kapott 3 pontokért sok csapat áldozza fel az 5 pontot (a jutalomrúgással együtt esetleg hetet) érő cél lehetőségét. Feltűnő, hogy a nagyok könnyen veszik a nemzetközi szereplést (a Clermont nyolc válogatott játékosát hagyta ki a Munster elleni rangadón), de a Biarritz példája bizonyítja, hogy néha ez is elég, hiszen az üdülőváros baszkjai százszázalékosan vezetik a csoportjukat.

A Premiershipben ugyanekkor minden mérkőzés kiélezett, természetesen sok a légiós (még franciák is, mint például a Sale Sharksnál az ikonikus "Barlanglakó", Sébastien Chabal), de a csapatok nagyobbrészt a rózsás válogatott sztárjaira vagy a fiatal tehetségekre építenek, és talán a legnagyobb bizonyíték az angolok előretörésére, hogy a júniusi BL-döntőt két Premiership-alakulat, a Leicester és a London Wasps vívhatta (a négy között pedig még ott volt a közben másodosztályba süllyedt Northampton is).

Heineken-kupa, 2. forduló, eredmények

P1

Dragons

17-45

L. Irish

6132

P1

Treviso

17-29

Perpignan

3000

P2

Gloucester

26-18

Ospreys

16500

P2

Bourgoin

24-17

Ulster

6000

P3

Harlequins

13-13

Cardiff

11304

P3

Bristol

17-0

S.Francais

10756

P4

Glasgow

41-31

Viadana

1722

P4

Biarritz

22-21

Saracens

8000

P5

Scarlets

17-33

Wasps

9557

P5

Munster

36-13

Clermont

12003

P6

Leicester

39-0

Edinburgh

15865

P6

Toulouse

33-6

Leinster

18806

A csoportok, a hazai csapat, az eredmény, majd a vendégcsapat után a nézőszám található a táblázatban.


A Gloucestert majdnem meglepte otthonában az Ospreys, de végül a forduló egyik csúcsrangadóján az angolok még a vesztesbonusztól is megfosztották a walesi sztáralakulatot. Az esőáztatta meccsen a hazaiak vesztes állásból jöttek vissza, és helyezkedtek biztos magaslatra a csoportban, az Ospreys pedig csak magát okolhatja a kudarcért, különösen pedig a 73. percben bekapott büntetőért, amivel a az egy pontocskát is elvesztették, ami sokat érhetett volna a csoportkör végén. A 2. csoport másik meccsén a Bourgoin kilenc meccsből álló vesztes Heineken-kupa sorozatot szakított meg az Ulster ellen, amely csúnya verést kapott a Gloucestertől a múlt héten - ami Mark McCall edző állásába került -, de most két céllal kezdte a franciaországi összecsapást. Az ír gárda még sosem nyert nemzetközikupa-meccset francia földön, és most sem sikerült: 17-9-es félidei vezetésük ellenére, két céllal és még egy büntetővel azonban a Bourgoin lenullázta őket a második félidőben, így csak a vesztesbonusznak örülhettek.

A Cardiff Blues veretlen maradt a 3. csoportban, de ha úgy nézzük, folytatták rossz sorozatukat, hiszen a legutóbbi húsz idegenbeli meccsükből csak kettőt nyertek meg. A Harlequins otthonában a Blues fordított és vezetett 13-10-re, de hamar iksz lett, és a Kelta Liga éllovasa a megszerzett két ponttal nyerő lehet az alapszakasz végén. A forduló - vagy talán a szezon - legnagyobb meglepetését a Stade Francais okozta: a párizsiak pontot sem szereztek a Bristol vendégeként, amely története egyik legnagyobb eredményének örülhetett a francia bajnok lenullázásával. A párizsi sztárok sorban negyedszer kaptak ki Angliában, viszont 62 Heineken-kupa meccsükön most fordult elő először, hogy nem szereztek pontot. A Bristol a kezdő sípszótól gonosz, erőszakos játékkal zavarta össze a franciák támadásait, folyamatosan tolongásra kényszerítve őket, de a csúnya meccs éppen megfelelt a céljaiknak. A továbbra is tartalékosan, argentin csillagai nélkül szereplő Stade Francais szinte nem is járt a hazaiak védőterületén, és a Bristol három büntető után még egy célt is szerzett a végén, tökéletesen összetörve a vendégeket, és nyílttá téve a csoportot.

