Vágólapra másolva!
Az időjárás miatt már-már kaotikussá vált a brazíliai Pánamerikai Játékok utolsó hétvégéje: teniszben fedett pályára viszik az utolsó napra a férfi egyes, illetve páros döntőjét, emellett elnapolták a baseballfinálét, a softballtornát pedig nem is fejezték be - legalábbis a pályán.

A második héten nem kegyelmeztek az égiek a szervezőknek, gyakran erős szél és heves esőzés hátráltatta a program lebonyolítását. Softballban végül meg sem rendezték az aranymérkőzést, a győzelem az amerikaiaké lett a mostani viadalon korábban elért eredményeik alapján.

A férfiaknál baseballban lesz döntő, az elsőségért Kuba és az Egyesült Államok mérkőzik majd egymással, a bronztalálkozót viszont törölték, Mexikót és Nicaraguát egyaránt harmadiknak hirdették ki.

A szombati versenynapon Kuba és Brazília egyformán négy aranyérmet szerzett atlétikában, míg a karibi szigetország a kiválóságai sorozatos lelépése ellenére is uralta az első napi ökölvívódöntőket, hatból négy összecsapást megnyerve. A kanadai Alexandra Orlando három aranyérmet gyűjtött ritmikus gimnasztikában.

Orlando Silva brazil sportminiszter ugyan a körülményekkel nem lehetett elégedett, a szervezéssel viszont az volt, így kijelentette: "Készen állunk arra, hogy most már magasabbra szárnyaljunk, és olimpiarendezési terveket szövögessünk. Mostantól 2016-ig van elég időnk arra, hogy fejlesszük sportinfrastruktúránkat és -kultúránkat".

Megszólalt Mario Vazquez Rana, a Pánamerikai Sportszervezet (ODEPA) elnöke is, aki leginkább annak örült, hogy leszögezhette: "ezek voltak az eddigi legtisztább játékok".

Érdekesség, hogy villámgyorsan távoztak haza Rio de Janeiróból vasárnap a Pánamerikai Játékokon indult kubai sportolók. A térség négyévenkénti világversenyének zárónapján csapot-papot maguk mögött hagyva utaztak el a karibi szigetország képviselői, minden bizonnyal a legfőbb kubai vezető, Fidel Castro parancsára, aki nem akarta, hogy a küldöttség újabb tagjainak szökése rontsa országa és rendszere renoméját.

A "távozási parancs" váratlanul érhette a delegációt, mert a BBC jelentése szerint volt, akinek még összecsomagolni sem maradt ideje, a férfi röplabda-válogatott pedig a bronzérmét sem vehette át, mert a többi kubaival együtt azonnal a repülőtérre kellett sietnie anélkül, hogy a díjátadót és a játékok záróünnepségét megvárhatta volna.

Azonnali hazarendelésük afféle megelőző óvintézkedésül szolgálhatott azok után, hogy a kubai delegáció négy tagja az előző napokban meglépett a brazíliai táborhelyről: egy ritmikus gimnasztika-edző és egy kézilabdázó után két ökölvívó is "felszívódott", s egyes hírek szerint máris európai profi istálló szolgálatába állt. Amúgy korántsem példa nélküli a rióihoz hasonló, előre be nem jelentett dezertálás: az 1999-es kanadai Pánamerikai Játékokról egy tucat kubai szökött meg.

A riói "négyek" társasága is bővülhet még - derült ki a vasárnapi brazil sajtójelentésekből. Az O'Globo című újság szerint mintegy száz kubai a városban rekedt, mert nem tudott csatlakozni a sebesen és szervezetlenül hazarepített társakhoz. A dél-amerikai ország médiája egyöntetűen ama kubai félelmekkel magyarázza a pánikszerű elutazást, hogy a hivatalos Havanna megrémült sportolóinak esetleges tömeges szökésétől. A helyi sajtó szerint 470 sportoló vett részt Kuba képviseletében a Pánamerikai Játékokon.

A 15. Pánamerikai Játékok hivatalosan vasárnap fejeződnek be a maratonfutással, a díjugratással, a kosárlabdadöntővel, valamint az elhalasztott programokkal és a záróünnepséggel.