Vágólapra másolva!
Amerika fellélegezhet. Vége a hosszú várakozásnak, ugyanis helyi idő szerint csütörtökön este, a címvédő Indianapolis Colts és a titkos esélyes New Orleans Saints összecsapásával kezdetét veszi a profi amerikaifutball-liga (NFL) következő szezonja.

Connecticuttól Kaliforniáig, Alaszkától Alabamáig milliók várják a rajtot és a következő 17 hétvégét, de Európában is készülődnek a szurkolók, hiszen október 28-án történelmi eseményre kerül sor a londoni Wembley-stadionban: a New York Giants és a Miami Dolphins részvételével először rendeznek NFL-mérkőzést az öreg kontinensen.

Ahogy a nézők, úgy már a 32 csapat is lázban ég, utóbbiak célja közös: eljutni a február 3-án sorra kerülő nagydöntőbe, azaz a Super Bowlba, amelynek az Arizona állambeli Glendale ad majd otthont. A szakértők szerint a bajnokság legnagyobb esélyese a New England Patriots, amely 2002 óta háromszor is elhódította a végső győztesnek járó Vince Lombardi-trófeát.

A gárda - amely amúgy is az egyik legerősebbnek számított a mezőnyben - a holtszezonban tovább erősítette játékoskeretét, bár ahogy az irányító (quarterback) Tom Brady megjegyezte: "Az egy dolog, hogy papíron mire tartanak képesnek bennünket, sokkal fontosabb, hogy a pályán mit nyújtunk."

Forrás: EPA

Brady tavaly nem jutott el a nagydöntőig, de a New England idén is favorit

A Patriots mellett a New Orleans Saintst, a San Diego Chargerst - soraiban az előző szezon legértékesebb játékosával (MVP), LaDainian Tomlinsonnal -, és a Chicago Bearst tartják esélyesnek a fináléba kerülésre. Utóbbi az előző idényben is eljutott a Super Bowlig, ott azonban vereséget szenvedett az Indianapolis Coltstól, amely időközben jelentősen gyengült, hiszen négy védőjátékosa is távozott, így ezúttal nem tartozik a favoritok közé.