A csoportok állása
P1

L. Irish

2

0

0

2

0

10

Perpignan

2

0

0

1

0

9

Dragons

0

0

2

0

1

1

Treviso

0

0

2

0

0

0

P2

Gloucester

2

0

0

1

0

9

Bourgoin

1

0

1

0

1

5

Ospreys

1

0

1

0

0

4

Ulster

0

0

2

0

1

1

P3

Cardiff

1

1

0

1

0

7

S.Francais

1

0

1

1

0

5

Bristol

1

0

1

0

0

4

Harlequins

0

1

1

0

0

2

P4

Biarritz

2

0

0

0

0

8

Glasgow

1

0

1

1

1

6

Saracens

1

0

1

1

1

6

Viadana

0

0

2

1

0

1

P5

Wasps

2

0

0

1

0

9

Munster

1

0

1

1

1

6

Clermont

1

0

1

1

0

5

Scarlets

0

0

2

0

0

0

P6

Toulouse

2

0

0

1

0

9

Leicester

1

0

1

1

0

5

Leinster

1

0

1

0

0

4

Edinburgh

0

0

2

0

1

1

A csapatok neve után a győzelmek, döntetlenek, vereségek után a cél- és vesztesbonuszok, majd az elért pontok száma található a táblázatban.


Nem úgy a halálcsoport, ahol egy dolog már eldőlt: a Llanelli Scarlets nem megy a nyolc közé. A walesi nehézsúlyúak két meccs után nulla ponttal állnak, miután Fraser Waterst képtelen voltak tartani. Az egykori angol válogatott center két célt vitt, és közben megismételte a júniusi döntőn nyújtott védőklasszisát. Akkor is, most is meccs embere címet ért a teljesítmény, és a Wasps címvédőhöz méltóan mosta le riválisát, amely nem sokat mutatott abból, ami az előző szezonban elődöntőig juttatta őket. A londoniak elképesztő intenzitása akár idén is a végéig elviheti őket, különösen, ha azt a pusztító erőt, amit most (és különösen Waters révén) bevetettek, minden meccsen kimutatják. A múlt héten peches Munster nem adta fel, és a tartalékosan felálló Clermont-Auvergne ellen bonuszt érő győzelmet aratott. A Clermont-ról tartják, hogy nem nagyon muzsikál, ha el kell hagynia a Marcel Michelin-stadiont, és most is így történt: a szinte sztárok nélkül érkező vendégeket Ronan O'Gara szétrúgta, és a Munster szétjátszotta. A meccs gyakorlatilag egy sárga lappal kezdődött: a fidzsi Vilimoni Delasau szándékos szabálytalansága miatt kapott tízperces előnyt O'Gara rögtön célpasszra váltotta, majd a rengeteg hibával tarkított meccsen az írek irányítósztárja végig fantasztikusan vezette a csapatát, amely a világbajnok John Smit bedobásait is rendre tönkrette, és végül öt célt szerezve tartotta magát versenyben a decemberben két brutális Wasps-Clermont rangadóval kecsegtető csoportban.

A júniusban döntőt veszítő, az első fordulóban pedig betliző Leicester szerencséjét Andy Goode fordította meg, az irányító célt, és összesen 19 pontot szerzett a nullára vert Edinburgh ellen. A kiscsapattá sorvadt patinás skót klub nem is tűnik ellenfélnek a csoportban, ahol az ír vetélytárs Leinster is lendületet vesztett, hiszen a Toulouse otthonában csúnyán kikapott. A franciák közül csak a déli erőmű produkált igazi rögbit a hétvégén, 9 francia válogatottal felállva a második félidőt 27-0-ra nyerte az argentin Felipe Contepomi vezette vendégek ellen, így helyreállt a rend: egyre nyilvánvalóbb, hogy a soron következő Toulouse-Leicester rangadókon dől majd el a továbbjutás sorsa. Nem rossz párosítás: franciák rekorderek három Bl-címükkel, míg a Tigrisek kétszer nyerték már meg a Heineken-kupát.